Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 6. 13:59

Különbséget tesz az SSD-k között a Dell Compellent

A héten zajló Dell Enterprise Forum rendezvényen jelentette be adattárolási újdonságait a Dell. Érkezik egy új Compellent diszkfiók, egy többféle SSD-t megkülönböztető rétegezőszoftver, és a Fluid fájlrendszer következő generációja.

A vállalati adattárolóknál ma már nem újdonság az automatikus rétegezés (tiering), amely segítségével a legsűrűbben elért adatok a legnagyobb teljesítményű meghajtókra, SSD-kre kerülhetnek, míg a ritkán elért adatok a leglassabb, legolcsóbb, leginkább energiahatékony diszkeken kötnek ki.

Rétegezés többféle SSD-n

SSD-ből sem csak egyféle létezik azonban, korábban a vállalati használatra szánt meghajtók kizátólag SLC (single level cell) NAND flash memóriachipeket tartalmaztak, ezek biztosítják a legnagyobb teljesítményt és a legjobb fáradási mutatókat, azonban az ára is ezeknek a legmagasabb. Mára széles körben elterjedtek az eMLC (enterprise multi level cell) típusú meghajtók, ezek nagyobb kapacitűssűrűségűek és olcsóbbak is az SLC-nél, cserébe kisebb a teljesítményük és az egy cellára eső gyakoribb írások miatt hamarabb is fáradnak.

A különféle típusú SSD-k eltérő fáradási tulajdonságaival is számol a Dell Compellent tárolókhoz most bejelentett új szoftver, a Compellent Storage Center v6.4. A "write heavy" adatokat a vezérlő az SLC meghajtókra teszi, mivel ezek jól viselik a sűrű írást, a sűrűn olvasott adatok pedig zömmel az eMLC SSD-kre kerülnek, amelyek a sűrű írástól hamar elfáradnának. A Dell szerint a kétféle típusú SSD kombinációja egy tisztán SLC-alapú rendszer teljesítményéhez közelít, ugyanakkor csak negyedébe kerül annak - természetesen pontos adatokat csak egy-egy feladat alatt nyújtott teljesítmény kimérése után kapunk. A rétegezés kiterjesztése a korábbi technológiának, vagyis abba továbbra is bevonhatók a többféle teljesítményű diszkek is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egy új Compellent doboz is érkezett a Delltől, az SC280, amely a család eddigi tagjainál nagyobb adatsűrűségű: az SC280 egy 5U magas keretben 84 meghajtót képes fogadni, ami 4 terabájtos 3,5" diszkekkel 336 terabájt kapacitást jelent. A Compellent továbbra is 960 meghajtót kezel legfeljebb azonban ezek elhelyezésére az SC280 keretet használva a korábbinál szűk háromszor kevesebb fizikai helyre van szükség.

Jön a Fluid FS v3.0

A Dell még 2010-ben vásárolta fel a hardverfüggetlen, többplatformos NAS szoftvert fejlesztő Exanetet, ebből jött létre a Dell Fluid File System. A vállalat most bejelentette ennek következő 3.0 verzióját, amely már 2 petabájt névtérig tud nyújtózni, és szabályalapú, automatikus, blokkszintű dedupikációval is rendelkezik, amellyel utólag felére képes összenyomni az adatokat. A szabályok változatosak lehetnek, deduplikálható az egyes állományok, azok csoportjai, bizonyos dátum és idő előtt vagy után készült fájlok például.

A vállalat tájékoztatása szerint a Compellent Storage Center v6.4 és az új Compellent diszkdoboz még a harmadik negyedévben megjelenik, a Fluid FS 3.0 pedig a negyedik negyedévben lesz elérhető, elsőként a Compellent FS8600-on.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról