Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 21. 12:04

Tizenöt másodperc hírnév - itt az Instagram videó

Kevin Systrom, az Instagram alapítója elmondta, hogy már a kezdetektől fényképpel és videóval képzelte el a szolgáltatást, 2010 óta azon dolgozik, hogy a videós modul is létrejöhessen. Az évek munkája úgy tűnik beért, egy nagyon jól összerakott videós résszel gazdagodott az Instagram.

A bejelentéshez kapcsolódó sajtómeghívókból már napok óta tudni lehetett, hogy a Facebook, illetve az Instagram továbblép, s mindenki szinte biztosra vette, hogy ez a továbblépés a mozgókép lesz. A pletykák igaznak is bizonyultak és tegnap este azonnal elérhetővé is vált iOS-re és Androidra az Intagram kliens 4.0-ás verziója, ami már tartalmazza a rövid videók lejátszásának és felvételének képességét is. Természetesen új szűrők is járnak a videókhoz, mégpedig 13, plusz a normál (#noeffect). Ezek neveikben ugyan eltérnek a fotós társaiktól, de a szín, kontraszt, szaturáció torzítások hasonlóak. A rutinos felhasználók napok alatt kiismerik majd magukat az új listában is.

Egyszerű felvétel, egyszerű szerkesztés

A leginkább érdekes kérdés az volt, hogyan oldja meg a felvétel és a vágás problémáját úgy, hogy a végeredmény látványos és mozgalmas lehessen, de közben ne legyen pilótavizsgás az új szoftver. A megoldás végtelenül egyszerű lett: a felvétel közben, amíg nyomva tartjuk a gombot, addig forog a felvétel, ha elengedjük leáll és újabb snittet készíthetünk elő.

A videó bármennyi snittből állhat, de az egész felvételnek legalább 3, de maximum 15 másodpercesnek kell lennie. A 15 másodperces limit jelentősen hosszabb, mint a Twitter Vine 6 másodperces megoldása, bizonyos vélemények szerint a 15 másodperc éppen az amerikai szabványos tévéreklám méret, előfordulhat, hogy mozgóképes hirdetések jelennek meg Instagramon. Ez nem lenne újdonság, a Tumblr-en már most is rengeteg animgif reklám fut, ott az az “őshonos” mozgóképformátum.

Az elrontott snitteket lehet törölni, a videóban mindig az utoljára rögzített rész visszavonható. A szegmensek sorrendje, illetve a kép orientációja sem változtatható. Ez utóbbi azért kényelmetlen, mert sokan megszokták, hogy a mobiljukkal fekvő módban fotóznak, majd utána forgatják a képet. iOS-en pluszban van még egy rázkódásvédelem szoftveresen megoldva, ez alapból be van kapcsolva, s az ígéret szerint a járás közben keletkező mozgásokat és enyhe vibrációkat képes kiszűrni.

A szoftver természetesen hangokat is rögzít a mobil mikrofonjával. Külső zenére nem cserélhetőek a környezeti zajok, legalábbis egyelőre nem. A HTC Zoe esetében éppen ellenkezőleg történik, ott gyors sorozatfotókból áll össze a videó és az effektek kiválasztásával választunk hangulatot és zenét is. Az Instagram megoldása ugyan több problémás lehetőséget vet fel, mint például a felvétel közben a háttérből beszélők vagy a túl hangos zajok esetén a torzítás, viszont kétségkívül nem lesznek unalmasak a háttérzenék 4-5 videó után. Amennyiben a mobil médialejátszóra vonatkozó hangerőszabályozója le van némítva, akkor az Instagram videók hangja is néma marad.

Együtt minden

A feedben nem válik ketté a videós és az állóképes tartalom, ugyanúgy megjelennek a mozgóképek is, sőt, ha egy videót elindítunk, akkor továbblapozáskor mindegyik elindul, ahogy megállunk felettük. A mozgókép biztosan kihozza majd mindenkiből a filmrendezőt és sokan próbálják majd bemutatni mindennapjaik mozzanatait vagy különleges élményeiket mozgás közben is. Az Instagram ezzel az ugrással kikerülte, hogy bizonyítani kelljen: képes hosszútávon is lekötni a felhasználók figyelmét. A jelenleg több mint 130 milliós közösség folyamatosan növekszik, egyre több új felhasználó jelenik meg. Az egészen új funkcióval pedig a régi, meglévő embereket is fel lehet rázni egy újabb kör erejéig, így arra a kérdésre a válasz még várat magára, hogy az Instagram egy múló divat, vagy egy hosszútávon is életképes közösségi funkció.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az videós részhez mindenki hozzáfér ma reggel óta. A bejelentés után ugyan voltak induláskori problémák, de azok néhány óra alatt megoldódtak. Nincs más teendő, mint frissíteni az appot a hivatalos piactérből, s ezt követően a feedben is megjelennek a videók és a képkészítésnél is megjelenik a felvétel, mint opció. Arra érdemes figyelni, hogy a néhány száz kilobájt méretű fotókkal ellentétben a videók jelentősen nagyobb fájlok, egy 15 másodperces videó az Instagrammal rögzítve 7-14 megabájt méretű általában. Ezt érdemes fejben tartani és az első hetekben kicsit gyakrabban ránézni az adatforgalmi statisztikákra. A videókat mp4 konténer formátumban tárolja az Instagram, azokra direkt link is mutat, a videók elmenthetőek, akár linkelhetőek is a webes felületen keresztül.

Korábban rögzített videókat nem lehet betölteni, kizárólag az app-on belül aktuálisan készített videók rakhatóak össze. A funkció csak azoknak elérhető, akik legalább iOS 5-öt használnak egy iPhone 3GS-en vagy annál újabb készüléken, Androidon pedig a 4.1-es verzió és annál újabbak teszik lehetővé az Instagram videózást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról