Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 16. 11:15

A Linux Foundation veszi át a Xen feletti őrködést

A Linux Foundation veszi át a Xen nyílt forrású virtualizációs réteg feletti bábáskodást. A lépéstől további fejlesztők bevonását, a közösség felpezsdülését várják.

HIRDETÉS

A Linux Foundationnek adja át a Xen nyílt forrású virtualizációs réteg fejlesztésének és karbantartásának irányítását a közösség. A Xen a Cambridge Universityn született meg az évezred elején egy kutatási projekt keretében, első nyilvános változata még 2003-ban jelent meg. A fejlesztésére és támogatására alakult a XenSource, amely több, nyílt forrású termékben utazó céghez hasonlóan nem a termékért, hanem a hozzá nyújtott támogatásért tett szert árbevételre. A XenSource-ot aztán 2007-ben félmilliárd dollártért felvásárolta a Citrix, amely ezzel a Xen "tulajdonosává" is vált, létrehozva belőle extra szolgáltatásokkal felvértezett fizetős verziókat (XenServer Advanced, Enterprise, Platinum).

Emellett megmaradt a Xen nyílt forrású, közösségi változata is, amelyet egy most publikált blogbejegyzés szerint jobbára íratlan szabályok mentén gondoztak a készítők. Ez körülményessé tette a hozzájárulást és a csatlakozást külső érdekeltek számára, sőt, egyes támogatók el is hagyták a közösséget, amely egyértelműen a projekt hátrányává vált - írja Lars Kurth, a Xen közösségi vezetője. 2011 óta azonban sikerült a működés kereteit formalizálni és beindítani a pezsgést a közösségben, illetve szponzorokat is a Xen mellé állítani. A Xen fejlődését támogatják hardvergyártók (pl. Intel, AMD, Samsung, Cisco, Calxeda), a Xenre alapozó szoftvercégek (Citrix, Oracle), illetve Xen-felhasználók (Amazon, Google).

A nyílt forrású szoftverek fejlesztői szeretik a kabalaállatokat. A Xen kabalája ez a panda.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

"Nagyjából egy éve vetettem fel az ötletet a Citrixben, hogy ideje lenne egy non-profit otthont találni a Xen Projektnek" - írja Kurth. "Tisztán látszott, hogy a Xennek előbb-utóbb egy valóban gyártófüggetlen projektnek kell lennie. El sem tudjátok képzelni, mennyire elégedett voltam, amikor a Citri vezetése azonnal rábólintott, hogy a Xennek egy gyártófüggetlen otthont keressünk. Megvizsgáltunk több lehetőséget és gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a Linux Foundation volt a Xen Projekt legjobb helye."

A Citrix természetesen továbbra is oroszlánrészt vállal a fejlesztésből, továbbra is mérnökök százai dolgoznak majd a cégnél a hypervisoron. A formális gyártófüggetlenné válástól a Xen azt várja, még többen csatlakoznak a fejlesztéshez, esetleg újabb szponzorok lépnek be, valamint a Xen felhasználók száma is szaporodik - ebből pedig a Citrix is hasznot húzhat. Amennyiben a Xen szélesebb körben teret nyer, megnőhet a kereslet az extra szolgáltatásokat tartalmazó, vállalati szintű támogatással együtt kínált változatokra, amelyekért kiviteltől függően évi 1-5 ezer dollárt kell fizetni szerverenként.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 05:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.