Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 9. 16:20

Ma jön a Xen 4.3

2014-re várhatóan szélesebb körben elterjedhetnek az ARM processzorok a kiszolgálókban is. Erre készül rá a Xen 4.3-as kiadása, amely már több gyártó lapkáján is validációt szerzett, a következő kiadás pedig hivatalos támogatást is hoz. Javult az energiagazdálkodás is és nagygépes konfigurációkon sokat gyorsul a hypervisor.

Elkészült a Xen virtualizációs réteg legújabb, 4.3-as kiadása - jelenti ma be a szoftvernek április óta otthonául szolgáló Linux Foundation. A Xen 4.3 nagy újdonsága az ARM utasításkészletet használó processzorok támogatása. A hypervisor a korábbi ARMv7 és az új, akár szerverekben is otthonra lelő ARMv8 architektúrát is  támogatja, megnyílik tehát a lehetőség az ilyen processzort használó nagy sűrűségű szerverek virtualizációja előtt is.

Jövőre készülve

Az ARM-támogatás jelenleg előnézeti formában, tesztelésre érhető el, az ilyen szerverprocesszorok szélesebb körű elterjedésének idejére várhatóan e támogatás hivatalossá válik. A Xen Project be is jelentette, hogy a hypervisor validációt kapott a Calxeda ARMv7 és ARMv8 processzoraira is, valamint a Samsung és az Arndale lapkáira is. A Xen Project együttműködik a Linaro közösséggel is, ez utóbbi az ARM-os Linux fejlesztésének legfontosabb fórumának számít.

A nyílt forrású szoftverek fejlesztői szeretik a kabalaállatokat. A Xen kabalája ez a panda.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Míg az x86-os kiszolgálókon a virtualizáció elsősorban a konszolidáció eszköze, a "wimpy core", vagyis alacsony teljesítményű-alacsony fogyasztású processzorok esetében a szerverek könnyű mozgathatósága és felügyelete lehet a virtualizáció előnye. Egy-egy ARM-os (vagy atomos) szerveren ugyanis jellemzően egyetlen operációs rendszer fut, felhős környezetben, magas automatizációhoz azonban ma már gyakorlatilag kötelező a virtualizált hardver.

A Xen 4.3 x86-on is hoz újdonságot. A szoftver új energiamenedzsment-fejlesztéseket kapott, így jobban ki tudja használni az Intel újabb, Sandy Bridge, Ivy Bridge és Haswell processzorainak hardveres (MWAIT) funkcióit, alacsony terhelés mellett számottevően csökken az ilyen rendszerek fogyasztása. A fejlesztéseknek köszönhetően NUMA-rendszereken jelentősen nőtt a hypervisor teljesítménye, a támogatott fizikai memória kapacitása pedig 5 terabájtról 16 terabájtra nőtt, ezzel együtt az egy csomóponton a hatnál több vendégrendszer futtatása is sokkal hatékonyabbá vált.

Új persistent grant mód a Xen 4.3-ban (függőleges skála: IOPS)

A Xen virtualizációs technológiáját igazi IT-nagyágyúk használják, a projektet az Amazon Web Services, a Cisco, a Google, az Intel, az Oracle és számtalan más kisebb-nagyobb vállalat is támogatja illetve aktívan részt vesz a fejlesztésben. A Xen 4.3 újdonságai részletesen a projekt oldalán olvashatóak.

Újra CentOS-en is

A Red Hat 2010 óta, a Red Hat Enterprise Linux 6-tól nem támogatja a Xent, ez fokozatosan egyre erősebben éreztette hatását a RHEL-alapú CentOS esetében is. A támogatás eltűnése "elég fájdalmas volt a Xen-felhasználók számára, a CentOS hosszú ideje a legnépszerűbb Linux a Xent használók körében." - mondta Lars Kurth, a Xen közösségi menedzsere a Linux.comnak.

A probléma megoldására összefogtak a Xen Project fejlesztői, a Citrix szabad szoftveres mérnökei, a CentOS, valamint a goDaddy és a Rackspace munkatársai és elérhetővé tették a Xent újra CentOS-alapokon. A közös projekt eredményeképp elkészült a Xen4CentOS, amely egy dedikált repository-ból kínál számos RPM-csomagot, amelyekkel teljesértékű Xen 4.2 virtualizáció építhető CentOS-en is. A csomagok része a 3.4-es, "hosszanfriss" Linux-kernel, amelyet az összefogás résztvevői számos ponton módosítottak. A Xen4CentOS a készítők szerint éles bevetésre érett, a csomagokat kis és egészen nagy, több száz hypervisort tartalmazó termelési környezetben is használják. A szoftverről egyéb műszaki paraméterei a projekt oldalán érhetőek el.

a címlapról