Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 17. 14:07

Remote Desktopot is kínál a Windows Azure

Már VDI is elérhető a Microsoft Azure nyilvános felhőjéből szolgáltatásként, igaz, egyelőre csak partnereken keresztül. A licencmódosítás által elérhetővé vált modellre a Citrix már lépett is, a XenDesktop 7 már Azure-ből is megvehető.

Július 1-jén csendben változtak a Microsoft Azure infrastruktúraszolgáltatás licencfeltételei, immár engedélyezett a Remote Desktop Services (RDS) széleskörű használata az Azure virtuális gépek esetében is, így a futó Windows Serverek VDI (virtuális desktop infrastruktúra) kiszolgálására is képessé váltak. Az RDS képesség korábban is használható volt, de szigorúan csak szerveradminisztráció, illetve -karbantartás céljára, felhasználók számára nem. Ezt a Microsoft úgy kényszerítette ki, hogy szerverenként csak két egyidejű RDS-sessiont engedélyezett.

Igazi RDS

A változásra a Microsoft tegnapi blogbejegyzésben hívta fel a figyelmet. Ez alapján a szerverenként két egyidejű sessionös korlát alapesetben továbbra is létezik, de igény esetén több is elérhető - ehhez szükség van az RDS Subscriber Access License-re (SAL) minden felhasználó vagy eszköz számára. A licenc a Services Provider Licensing Agreementen (SPLA) keresztül vásárolható meg, a szerződést a hivatalos SPLA-reseller partnereken keresztül lehet megkötni.

Komplex rendszer szolgáltatásként - a felhő erőssége.

Érdemes megjegyezni, hogy a Microsoft mennyiségi licencszerződésben vásárolt Client Access License-ei nem hordozhatóak a cloud platformra, így nem használhatóak Azure-ön. További korlátozás, hogy a kliens típusú Windowsok továbbra sem használhatóak virtualizált asztalhoz és VDI-hoz, mivel a licencek továbbra is tiltják ezek futtatását többérlős/megosztott felhős környezetben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az RDS-képességre alapozott külső megoldások használata (például a Citrix XenDesktop) ugyanakkor lehetséges, ezeket a megoldás szállítójának saját felhasználási feltételei korlátozhatják. Az RDS SAL licencekre e külső megoldások esetében is szükség van, ezeket általában a partnertől meg is lehet vásárolni. A Citrix június 8-án jelentette be, hogy a XenDesktop 7 vállalati felhasználók és szolgáltatók számára aznaptól elérhető.

Jön a Mohoro?

Microsoftos névtelen források már korábban megszellőztették a pletykát, hogy a redmondi vállalat saját hatáskörben közvetlenül is fog RDS-t kínálni Azure-ös alapokon, szolgáltatásként. A 2014-re pletykált, Mohoro kódnéven fejlesztett szolgáltatás olyan VDI-környezet, amelyben nem csak a hardveres és a szoftveres alapinfrastruktúrát, de az egyéb járulékos funkciókat (a számlázástól a felügyeletig) a Microsoft végzi majd. Hasonló szolgáltatást jelenleg a Microsoft partnerei kínálnak, a Mohoro élesítése nyomán a szoftverház közvetlenül is szereplője lesz majd e piacnak.

A felhős VDI-rendszer használata mellett (és ellen) hasonló érvek szólnak, mint az egyéb szolgáltatásként igénybe vett informatikai megoldás esetében: a rendszer tőkeköltsége (CAPEX), az integráció, a tesztelés és felügyelet a szolgáltató feladata, illetve a szolgáltatás rugalmasan, igénybevétel alapján fizetendő. Hátrány, hogy a vállalati adatok nyilvános felhőbe kerülnek, illetve a rendszer minőségét befolyásoló tényezők is cégen kívül vannak. Emellett az ilyen megoldások testre szabhatósága is korlátozottabb lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról