Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 12. 15:13

Totális dominanciát épített ki itthon az Android

A globális átlagnál nagyobb mértékben nőtt itthon az okostelefonok piaca az első negyedévben, tudta meg az IDC elemzőcégtől a HWSW. A Google operációs rendszere mellett ma már senki sem rúg labdába.

HIRDETÉS

2013 első három hónapjában 816 ezer mobiltelefont adtak el Magyarországon, ami éves szinten 4 százalékos növekedésnek felel meg, derül ki az IDC becsléséből. Az okostelefonok piaca eközben hatalmasat ugrott, a tavalyi 360 ezer közeléből 550 ezer fölé, túlszárnyalva a világpiac 41 százalékos növekedését is.

A hazai telefoneladásokat domináló nagy operátorok kínálatában ma már alig lehet "butatelefonokat" találni, az ilyen készülékeket leginkább a céges tendereken értékesítik, flottában, illetve az olyan "branded" viszonteladók és virtuális szolgáltatók adják el őket, mint a Tesco Mobile, a Blue Mobile vagy a Postafon. Az általuk megcélzott vásárlóközönség viszont nem frissíti, cseréli rendszeresen telefonját, így a buta készülékek aránya a jövőben még inkább visszaszorulhat az okostelefonokkal szemben. A világpiacon egyébként az első negyedévben 51 százalék volt az okostelefonok aránya az összes telefoneladáson belül, most először fogyott több okosmobil mint "buta", de Magyarország ezt már rég meghaladta.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A magyar okostelefon-piacon a gyártók versenyét toronymagasan vezeti a Samsung továbbra is, derül ki az IDC számaiból, a második helyen viszont kvázi holtverseny alakult ki az LG és a Sony között. A japán cég eladásai éves szinten kiugrót növekedtek - úgy tűnik, az új Xperia modellek nagyon "találnak" a vevőknél, és az erőteljes reklámkampány is megtette a hatását. Nagyot esett ugyanakkor az Apple hazai forgalma, úgy tűnik, az iPhone 5 által kínált újdonságok itthon sem nagyon dobogtatták meg a vásárlók szívét. Az öt legnagyobb gyártó közé még a Nokia fért be, köszönhetően a Lumia modelleknek.

Az operációs rendszerek versenyében teljes az Android dominanciája, az IDC adatai alapján az első negyedévben Magyarországon eladott okostelefonok 86 százaléka futtatta a Google platformját, az iOS pedig nagyjából holtversenyben végzett a Windows Phone-nal, mindkettő részesedése 6 százalék körüli volt. A Windows Phone sorsa Tóth László, az IDC elemzője szerint itthon a vállalati szegmensen áll vagy bukik, sok cég ugyanis irtózik az Androidtól, biztonsági kockázatoktól tartva, a céges infrastruktúrákban helyet találhat magának a Windows Phone. A piacelemzőnél ugyanakkor azt is gondolják, további operációs rendszerek már nem tudnak megkapaszkodni a magyar piacon, a nyárra ígért Firefox OS-nek például nemigen van tér már.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 17:38

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.