Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Felemásnak értékeli magyar távközlési piacot az EU

Koi Tamás, 2013. június 13. 14:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nyilvánosságra hozta szokásos éves országjelentését a távközlési szektorra vonatkozóan az Európai Unió: a szolgáltatók hálózatfejlesztésben több európai ország előtt járnak, jóllehet a szabályozói környezet ennek a folyamatnak egyáltalán nem kedvez.

A vezetékes szélessávú szolgáltatások lefedettségét tekintve kis mértékben elmarad, a mobil szélessávú hálózatok tekintetében viszont néhány mutatót érintve az európai átlag felett teljesített tavaly a magyar távközlési szektor - derül ki az Európai Unió éves, távközlési piacokra koncentráló országjelentéséből. A mobilnet-penetrációban rosszul állunk, de a szolgáltatások lefedettségét és az új generációs hálózatok bevezetését illetően nincs okuk panaszra a magyaroknak, véli az EU.

Vegyes kép

A részletes statisztikai összehasonlításra alkalmas országjelentés-gyűjtemény szerint Magyarországon 2012-ben a háztartások 91,8 százaléka számára volt elérhető valamilyen vezetékes szélessávú internethozzáférés, ezzel hazánk az európai átlag (95,5%) alatt helyezkedik el. Jól állunk ugyanakkor a gyors vezetékes internethozzáférések elérhetőségét illetően, legalábbis a statisztikák szerint az 53,8 százalékos európai átlaghoz képest a magyar otthonok 59,7 százalékába lehetne telepíteni olyan vezetékes internetszolgáltatást, melynek a letöltési sávszélessége legalább 30 Mbps.

A piaci szereplők összetételét illetően szintén közel az európai átlagot hozza hazánk: a vezetékes szolgáltatások teljes piacának 43,2 százaléka van az inkumbens szolgáltatók kezében, szemben a 42,3 százalékos európai átlaggal. A hazai vezetékes piac technológiai felosztását tekintve kilóg az európai mezőnyből, elsősorban a magas FTTx telepítési aránynak köszönhetően (itthon a szolgáltatások több mint 18 százaléka optika-alapú, míg az EU-átlag csupán 8 százalék).


Forrás: EU

Bár a technológia láthatóan rendelkezésre áll, nem állunk olyan jól a felhasználási mutatókat illetően. a lakosságszámra vetített vezetékes internet-ellátottság csupán 22,9 százalékos volt idén januárban, ami 6 százalékkal marad el az európai átlagtól, ráadásul a növekedés éves szinten nem érte el tavaly az 1 százalékpontot sem. Magyarországon a lakosság 14,1 százaléka használ 30 Mbps, vagy annál gyorsabb letöltésre alkalmas internetelérést, míg a 100 Mbps feletti kapcsolatok aránya a lakosságszámhoz viszonyítva csupán 1,5 százalékos. Előbbi átlagmutató az EU-ban átlagosan 14,8, utóbbi 3,4 százalékon áll.

LTE-ben jók vagyunk

A mobil szélessávú hálózatokat tekintve Magyarországnak nincs szégyenkeznivalója, ha a technológia elérhetőségét vizsgáljuk. Az országjelentés szerint hazánk lakosságának 95,7 százaléka számára biztosított a 3G-s mobilinternet-elérés, míg az LTE-szolgáltatások lakossági lefedettsége 35,5 százalékos volt az év elején. Ez utóbbi mutató csaknem tíz százalékkal meghaladja az európai átlagot.

Az ország értékelése során felsorolt mutatók közül ennek ellenére a leggyászosabb képet a mobil szélessávú szolgáltatások tényleges használata adja: A jelentés szerint év elején a magyar lakosság csupán 23 százaléka vett igénybe mobil szélessávú szolgáltatást, ami majdnem fele az európai átlagnak. Az országjelentés ennek okaira külön nem tér ki, azt ugyanakkor megjegyzi, hogy hazánkban a vezeték nélküli internetszolgáltatásokra hasznosítható spektrumkészlet kifejezetten szűkös, az operátoroknak pedig átlagon felüli anyagi terhek nehezednek, bizonytalan szabályozói környezet mellett.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.