:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 26. 09:35

Mostantól tényleg kötelező a Google+

Egészen idáig nem volt szükségszerű az átlag internetezőnek, hogy Google+ fiókot tartson fent, ha egyáltalán nem kapcsolta be Google-fiókja alatt a pluszt, akkor sem történt semmi, nem szevedett hiányt. Egészen mostanáig. A Google úgy döntött a jövőben a YouTube kommentekhez kötelező.

A YouTube az internet egyik legfontosabb “közműve”, nem igazán van rá ilyen univerzális és széles körben ismert és elfogadott alternatíva. A művészi körökben persze ott a Vimeo, helyi szinteken szintén lehetnek videószolgáltatók, mint a magyar Indavideo, de ettől függetlenül az egész világon mindenhol a YouTube az egyes számú online streaming videó szolgáltató.

A Google az elmúlt időszakban egyre inkább alakította át a Google+ rendszert egyfajta online közösségi azonosító adatréteggé, aminek a lényege messze nem a hírfolyam, mint a Facebook esetében, hanem sokkal inkább a lehetőség arra, hogy az internet különböző részeit a felhasználók személyre szabottan kapják maguk elé. Ez jelenleg már nem csak a keresőt, de az androidos alkalmazáspiacteret, térképet és több tucat kevésbé fontos szolgáltatást is jelent, a Google minél több bemeneten szerez információt az adott emberről, annál jobb felhasználói élményt tud visszaadni, ami pedig a végén több bevételt jelent a hirdetési felületeken keresztül. Sokan úgy gondolták, hogy a Google a közösségi szolgáltatások irányába csak a divatkövetés miatt indult el, ami már látszik, hogy nem igaz. A cég számára a social nem egy lehetőség, hanem nagyon is az alapvető üzleti modell központi eleme.

Teljes átállás

A Gmail integrálása, a Gtalk helyettesítő Hangouts és a Play Store után tegnap óta a YouTube teljesértékű használatához is mindenképp szükség van Google+ fiókra. Nézelődni, videókat megnyitni továbbra is lehet majd anoním módon, de abban a pillanatban, hogy valaki nyomot szeretne hagyni, kommentelni, lájkolni akar, akkor be kell lépni a Google+-szal is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Elsőre ugyan ez egy rossz hírnek látszik, de valójában letisztítja a YouTube felületén folyó kommunikációt. A trollok, trágárkodók, mocskolódók számára eddig igen egyszerű volt egy perc alatt regisztrálni egy aliast, majd onnan ontani a silány megjegyzéseket. A jövőben alapvető lesz, hogy a kommentelők nagy része névvel és profilképpel válallja a megjegyzéseit. Persze Google+-on is lehet troll-fiókot létrehozni, de sokkal kényelmetlenebb lesz ki-be lépkedni ezek között, ráadásul ha a hozzászólók nagyrésze valódi személy, akkor könnyebb lesz megítélni, elkülöníteni a szemét tartalmat, mint eddig.

A Google ráadásul sokkal jobban fogja tudni szűrni, listázni, rangsorolni a kommenteket, felhasználókat, hiszen már nem csak a YouTube, de a teljes Google-univerzumos aktivitás alapján meg tudja majd ítélni, milyen felhasználóról van szó. Lehetségessé válhat, hogy a videóink alatt csak az igazi barátaink kommentjei jelenjenek meg, akkor is, ha egyébként a YouTube-on ők nem aktívak a csatornánkon.

Személyes internet

Az elmúlt évben a Google+ belső felületei az ehhez hasonló lépések következtében szép lassan benépesültek. A Google tájékoztatása szerint több mint fél milliárd felhasználónak van már pluszos profilja, s egyre többen aktívan használják is azt. Emellett már csak hab a tortán, hogy a hirdetésekkel eddig is ügyesen operáló YouTube mostantól még pontosabban képes majd kiválasztani, hogy milyen reklámok érdekelnek minket, nem traktálva mindenkit a hüvelygombával és a prosztataproblémákkal attól függetlenül, hogy az illető hány éves, milyen idős.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.