:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 29. 13:20

8,8 millió Lumiát adott el a Nokia

Éves szinten 22 százalékkal esett a Nokia árbevétele, ugyanakkor az egy évvel korábban elért hatalmas veszteséget nyereség váltotta. A mobilgyártástól szabaduló finn cég két megmaradó üzletága javította eredményességét.

5,66 milliárd eurós árbevételt ért el a Nokia a harmadik negyedévben, ez tavalyhoz képest 22 százalékos esést jelent. Az egy évvel ezelőtt elkönyvelt 564 millió eurós üzemi veszteség helyett viszont 118 milliós profitot mutatott a mérleg és a vállalat működése cash flow pozitívvá tudott válni. Az egyszeri tételek kiszűrésével a részvényenkénti eredmény 1 cent volt, miközben az elemzők veszteséget vártak.

Majdnem háromszor annyi Lumia fogyott mint tavaly

A hamarosan a Microsoft tulajdonába kerülő mobilgyártó üzletágnál 19 százalékkal csökkent a bevétel, de a Windows Phone túlélése szempontjából kulcsfontosságú okostelefon-eladások 28 százalékkal emelkedtek - ez eredményt a belépő kategóriás mobilok rántották le, amelyek 37 százalékos zuhantást produkáltak. A negyedév során 8,8 millió Lumia fogyott, ami új rekord, és több mint háromszoros növekedés 2012 harmadik negyedévéhez képest.

A Strategy Analytics szerint a negyedév során 251 millió okostelefon fogyott világszerte, vagyis a Nokia részesedése 3,5 százalék lehetett. A vállalat ezzel messze le van maradva a Samsung, Apple, Huawei, LG és Lenovo mögött. A Nokia (és a Windows Phone) még így is magabiztosan előzi az összeomló BlackBerryt és mára a harmadik számú mobilos ökoszisztéma - igaz, az Androidról messze leszakadva, de az iOS 15 százalék körüli részesedésének megközelítése már egyáltalán nem tűnik olyan lehetetlennek mint egy vagy két évvel ezelőtt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Nokia továbbra is Európában erős elsősorban, de a mostani negyedévben végre az Egyesült Államokban is értelmezhető mennyiségű Lumiát tudott eladni, a beszámoló szerint 1,4 millió darabot. Észak-Amerikában a Nokia árbevétele majdnem ötszörösére ugrott emiatt, de továbbra is ez a legkisebb forgalmat bonyolító régió a vállalat szempontjából, a telefoneladásokból származó bevétel alig haladta meg a 200 millió eurót. A Smart Devices soron vannak még az Asha készülékek is, amelyekből 5,9 millió fogyott a negyedév során.

Az egy okostelefonra jutó átlagos eladási ár enyhén csökkent, 155 euróról 143 euróra, elsősorban az alsóbb kategóriás modellek (Lumia 520, 620, 625) népszerűsége miatt. A telefongyártó részleg majdnem nyereséges volt, üzemi szinten apró, 9 millió eurós veszteséget mutatott ki, ami nagy előrelépés az egy évvel korábbi 672 milliós mínuszhoz képest. A Microsoft tehát egy olyan mobilüzletágat vesz át, amelynek a költségei többé-kevésbé a méretéhez vannak igazítva, a kulcsfontosságú területen, az okostelefonok területén lendületes növekedést tud felmutatni és végre Amerikában is kezdi megvetni a lábát.

Javított a többi részleg is

A telefongyártó részleg leválasztása után a Nokiánál marad a Nokia Siemens Networks beolvasztásából létrejött Nokia Solutions and Networks, valamint a HERE térképes részleg. Az NSN forgalma ugyan 26 százalékkal 2,6 milliárd euróra csökkent, viszont az üzemi eredmény csak 9 százalékkal csökkent, vagyis a tevékenység nyereségessége javult. Hasonló volt a tendencia a HERE részlegnél is, ahol 20 százalékkal csökkent a forgalom, az üzemi veszteséget viszont profit váltotta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.