Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 24. 13:44

Értesítésekkel gazdagodik az asztali Chrome

Bemutatta a Chrome következő, 28-as sorszámot viselő kiadását a Google. A béta állapotban már elérhető böngésző immár a WebKit Google-forkját, a Blink motort használja a weboldalak megjelenítésére.

HIRDETÉS

A Chrome jelenleg is rendelkezik alapszintű értesítési funkcióval, ezt használja például a Gmailbe épülő Gtalk is. Az új implementáció ezeket látványosan kiterjeszti, a mezőben immár cím, rövid szöveg és kép is megjelenhet. A képesség elérhető külső fejlesztők számára is, Chrome Web Store-ba feltöltött alkalmazásaikkal tudják kihasználni ezeket. A fejlesztők választhatják meg például az alkalmazásuk által küldött értesítés prioritását, formátumát és azt is, hogy mennyi ideig maradjon a felhasználó előtt, mielőtt eltűnik. Az új értesítési funkció egyelőre csak Windows és Chrome OS platformokon érhető el, a Google mérnökei szerint azonban hamarosan Linuxon és OS X-en is lesz.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x)

A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x) A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

A Chrome 28 másik újdonsága, hogy renderelőmotorként már a Blinket használja, amely a WebKit Google-féle forkja. A Blink első hozadéka, hogy igyekszik tehermentesíteni a fő JavaScript programszálat, ami kevesebb akadozást jelent, és javítja a betöltődés sebességét. A Google adatai szerint a DOM-tartalmak 10 százalékkal gyorsabban töltődnek be, a megjelenítési szünet maximális ideje pedig 40 százalékkal csökkent.

Értesítések Chrome OS és Windows alatt

A Google igyekszik szinkronban kiadni a böngészőt különböző platformokra, ennek megfelelően a Chrome 28 már Androidon is elérhető béta formában. A mobil böngésző fordító eszköztárral gazdagodott, idegen nyelvű honlapokat látogatva azonnal felajánlja azok lefordítását a rendszer nyelvére. Másik újdonság, hogy a telefonokon már elérhető teljes képernyős mód Chrome 28-tól fogva tableteken is használható lesz, lefelé görgetve a címsor automatikusan eltűnik - ezt a funkciót a webes alkalmazás is bekapcsolhatja, ilyenkor fentről lehet lehúzni a címsort. Bekapcsolt adattömörítés esetén nem csak az összes spórolt adatforgalom látható, hanem grafikon formájában, idősorosan is meg lehet nézni, hogy a Google szerverein keresztül áramoltatott böngészéssel mennyit nyertünk.

A Chrome for Android esetében az about:flags oldalon már bekapcsolható a WebGL is a Web Audio és a WebRTC mellett, így a fejlesztők már aktívan tesztelhetik webes alkalmazásaikat a mobil Chrome-ban is.

a címlapról