Szerző: Koi Tamás

2013. június 24. 10:56

Újabb konszolidáció az európai mobilpiacon

Újabb konszolidáció elé néz az európai mobilpiac, ezúttal Írországban veszi meg az egyik piaci szereplő a másikat. Az üzlet a hongkongi érdekeltségű Hutchison Whampoa további erősödését tükrözi a régióban.

Újabb konszolidációra kerülhet sor az európai mobilpiacon: a több nyugat-európai országban is jelen lévő Hutchison Whamhpoa bejelentette, hogy felvásárolja a Telefónica írországi leányvállalatát. Jelenleg mindkét cég érdekelt a helyi mobilpiacon, a Three Ireland a harmadik, az O2 Ireland a második legnagyobb piaci szereplő - utóbbinak körülbelül kétmillió előfizetője van. A Hutchison 850 millió eurót fizet a spanyol szolgáltató helyi érdekeltségéért.

A Hutchison a legnagyobb ázsiai érdekeltségű mobiltávközlési cég Európában, mely többnyire kihívó félként van jelen a kontinens mobilpiacain. A cég eleinte azzal a stratégiával indult harcba a különböző országok piacain, hogy elsősorban csak 3G-s szolgáltatást értékesített, vagy 3G-s szolgáltatásokra fenntartott sávokat licencelt (innen is ered a szolgáltató márkaneve, a 3), GSM-alapú hangszolgáltatást pedig nemzeti roaming keretében nyújtott ügyfeleinek. A vállalat Európán kívül Indonéziában, Szingapúrban, Hongkongban és Ausztráliában van jelen érdekeltségeivel.


A 3 egyik szaküzlete Dublinban: előlépés

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A hongkongi multinak nem ez az első akvizíciója Európában idén. A vállalat felvásárolta Ausztria harmadik számú operátorát, a France Telecom tulajdonában lévő Orange Austriát, ezzel hasonló helyzet állt elő, mint most Írországban, vagyis egy kisebb piaci szereplő vásárolt fel egy - legalábbis ügyfélbázisát tekintve - nagyobb versenytársat. A vállalat emellett jelenleg is vizsgál egy az olasz piacot érintő fúziót, melynek révén a 3 összeolvadna a Telecom Italiával.

Az írországi akvizícióra a Telefónica szorult helyzete adhatott lehetőséget: a spanyol multi adósságállománya az európai operátorok közül messze a legnagyobb: a cég idén év végére többek közt ennek az akvizíciónak a révén 47 milliárd euróra kívánja csökkenteni tartozását. Mindeközben a Hutchison európai érdekeltségeiből befolyó nyereség rekord szintet (nagyjából 400 millió dollárt) ért el tavaly. A cég ugyanakkor működésének első hét évében sorra veszteséget termelt, az első nyereséges évet 2010-ben érte el a hongkongi vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról