:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 7. 11:29

Még hónapokig tarthat a Microsoft új vezérének megtalálása

Több mint tíz éves csúcsra ért a Microsoft részvényárfolyama, miután kiszivárgott, hogy a vállalat leszűkítette a lehetséges elnök-vezérigazgatók számát. A piac várakozásai szerint hamarosan bejelentik az új vezetőt, de bennfentesek szerint még tart a keresés.

Steve Ballmer elnök-vezérigazgató augusztus végén jelentette be, hogy egy éven belül távozik a Microsoft éléről. Ezt követően azonnal megindult a találgatás, ki lehet az utóda és a Wall Street Journal bennfentes források alapján nyilvánosságra is hozott egy listát a lehetséges jelöltek nevével.

Az új vezér megkeresésével megbízott csapat a belsős források szerint közel 40 névvel kezdte a kiválasztási folyamatot, és ugyan a listát most erősen sikerült szűkíteni, a folyamat még további hónapokat vehet igénybe. A Reuters cikke szerint öten vannak még versenyben a Microsoft elnök-vezérigazgatói pozíciójáért, ezek közül a hírügynökség négyet meg is nevezett. Ezek Alan Mulally, a Ford vezetője, Stephen Elop, a Nokia elnök-vezérigazgatója, Satya Nadella, a Microsoft vállalati szoftverekért és cloudszolgáltatásokért felelős vezetője, illetve Tony Bates, aki a szoftvercég üzletfejlesztési és stratégiai igazgatójaként dolgozik jelenleg. Az ötödik jelölt állítólag belsős, vagyis a Microsoftnál dolgozik jelenleg is.

Mulally, Elop, Bates és Nadella a listán

Egyelőre azonban a szűk lista - ha megfelel a valóságnak -  sem enged arra következtetni, pontosan milyen vezetőt keres a Microsoft. Alan Mulally például már 68 éves, soha nem dolgozott informatikai vállalatnál, és bár elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal, hogy a Fordot kirángatta a csődközeli helyzetből, valójában a Microsoftnak nem olyan költségcsökkentésekre, átszervezésekre és elbocsátásokra van szüksége, amiket Mulally az autógyártó élén végrehajtott. A cég ugyanis továbbra is masszívan nyereséges, a legutóbbi negyedéve az elemzői várakozásoknál bevétel és profit szempontjából is jobban sikerült, részvényei pedig a dot-kom lufi kipukkanását követően nem értek olyan sokat mint jelenleg.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A megnevezett vezetők közül Elop és Bates tűnik a leginkább sokoldalúnak. Elop korábban a Macromediánál dolgozott, majd miután az Adobe felvásárolta, ott folytatta a pályafutását, ezt követően a Junipernél operatív igazgatói pozícióig vitte, innen került a Microsofthoz, amelyet a Nokia kedvéért hagyott ott. Bőven van tehát high-tech vállalatnál szerzett tapasztalata konzumer és vállalati fókuszú cégeknél is dolgozott.

Tony Bates némileg hasonló utat járt be: a brit szakember dolgozta ki az MCI távközlési szolgáltató backbone-stratégiáját, ezt követően a Ciscónál töltött el éveket, innen került a Skype élére, annak felvásárlása óta a Microsoftot erősíti. Satya Nadella 1992 óta a Microsoft dolgozója, igazi veterán, aki sok éve még az online részleg kutatás-fejlesztési tevékenységét irányította, majd a szervertermékekért felelős részleget virágoztatta fel egy évi 20 milliárd dolláros bevételt termelő szervezetté. Nadella ugyanakkor sosem szerzett tapasztalatot konzumer fókuszú részlegnél. A listáról Bates és Nadella a legfiatalabbak, előbbi 1967-ben, utóbbi pedig 1969-ben született.

Visszatérhet Gates, de nem úgy

Rick Sherlund, a Nomura Securites elemzője szerint jelenleg Mulally a legesélyesebb a pozícióra, ugyanakkor úgy véli, amennyiben őt választja ki a Microsoft, valószínűleg kap maga mellé valamiféle technológiai tanácsadót, aki a nehézipari veterán számára nem világos műszaki kérdésekben iránymutatással tud szolgálni. A WSJ úgy tudja, Bill Gates, a cég társalapítója és az ezredfordulóig elnök-vezérigazgatója aktívan ki szeretné venni a részét majd az új vezető "trenírozásából". Gates 2008 óta nem vesz részt a Microsoft operatív irányításában, öt éve csak a saját jótékony alapítványával foglalkozik, azonban állítólag most is rajta tartja a szemét a szoftvergyártón.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.