Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Cisco: megelőző csapás az OpenFlow ellen

Gálffy Csaba, 2013. június 10. 09:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Többet, jobbat kínál az OpenDaylight és az onePK kombinációja, mint amiről az OpenFlow készítői álmodnak, állítja a Cisco. A szoftver felé mozdul el a cég, igen jó érzékkel.

hirdetés

Hatalmas lendületre tett szert nagyon rövid idő alatt az OpenFlow. A projekt kitűzött célja elválasztani a hálózat hardveres és logikai részét egymástól (ez az SDN felfogás), hogy a tulajdonképpeni vezérlés kikerülhessen az eszközgyártók "fekete dobozából", elérhető legyen a felhasználó szervezetek számára is. A megközelítés teljesen felforgatta a hálózati eszközök piacát és mindeddig példátlan szabadságot jelentene a felhasználók számára.

Gyors reakció

A Cisco a vártnál sokkal gyorsabban reagált a piaci igények megváltozására és igyekszik az OpenFlow mellett-helyett saját SDN-megoldása, az OpenDaylight felé terelni felhasználóit. Ennek érdekében a gyártó nem habozik felhasználni gigantikus telepített bázisát sem, szoftverfrissítés után mintegy 180 milliárd dollárnyi, felhasználóknál ketyegő hálózati eszköz lesz kompatibilis az új szabvánnyal. A Cisco bejelentése szerint egy éven belül általánosan elérhetőek lesznek ezek a frissítések, így új hardver vásárlása nélkül használható lesz az új képesség.

Ezzel a Cisco egyrészt megelőző csapást mért a versenytársak értékesítési stratégiájára, miszerint az SDN-képtelen Cisco-eszközök helyére majd tömegével adhatják el saját termékeiket. Másrészt a Cisco részesedése az SDN-képes eszközök piacán egy csapásra elsöprővé válik, az eddig légüres térben fejlődő OpenFlow azonnal a közmondásos mamuttal találja szemben magát.

Nagyobb lélegzetű, mint a pirossal kiemelt OpenFlow.

A lépés ugyanakkor azt mutatja, hogy a Cisco felfogta, a hálózatieszköz-piac drámai átalakuláson megy át. A vállalat számára a szoftverek felé való eltolódás létfontosságú lesz, a cég hardveres hálózati technológiája ugyanis gyorsan elvesztheti értékét. Az Intel már belépett a specializált hálózati lapkák (ASIC - application-specific integrated circuit) piacára, ezzel minden versenyző számára elérhetővé váltak a jó minőségű, olcsó alkatrészek, amelyek a routerek és switchek alapjait adják. A Foxconn, a Pegatron és a kínai telekom-gyártók árazásával lehetetlen lesz felvenni a versenyt hosszabb távon, ezért a Cisco számára gyakorlatilag kötelező a feljebb lépés az értékláncon.

Az SDN nagy húzása

Ilyen értelemben a gyártó számára jobbkor nem is jöhetett volna az SDN-hullám, amely elegánsan elválasztja a hálózati eszközök adatsíkját a tulajdonképpeni vezérlőszoftvertől. A "buta" dobozok piacát a Cisco boldogan átengedheti a távol-keleti gyártóknak, az igazi érték a vezérlő síkon keletkezik, így csupán arról kell gondoskodnia, hogy dominanciáját ezen a területen megőrizze.

A kritkusok szerint pontosan ez az OpenDaylight célja. Az OpenDaylight projekt egy széles iparági összeborulás, amelynek célja létrehozni egy nyílt forráskódú vezérlőrendszert, amely a "buta" hálózati eszközöket egységesen képes irányítani. Az OpenDaylight előnye lehet, hogy továbblép az OpenFlow kitűzött céljainál. Az OpenDaylight megközelítés fontos különbsége, hogy az OpenFlow-val ellentétben nem csak a "buta" eszköz és a vezérlő közötti ("southbound") kommunikációra kínál szabványos protokollt, hanem felfelé ("northbound"), a hálózati szolgáltatások és alkalmazások, menedzsmentszoftver felé is nyit API-kat, amelyekkel az infrastruktúra kiépítése (orchestration) és vezérlése magasabb szinten is megvalósulhat.

Felfelé tehát az OpenDaylight nyitja ki a hálózati eszközöket, de az alsóbb szintű kommunikációt sem hanyagolja el a gyártó. A Cisco igyekszik saját ökoszisztémát is kialakítani hálózati eszközei körül, ezt a célt szolgálja az One Platform Kit (onePK) fejlesztői eszköztár. Ezzel olyan alkalmazások írhatóak, amelyekkel közvetlenül vezérelhető a hálózat működése. Az elképzelésnek lehet létjogosultsága. Az API-kon keresztül kinyerhető a vezérlőknél felhalmozott analitikai információ, pontosabban szabályozhatóak az adatfolyamok és az útválasztások, akár egyes csomagok szintjén is be lehet avatkozni a hálózati forgalomba (például menet közben módosítani specifikus csomagokat). A megnyitott API-n keresztül tehát a felhasználók saját fejlesztésű alkalmazásai is mélyen bele tudnak nyúlni az eszközök működésébe.

Az onePK (One Platform Kit) C-hez, Javához, és Pythonhoz kínál eszközöket, az elkészült alkalmazások pedig a Cisco-portfólió összes tagjával képesek működni, legyen az iOS, NX-OS vagy iOS-XR alapú. Az alkalmazás futhat közvetlenül a hálózati eszközön, kiegészítő blade-en vagy külön szerveren is, igény szerint.

Ez már politika

Az OpenDaylight mögött számos fontos iparági szereplő sorakozott fel, a Cisco mellett a Juniper, a Brocade, a Big Switch Networks, a Citrix, az Ericsson, az IBM és a Microsoft és a Red Hat számít kiemelt tagnak, de részt vesz a munkában a Dell, a HP, a Huawei, az Intel és számos kisebb hálózatos cég is. A tagok között azonban egyelőre nem felhőtlen az együttműködés, a Big Switch Networks képviselője a Network Worldnek adott nyilatkozatában a Cisco túlzott befolyása miatt aggódott. "Attól félünk, hogy a Cisco politizálni fogja a szabványosítás folyamatát és elkezdik eltávolítani az kód egy részét annak érdekében, hogy zártabb modell felé vigyék a szabványt. Ez azonban csak őket szolgálná, sem a versenytársaknak, sem a vásárlóknak nem lenne előnyös."

Az aggodalmak alaptalanok, a bekerülő kódot csak érték alapján szelektáljuk - mondja ugyanakkor Inder Gopal, az IBM hálózati fejlesztésekért felelős alelnöke. "A kód forrása nem számít. Ha a Daylight részévé válik, akkor az a Daylight kódja." Ezt támasztja alá, hogy az OpenDaylight projekt otthonául a Linux Foundationt választották, az alapítványnak nagy tapasztalata van a szabad szoftveres projektek menedzselésében és felel majd a szoftver függetlenségéért is.

Fájdalmas csapás

Nem vitás, az OpenDaylight színre lépése igen fájdalmas az OpenFlow kezdeményezés számára, rövid távon nehéz elképzelni, hogy mindkét szabvány tovább éljen. A helyzet iróniájához ad, hogy az OpenDaylight által használt protokoll közvetlenül az OpenFlow szabványra épül, azon alapszik. Dan Pitt, az ONF vezérigazgatója keserű szájízzel nyilatkozta egy áprilisi konferencián, hogy "[az OpenDaylight] az általunk végzett munkából származik, nem hiszem, hogy az OpenDaylight konzorcium létrejöhetett volna az általunk megalkotott alapok nélkül". A két entitás között pedig egyelőre semmilyen formális kapcsolat nincs, az ONF nem tagja az OpenDaylight konzorciumnak, így annak fejlesztésére sincs ráhatása.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.