Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 29. 15:25

Kiborította a fejlesztőket a Microsoft

Nem csak a Store-os, de az asztali alkalmazások sem lesznek készen a Windows 8.1 rajtjára - állítja néhány fejlesztő. A Microsoft döntése értelmében ugyanis a fejlesztők is csak a felhasználókkal egyszerre férnek hozzá az új operációs rendszerhez, hiába előfizetői a redmondiak fejlesztői hálózatának.

Komoly vihart kavart a fejlesztők és az IT-üzemeltetők körében a Microsoft döntése, amely szerint a múlt hét végén elkészült, végleges Windows 8.1 kódjához csak a végfelhasználókkal együtt, október folyamán férnek hozzá. A korábbi gyakorlat szerint végleges (RTM - release to manufacture) státuszt elérő rendszert a Microsoft a PC- és perifériagyártók mellett a fejlesztők és a nagyvállalati üzemeltetők is a nagyközönség előtt megkapják, hogy megkezdhessék a felkészülést az új szoftver fogadására.

Nem tudni, mi változott

A Windows 8.1 kapcsán a redmondi cég szakított ezzel a gyakorlattal, az elkészült termék ezúttal kizárólag a gyártóknak jár a hivatalos piaci rajt előtt, egyéb partnereknek egyáltalán nem. A Microsoft később közzétett egy blogbejegyzést "Készítsd fel alkalmazásaidat a Windows 8.1 rajtjára" címmel, ebben azonban kizárólag a Windows Store-os (metrós) alkalmazásokról esik szó, a felhasználók és fejlesztők elsöprő többségét érdeklő asztali alkalmazásokról a szoftverház nem beszél.

Azóta megváltoztak a prioritások?

A bejegyzésben nincs szó a mindenki számára elérhető előzetes és az RTM kiadás közti különbségekről sem, így az esetleges API-változások, teljesítményoptimalizációk az október 18-i rajtig gyakorlatilag titokban maradnak. A fejlesztők számára különösen fájdalmas lehet, hogy a Windows 8.1-hez frissített alkalmazásaikat fel sem tölthetik az október 18-i rajt előtt a Windows Store-ba, a feltöltés-elbírálás-publikálás ciklus egyhetes átfutási ideje alapján így egy hétig nem lesznek 8.1-es alkalmazások a boltban (a Windows 8-ra írt programok természetesen elérhetőek maradnak az új rendszerből is).

Teszt nélkül, vakon fejleszteni

A blogbejegyzés alatti kommentszekcióban, blogokon és közösségi médiában megszólaló fejlesztők ezt igen zokon vették, a végleges operációs rendszeren ugyanis így nem tudják tesztelni alkalmazásaik működését. Ez különösen olyan szoftverek esetén érzékeny probléma, amelyek mélyen integrálódnak az operációs rendszerrel, ilyenek például a biztonsági alkalmazások (titkosítás, antivírus, VPN, stb.) vagy más, a rendszer alacsony szintű funkcióit kihasználó szoftverek - e fejlesztők igényeit most a Microsoft teljesen figyelmen kívül hagyta.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Windows 8.1 két előnézeti kiadása is megjelent a nyáron, a "mezei" Preview június 26., a nagyvállalati képességeket is tartalmazó Enterprise Preview pedig július 30. óta érhető el. Az előzetes kiadások és az RTM verzió között azonban létezhetnek olyan eltérések, amelyek egyes alkalmazások működését alapvetően befolyásolják, a fejlesztők számára megnyugtató garanciát így csak az RTM-en végzett tesztek jelentenek.

A Microsoft döntése azért is érthetetlen, mert az eddigi, preferenciális hozzáférést engedő megközelítés kiválóan működött, az új rendszer rajtjára a fejlesztők igyekeztek frissíteni nem kompatibilis alkalmazásaikat. Ez mindig nagyon fontos egy új operációs rendszer esetén, a felhasználók számára az eszközmeghajtók mellett mindig az alkalmazások kompatibilitása jelenti a váltás ellen szóló legfontosabb érvet. Ugyanez a forgatókönyv működött tavaly a Windows 8 esetében is, a Microsoft MSDN-, illetve TechNet-előfizetői néhány héttel az RTM előtt elkezdhettek a végleges rendszerrel dolgozni.

Mást jelent az RTM

Az RTM és az általános elérhetőség (General Availability - GA, a tulajdonképpeni piaci rajt) között a redmondi fejlesztők egyébként tovább dolgoztak a rendszeren és gyorsjavításokat (QFE - quick fix engineering) dolgoztak ki a gyártópartnerek visszajelzései alapján. E javításokat a Microsoft eljuttatta a partnereknek, hogy a piaci rajtra előtelepíthessék azokat a Windows 8-cal szállított gépekre, a korai hozzáférést kapó felhasználók pedig a Windows Update-en keresztül tölthették le őket. A megközelítés az információk szerint jól működött, negatív visszajelzés sem a felhasználóktól, sem a Microsofttól nem érkezett az eltelt időszakban, így nem tudni, miért döntött a szoftverház a változtatás mellett.

Az RTM fázist bejelentő blogbejegyzés sorai közt olvasva a késés oka lehet, hogy az új Windowst a szoftverház egyszerűen nem tartja még eléggé érettnek a mindennapos felhasználásra - vagyis a hagyományos terminológiában a most elért mérföldkő maximum egy kiadásra jelölt verziónak (release candidate, RC) felel meg, nem pedig a klasszikus, lezárt kóddal rendelkező, betonba öntött RTM-nek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról