Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 12. 15:13

Totális dominanciát épített ki itthon az Android

A globális átlagnál nagyobb mértékben nőtt itthon az okostelefonok piaca az első negyedévben, tudta meg az IDC elemzőcégtől a HWSW. A Google operációs rendszere mellett ma már senki sem rúg labdába.

2013 első három hónapjában 816 ezer mobiltelefont adtak el Magyarországon, ami éves szinten 4 százalékos növekedésnek felel meg, derül ki az IDC becsléséből. Az okostelefonok piaca eközben hatalmasat ugrott, a tavalyi 360 ezer közeléből 550 ezer fölé, túlszárnyalva a világpiac 41 százalékos növekedését is.

A hazai telefoneladásokat domináló nagy operátorok kínálatában ma már alig lehet "butatelefonokat" találni, az ilyen készülékeket leginkább a céges tendereken értékesítik, flottában, illetve az olyan "branded" viszonteladók és virtuális szolgáltatók adják el őket, mint a Tesco Mobile, a Blue Mobile vagy a Postafon. Az általuk megcélzott vásárlóközönség viszont nem frissíti, cseréli rendszeresen telefonját, így a buta készülékek aránya a jövőben még inkább visszaszorulhat az okostelefonokkal szemben. A világpiacon egyébként az első negyedévben 51 százalék volt az okostelefonok aránya az összes telefoneladáson belül, most először fogyott több okosmobil mint "buta", de Magyarország ezt már rég meghaladta.

A magyar okostelefon-piacon a gyártók versenyét toronymagasan vezeti a Samsung továbbra is, derül ki az IDC számaiból, a második helyen viszont kvázi holtverseny alakult ki az LG és a Sony között. A japán cég eladásai éves szinten kiugrót növekedtek - úgy tűnik, az új Xperia modellek nagyon "találnak" a vevőknél, és az erőteljes reklámkampány is megtette a hatását. Nagyot esett ugyanakkor az Apple hazai forgalma, úgy tűnik, az iPhone 5 által kínált újdonságok itthon sem nagyon dobogtatták meg a vásárlók szívét. Az öt legnagyobb gyártó közé még a Nokia fért be, köszönhetően a Lumia modelleknek.

Az operációs rendszerek versenyében teljes az Android dominanciája, az IDC adatai alapján az első negyedévben Magyarországon eladott okostelefonok 86 százaléka futtatta a Google platformját, az iOS pedig nagyjából holtversenyben végzett a Windows Phone-nal, mindkettő részesedése 6 százalék körüli volt. A Windows Phone sorsa Tóth László, az IDC elemzője szerint itthon a vállalati szegmensen áll vagy bukik, sok cég ugyanis irtózik az Androidtól, biztonsági kockázatoktól tartva, a céges infrastruktúrákban helyet találhat magának a Windows Phone. A piacelemzőnél ugyanakkor azt is gondolják, további operációs rendszerek már nem tudnak megkapaszkodni a magyar piacon, a nyárra ígért Firefox OS-nek például nemigen van tér már.

a címlapról