Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 10. 15:18

Új tárolók a Delltől és a HP-tól

A HP gyors tárolóval célozza a belépő szintet, a Dell most a költséghatékony tárolórétegzésre fókuszált.

HP MSA 2040

A HP új 2U magas, belépőszintű tárolója számos, eddig a közép- és felsőkategóriás eszközök kiváltságát képező funkciót kapott meg. Az MSA2040 8 vagy 16 gigabites Fibre Channel csatlakozóval rendelhető, egy vagy kétvezérlős kivitelben, az igényelt redundancia (és költségvetés) függvényében, a kétvezérlős kivitel támogatja a vezérlők közötti failovert. A tároló 199 darab 2,5 hüvelykes vagy 96 darab 3,5 hüvelykes SAS vagy midline-SAS meghajtót képes fogadni, a maximális nyers kapacitás 288 terabájt lehet, forgó merevlemezek maximális kapacitása 4 terabájt, az SSD-ké pedig 800 gigabájt. A rendszer vezérlőnként 4 gigabájtos gyorsítótárral rendelkezik. A Fibre Channelen kívül a tároló 12 gigabites SAS és 10 gigabites iSCSI csatlakozást is támogat, a HP adatai szerint pedig 92 ezer IO művelet elvégzésére képes másodpercenként.

A tároló Microsoft Server 2012 környezetben a Server Manager interfészen keresztül kezelhető, és rendelkezik SCOM, illetve System Center Virtual Machine Manager integrációval is. A VMware-felhasználók számára a HP az Insight Control Storage Module-t kínálja, amely a vCenter Serverbe képes illeszkedni.

Compellent SC280

A Dell egy új tárolókeretet dobott piacra, az SC280 az eddig elérhető Compellent tárolóknál magasabb adatsűrűséget kínál, 5U magas keretébe akár 84 meghajtót is képes fogadni, ez 3,5 hüvelykes diszkekkel 336 terabájt nyers kapacitást jelent. A Compellent maximálisan továbbra is 960 meghajtót kezel egyszerre, az SC280 használatával azonban ezek elhelyezésére háromszor kevesebb helyre van szükség.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az SC280-at a gyártó olyan környezetekbe ajánlja, ahol különösen nagy kapacitásra van szükség (például videók vagy nagy felbontású képek tárolása), illetve kolokációs szerverparkokba, ahol a szerver által elfoglalt helyért kell fizetni - így a nagy adatsűrűséggel az üzemeltetési költség érdemben visszafogható. Az új tömbök megállják a helyüket replikációintenzív környezetben is, a viszonylag magas írási sebességnek és nagy kapacitásnak köszönhetően.

Compellent Storage Center 6.4

Az új hardverrel együtt a Dell a tárolós szoftverstack új kiadását is végre piacra dobta. A még júniusban bejelentett 6.4-es verzió újdonsága az al-LUN tömbök háromszintű rétegzése a leggyorsabb ám legalacsonyabb kapacitású SLC SSD-k, a magasabb kapacitású, ám lassabb MLC SSD-k és a merevlemezek között. A háromszintű rétegezés előnye, hogy azonos költségszint mellett magasabb kapacitást és jobb teljesítményt tud elérni, mint a sima SLC+HDD kombináció.A Dell szerint a versenytárs hibrid (SSD+HDD) megoldásokhoz képest a háromrétegű tároló mintegy fele annyiba kerül.

Az MLC rendszerű SSD-k olvasási sebessége ugyanis nem marad el az SLC-től, miközben számottevően olcsóbb és magasabb kapacitású, így ahová nem feltétlenül szükséges az SLC írási sebességben nyújtott (méretes) előnye, ott érdemes inkább ezeket használni. A különbségről azonban a szoftvernek is pontosan tudnia kell, a Storage Center 6.4 ezt biztosítja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról