Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 7. 09:40

Sorban állnak a BlackBerryért?

A Reuters bennfentes forrásból származó információi szerint a Google, a Cisco és az SAP is érdeklődik a BlackBerry iránt. A kanadai telefongyártó darabokban értékesebb lehet mint egyben.

HIRDETÉS

A kanadai telefongyártó két hete jelentette be gyászos negyedéves eredményeit, ezt követően pedig azt, hogy megállapodást kötött az egyik legnagyobb tulajdonosával, a Fairfax Financials magánbefektetői csoporttal a cég eladásától. A 4,7 milliárd dollárosra tervezett tranzakció keretében a cég kivonulna a tőzsdéről, hogy a befektetői nyomástól megszabadulva szervezze újra működését.

Sorban állnak

A Fairfax ajánlatát azonban a BlackBerry részvényesei némi szkepticizmussal figyelték, a papírok árfolyama jelenleg 7,69 dollár, miközben a Fairfax 9 dollárt ígért értük - magyarán szólva a tulajdonosok nem hiszik el, hogy az ügylet abban a formában létre fog jönni. A Firfaxszel csak szándéknyilatkozatot írt alá a BlackBerry, vagyis nem kötelező érvényű a szerződése, attól (megfelelő körülmények bekövetkezte esetén) a felek visszaléphetnek. A BlackBerry esetén ilyen körülmény lehet egy jobb ajánlat érkezése.

A Reuters friss cikke szerint ugyanis más kérői is akadnak a BlackBerrynek, amelyek - részben vagy egészben - megvásárolnák a vállalatot. Az érdeklődők között van a Google, a Cisco és az SAP is, állítja a Reuters, de az Intel, az LG és a Samsung is jelentkezett lehetséges vevőként - persze egyáltalán nem biztos, hogy ezek közül a vállalatok közül bármelyik végül konkrét ajánlatot is ad majd. A hírügynökség forrásai szerint az érdeklődőket leginkább a BlackBerry szolgáltatási hálózata és a szabadalmi portfóliója vonzza.

Az eladatlan Z10-készletek leírása egymilliárd dollárba került a cégnek

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A cég által az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumok szerint ezek értéke a jövőben valószínűleg csökkenni fog, ahogy a BlackBerry egyre jelentéktelenebbé válik a piacon, így minél hamarabb ad túl rajtuk a cég, annál magasabb árat kaphat értük, a vevő pedig annál értékesebb vagyonnal gazdagodhat.

Többet ér a cég darabokban

A BlackBerry szolgáltatásportfóliója becslések szerint mintegy 3-4,5 milliárd dollárért kelhet el, a szabadalmi tárca pedig további 2-3 milliárdot érhet. Emellett a cég jelenleg 3 milliárd dolláros likvid állománnyal rendelkezik. (A készülékgyártás mára láthatóan teljesen értéktelenné vált.) Amennyiben a vállalat ennyiért valóban értékesíteni tudja ezeket, a részvényesek rövid távon lényegesen jobban járnak, mint a Fairfax 4,7 milliárdos ajánlatával - igaz, az eredmény ebben az esetben gyakorlatilag a cég likvidálása lenne, amely minden további működést és a későbbi átszervezések révén nyereségessé válást lehetetlenné tesz.

A Reutersnek a cég szóvivője a szokásos sablonnyilatkozatot juttatta el: "a BlackBerry által életre hívott különleges bizottság külső pénzügyi és jogi tanácsadók bevonásával alaposan elemzi a lehetséges stratégiai alternatívákat". A hírügynökség forrásai által említett lehetséges vásárlók (Samsung, LG, Google, SAP, Intel, Cisco) nem nyilatkoztak, ami szintén nem váratlan fejlemény.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 04:12

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.