Szerző: Koi Tamás

2013. július 18. 14:53

Digitális átállás: szaporodnak az átverések

Pár héten belül kezdődik a földi sugárzású tévéadás digitális átállása Magyarországon, mely több tízezer háztartást késztethet arra, hogy az újabb tévés vételi módra térjen át. Az érintett hatóságok fokozott figyelemmel kísérik a set-top boxok értékesítését és a tájékoztatást, ettől függetlenül minden félnek fel kell készülnie az átverésekre.

Már csak kevesebb mint két hét van hátra a földfelszíni sugárzású tévéadás digitális átállásának első üteméig, ami minden fél - nézők, szakhatóság, kereskedők - számára az idei év egyik legnagyobb megpróbáltatása lehet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ma közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a fogyasztók érdekében együtt ellenőrzi a forgalomban lévő set-top boxok és tévékészülékek megfelelőségét, valamint a tájékoztatás pontosságát. Forrásaink szerint a céldátumhoz közeledve a különösen az idősebb korosztályt, vagy a tájékozatlanabb vásárlókat érintő csalások, visszaélések jelentősen megszaporodtak.

Nagy átverés show

Fontos tudni, hogy a digitális műsorok vételéhez szükséges set-top-boxok és televíziók kötelező műszaki paramétereit az NMHH rendelete szabályozza annak érdekében, hogy a megvásárolt eszközökkel a televíziónézők problémamentesen nézhessék a digitális adásokat. A műszaki üzletekben a digitális vételre alkalmas eszközökön a vevők tájékoztatása érdekében egyértelműen és jól olvashatóan kell feltüntetni az ezzel kapcsolatos tájékoztatást.

Ennek a tájékoztatási kötelezettségnek a legtöbb kereskedő többnyire meg is felel, az eszközök pedig nagy többségében alkalmasak a földi sugárzású digitális tévéadás vételére - állítja a két szakhatóság, Az NMHH például az eddig ellenőrzött több ezer berendezésből csupán 200 esetben talált problémát vagy valamilyen hiányosságot, ezek nagy része is csupán az említett tájékoztató szöveg hiányához volt köthető.

Lapunk kereskedői forrásból úgy tudja, hogy az eszközök forgalmazásával kapcsolatos szándékos, vagy egyszerű gondatlanságból eredő visszaélések, félretájékoztatások száma ettől függetlenül az átállási dátum közeledtével és az eszközök forgalmának felfutásával párhuzamosan jelentősen megnőtt. Posta Tibor, a P-Sat Hungary Kft. ügyvezetője a HWSW kérdésére elmondta, tudomása van például olyan forgalmazóról, mely MPEG2 szabványnak megfelelő set-top boxot árul Magyarországon - ezzel az Antenna Hungária MPEG4-be kódolt DVB-T adásait ("MinDig TV") egyáltalán nem lehet fogni.


Az antennák dobozát is érdemes megnézni

A beltéri egységek kapcsán jellemző probléma lehet még a magyar karakterkészlet hibás támogatása, vagy éppen a képarányok nem megfelelő kezelése - ez a szélesvásznú, feliratos filmek esetén, vagy az elektronikus programkalauz használata során jelenthet gondot. A szakember hozzátette, a set-top boxok mellett sok esetben a készülékek működéséhez elengedhetetlen antennák esetében is komoly tájékoztatási problémák tapasztalhatók, így több vásárlóra olyan beltéri antennát sóznak rá, mely nem alkalmas a digitális adások vételére, vagy a forgalmazók egyszerűen olyan adatokat tüntetnek fel az antennák dobozán, melyek nemhogy a valóságnak nem felelnek meg, hanem fizikai képtelenségnek számítanak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az NMHH és az NFH arra buzdítja a fogyasztókat, hogy ilyen esetekben tegyenek bejelentést az illetékes hatóságnál, mely - hatáskörének megállapítása esetén - a vizsgálat lefolytatása során megteszi a szükséges intézkedéseket. Információink szerint ugyanakkor nem csak az érintett fogyasztók eshetnek áldozatául az átveréseknek, hanem maga a hatóság is, mely egy támogatási program keretében a rászoruló háztartások részére ingyen set-top boxokat juttatott el, illetve szerelt be.

Amikor a fogyasztó veri át a hatóságot

Forrásaink szerint az állami támogatással beszerelt készülékek feketekereskedelme az utóbbi hetekben jelentősen megélénkült, ennek elsődleges oka, hogy több olyan háztartás is kapott támogatást, mely valójában nem szorul rá, illetve a szerelők beszámolója szerint olyan háztartásokhoz is került set-top box, melyek egyáltalán nem rendelkeznek tévékészülékkel. Mivel az igénybejelentők nem voltak kötelesek beengedni a lakásba az igényfelmérőket, illetve sok esetben a szerelő sem jutott be a lakásba, ezért problémás ellenőrizni a tényleges jogosultságot. A hatóság egyébként utólag szúrópróbaszerűen ellenőrizheti azt is, hogy az állami támogatást igénylő háztartás rendelkezik-e még a set-top boxszal, de az ellenőröket szintén nem köteles a lakásba beengedni az igénylő.

A digitális átálláson nyerészkedni próbálók körében néhány kisebb-nagyobb kábelszolgáltató is feltűnt az utóbbi időben. Ezek a cégek azzal keresnek meg az átállás kapcsán egyébként egyáltalán nem érintett, többségében nyugdíjas, vagy kevésbé tájékozott, jellemzően analóg kábelszolgáltatással tévéző nézőket, hogy az átállás után megszűnik a tévénézési lehetőségük, kivéve, ha előfizetnek valamilyen, a meglévőnél többnyire drágábban igénybe vehető digitális szolgáltatásra. Ez a jelenség annál is inkább problémás, mivel ezeket az előfizetéseket legtöbbször több éves hűséggel kötik meg, így az átvert néző jóval nehezebben tud szabadulni attól a szolgáltatástól, amire valójában szüksége sem lett volna.

Megkerestük Kéry Ferencet, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnökét, aki kérdésünkre megerősítette, a szövetség tud olyan esetekről, amikor egyes szolgáltatók a digitális átállásra hivatkozva félretájékoztatták, illetve félretájékoztatják a nézőket. A szakember ugyanakkor hozzátette, a szervezet külön kampányban igyekszik minden kábeltévés előfizető figyelmét felhívni arra, hogy a digitális átállás során semmilyen teendőjük nincs, az analóg lekapcsolás ugyanis kizárólag a földfelszíni sugárzású vételt érinti, az analóg kábeltévés vételi lehetőség pedig továbbra is megmarad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról