:

Szerző: Koi Tamás

2013. május 31. 09:12

Szigorú ajánlás az okostelefonos adatvédelemre

Szigorúbb adatkezelési irányelveket javasol a mobiltelefon-gyártóknak és az alkalmazásfejlesztőknek egy EU-s munkacsoport. Az új adatvédelmi rendelet időközben élénk vitát vált ki az Európai Parlamentben is.

Az okostelefonok térhódításával egyre inkább előtérbe kerülnek a mobilalkalmazások használatának veszélyei, illetve az alkalmazásfejlesztők és -készítők adathozzáférési jogainak kérdései. Az Európai Parlament és Tanács ezért nemrég egy olyan munkacsoportot hozott létre, mely adatvédelmi állásfoglalásában ajánlásokat fogalmaz meg mind a gyártók, mind az alkalmazásfejlesztők részére.

A 29. Cikk Munkacsoport állásfoglalása és ajánlásai szerint mind a fejlesztőknek, mind a gyártóknak jobban fel kell hívniuk a figyelmet mind a személyes adatokat érintő veszélyforrásokra, mind az adatkezeléssel kapcsolatos jogokra. A Munkacsoport így többek között azt javasolja, hogy egy-egy alkalmazás első indításakor az alkalmazásba legyen integrálva egy, az adatgyűjtés lehetőségére vonatkozó kérdés vagy arra vonatkozó figyelmeztetés, hogy az alkalmazás megkísérelheti a személyes adatokhoz való hozzáférést.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A csoport emellett úgy véli, hogy a jelenlegi adatvédelmi nyilatkozatok túl bonyolultak, így azokon mindenképpen egyszerűsíteni kell, illetve minden esetben elvárható, hogy az adott EU-s tagország hivatalos nyelvén is könnyen hozzáférhető legyen ez a nyilatkozat. A Munkacsoport az új adatvédelmi szabályozás-tervezetben foglalt egyik lényeges passzusra is igyekszik felhívni a figyelmet, miszerint az adatvédelmi rendszerek kompromittálódásáról és bármilyen adatvédelmi hibáról haladéktalanul értesíteni kell a felhasználót.

Fontos, hogy ezeknek az ajánlásoknak nincs jogi hatályuk, nem úgy, mint az uniós adatvédelmi szabályozásnak, melynek átalakításáról, reformjáról éppen a napokban zajlik parázs vita az Európai Parlamentben. Az új adatkezelési szabályozás többek közt olyan indítványokat is tartalmaz, melyek szerint alapbeállításként semmilyen szolgáltatás nem gyűjthetne adatot a felhasználójáról, de például van olyan zöldpárti előterjesztés, mely azt szorgalmazza, hogy a saját szellemi termékeket a különböző szolgáltatások közt szabadon hordozhassák a felhasználók.

Az adatvédelmi szabályozás módosításával kapcsolatban várhatóan az arany középút elve érvényesülhet majd, vagyis a szabályozási rendszert kis mértékben szigoríthatja az EU, főleg a végrehajtást, illetve a büntetési tételeket illetően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.