:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 31. 15:29

Milliók zsebébe tehet 3D szkennert a Microsoft

A Microsoft szerint hamarosan csaknem bármilyen kamera használható lesz 3D szkennerként is, beleértve az okostelefonok és tabletek szenzorait is. A vállalat megoldása távoli szervereknek küldi el az egyes képsorozatokat, amelyek 3D modelleket alkotnak belőlük, majd visszaküldik azokat.

Ahogy a 3D nyomtatás egyre szélesebb körben válik elérhetővé, 3D szkennerekre is egyre növekvő kereslet jelenik meg, olyannyira, hogy egyes készülékek a technológia elé sietve már ötvözik is a kettőt. Ahogy az olcsóbb, illetve “csináld magad” megoldások beférkőztek a 3D nyomtatás nem is olyan régen még futurisztikusnak tűnő világába, úgy a szkennelés esetében is megjelentek az Xbox Kinect szenzorból fabrikált eszközök, amelyek viszont pontosságban nem szállhatnak versenybe az erre tervezett készülékekkel. Olyan olcsóbb megoldások is feltűntek mint Fuel3D Kickstarter projekt, amely azt tűzte ki célul, hogy ezer dollár alá szorítsa 3D szkenner árát.

Fél perc alatt kész a 3D modell

A technológia azonban még így sem tartozik a filléres kategóriába, amire a Microsoft háromdimenziós tárgyak felismerésével és rekonstrukciójával foglalkozó kutatócsoportja (3D Object Reconstruction and Recognition research team) találta meg - állításuk szerint - a megoldást. A csapat nemrég mutatott be egy technológiát, amelynek segítségével hétköznapi RGB kamerával is készíthető tárgyakról 3D modell, így akár mobiltelefonnal vagy tablettel is, azaz a módszer nem egyszerűen olcsóbb alternatíva, de a már meglévő hardveres infrastruktúrára épít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Kétdimenziós felvételekből 3D modellek készítéséhez azonban komoly számítási teljesítményre van szükség, amihez egy okostelefon vagy táblagép önmagában kevés lenne, ezért a megszerzett adatokat a megoldás a cloudba továbbítja, ahol a feldolgozás megtörténik. A szkenneléshez a felhasználóknak mindössze körbe kell pásztázni az adott tárgyat okostelefonjukkal, amire nagyjából fél percen belül megérkezik annak háromdimenziós mása.

Már léteznek hasonló megoldások

A Microsoft egyelőre nem demonstrálta a technológiát, kétdimenziós képekből létrehozott 3D modellekkel ugyanakkor máshol is találkozhatunk. A feladat többek között a TriAyaam vállalat Neitra 3D nevű programjával is megvalósítható, noha közel sem fél perc alatt, ráadásul a folyamat nem elhanyagolható mennyiségű utómunkát is igényel, amelyet a Microsoft kutatói valószínűleg további szoftverekkel, és persze komoly számítási kapacitással helyettesítenek.

Egy ilyen szolgáltatással a vállalat minden eddiginél szélesebb körben teheti elérhetővé a háromdimenziós tárgyak digitalizálását, ehhez azonban az is szükséges, hogy azt a megfelelő minőségben, és persze megfelelő áron tudja biztosítani. Valószínűtlen ugyanis, hogy a megoldás elterjedjen, ha nyolc-tíz szkennelés árából már dedikált készülék is vásárolható lenne, vagy ha létrehozott modellek pontatlanok lennének. Ha viszont sikerül a vállalatnak használható rendszert kidolgoznia, ezzel pedig milliók zsebébe 3D szkennert költöztetnie, az gyökeresen megváltoztathatja a környezet megörökítésének és reprodukálásának módját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.