Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 2. 13:21

Hamarosan Windowst is ad szolgáltatásként a Microsoft

A Microsoft ügyeit szorosan követő blogger, Mary Jo Foley szellőztette meg blogján, hogy készül a Mohoro nevű technológia a Microsoftnál, amely gyakorlatilag egy felhőből igénybe vehető asztali környezet.

A vállalatok egy része ma is használ virtualizált desktop infrastruktúrát (VDI), amelynek számos előnye van: minden adat központilag tárolt, mentett, felügyelt, a klienseken nincs információ, így azok tetszés szerint cserélhetők, ráadásul nem szükséges a végpontokon nagy teljesítményű hardvereket üzemeltetni sem. A szervezetek a VDI rendszerek esetében házon belül kell kiépítsék és üzemeltessék az adatokat tároló, a desktop környezetet és az alkalmazásokat futtató szervereket, ami rendkívül drága.

Eme elgondolást vihette tovább a Microsoft, amikor nekivágott az egyelőre csak pletykákban létező, legkorábban 2014 körülre várt Mohoro kialakításának. A Mohoro gyakorlatilag nem más, mint egy olyan VDI környezet, amelynek szerverinfrastruktúrája a redmondi cég felhőjében van, itt futnak a desktopok, az alkalmazások, itt helyezkednek el az adatok. Ezzel a megközelítéssel a vállalat nagyobb ügyfélkör számára tehetné vonzóvá a VDI megközelítést, a gondolattal kacérkodó szervezetek ugyanis megspórolhatnák a szerver- és tárolóvásárlást és -üzemeltetést.

Nem lenne nehéz a bal oldalra odaképzelni a felhőt

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Mohoro további hozadéka lehet, hogy más rendszerekre elkészített kliens révén tetszőleges készülék alkalmas lenne Windows desktop "futtatására" - nem csak a Microsoft saját eszközei, hanem iOS-re vagy Androidra épülő kütyük is például. A redmondi cég egyáltalán nem reagált Mary Jo Foley hivatalos megkeresésére az ügyben, a Mohoróról semmi többet nem tudni a fentieken és azon kívül, hogy a Mohoro.com és Mohoro.net domaineket a Microsoft regisztráltatta.

A "desktop as a service" egyáltalán nem új találmány, a Microsoft ökoszisztémájában is számos megoldást találni erre magától a redmondi vállalattól, illetve partnereitől (pl. Citrix). A cég licencelési politikája azonban jelenleg nem teszi lehetővé, hogy a partnerek Windows desktopot szolgáltassanak - emlékezetes, hogy annak idején az OnLive próbálkozott ilyesmivel, az OnLive Desktop keretében akár iPaden vagy Androidon is használható volt egy Windows 7 desktop környezet Office-szal együtt, teljesen illegálisan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról