Szerző: Hlács Ferenc

2013. augusztus 23. 13:35

Hamarosan tárgyakat is faxolhatunk

Alig vetették meg a lábukat a köztudatban a 3D nyomtatók, máris itt egy újabb ugrás: a 3D fax. Az AIO Robotics a Kickstarteren szeptemberben startoló Zeus nevű készüléke nyomtat, szkennel és faxolni is képes tárgyakat, mégpedig számítógép csatlakoztatása nélkül.

Bár a 3D nyomtatók még nem képezik mindennapjaink részét, az egyre olcsóbb és kompaktabb modellek megjelenésével ez az idő egyre közelebbinek látszik. Az AIO Robotics készüléke, a Zeus azonban egy lépéssel az események előtt jár, ugyanis a 3D nyomtatás mellett tárgyak szkennelésére is képes, internetkapcsolat mellett pedig az első 3D fax készülékké avanzsál - persze az "üzenet" fogadásához a túloldalon szintén kell egy 3D nyomtató. Az eszköz ára a gyártó szerint jóval alacsonyabb lesz mint a manapság népszerű 3D nyomtatóké, ami  komoly esélyessé teheti a Zeust a piacon.

Nincs szükség külön PC-re

A Zeusban találunk egy beépített ARM-alapú számítógépet, melynek kezelőfelülete egy héthüvelykes érintőkijelzőn jelenik meg. A legyártható tárgyaknak csupán készülék gyomrában található, tizenkét hüvelykes forgótálca méretei szabnak határt. Az eszközzel a tesztek során 100 mikron felbontású termékeket nyomtattak, ám a fejlesztők szerint a 75, vagy 50 mikronos felbontásnak sincs akadálya.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az AIO Robotics szeptember 4-én, a Kickstarter közösségi finanszírozó weboldalon kezdi gyűjteni a leendő vásárlók és a lelkes támogatók adományait. A készülék áráról egyelőre nem tudni biztosat, a gyártó azonban annyit elárult, jóval olcsóbb lesz, mint a népszerű MakerBot 3D nyomtatói, amelyek ára 2-3000 dollár körül mozog: a Zeus tehát komoly esélyes lehet a piacon. Már csak azért is, mivel egyetlen készülékben egyesíti a 3D szkennert és nyomtatót, nagyban leegyszerűsítve a gyártási folyamatot, hiszen a tárgyak másolásához, netán "faxolásához" még számítógép csatlakoztatására sincs szükség.

A hibrid eszköz sikeréhez hozzájárulhat, hogy egyelőre a különálló 3D szkennerek sem olcsók. Ismét a MakerBot példájával élve a Digitizer készülék 1400 dollárba kerül. Természetesen alternatívák is akadnak, amelyeket hasonló összegeknél az ember óhatatlanul is megfontol. 3D szkennelésre ugyanis olyan, jóval kedvezőbb árú eszközök is használhatók, mint az Xbox Kinect kamerája, amely bár nem olyan részletes mint egy kifejezetten a feladatra szánt készülék, de ha egyébként is akad egy a nappaliban, akkor a felhasználók komoly összegeket spórolhatnak vele.

A Microsoft is felkészül

Mi sem mutatja jobban, hogy a technológia valóban karnyújtásnyira van a mindennapi felhasználástól, hogy a Microsoft Windows operációs rendszerének 8.1-es verziójában már biztosítja a 3D nyomtatás támogatását. Noha a technológia sok mindenben eltér az irodában megszokott papíralapú változatától, néhány alapvető koncepció ugyanaz. Mindkét esetben találunk például nyomtatási sort, nyomtatási beállításokat, plug and play funkciót, valamint nyilvánvalóan eszközök közti kommunikációt is. A Windows 8.1 3D nyomtató-támogatását ezért a 2D nyomtatás alapjaira építették fel.

Ehhez azonban új adatformátumot kellett bevezetni, a 3D nyomtatáshoz jelenleg használt legelterjedtebb STL kiterjesztésből ugyanis hiányzik a különböző anyagok, illetve a színek leírása. Ezért létrehozták az XML-alapú 3MF formátumot (3D Manufacturing Format), amely lehetővé teszi a harmadik féltől származó gyártási adatok kezelését is. A Windows 8.1-ben a 3MF szolgál a 3D nyomtatás támogatásának alapjául, a különböző tervezőprogramok ezt az adatformátumot továbbítják a Windows nyomatásisor-kezelőjének, az pedig a nyomtató driverének.

Noha a Windows 8.1 hivatalos megjelenésével nem kerül minden háztartásba 3D nyomtató, a Microsoft lépései jól mutatják, hogy a vállalatok már készülnek a technológia elterjedésére, amelyet a Zeushoz hasonló olcsó, és többfunkciós eszközök megjelenése tovább gyorsít majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról