Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 24. 12:13

Nem eszik olyan forrón a 802.11ac szabványú Wi-Fit

A vállalati Wi-Fi gyártók közül az Arubáé a dicsőség, hogy 802.11ac szabványtervezettel kompatibilis hozzáférési pontot mutat be. A gyártó hazai képviseletét ellátó Biztributor mai sajtóeseményén kiderült, az új szabvány bevezetése távolról sem lesz zökkenőmentes, széles körű elterjedésére még éveket kell várni.

A 802.11ac szabvány kifejlesztéséről még 2008-ban döntöttek, az első tervezet 2012-ben készült el, és ekkor jelentek meg a piacon az első hozzáférési pontok is. Ezek természetesen még csak a "802.11ac draft" kompatibilitást mondhatják el magukról, mivel a szabvány véglegesítése továbbra is várat magára - feltehetően idén év végén kerül rá sor, kihirdetni pedig jövőre fogják. Nemes Dániel, a Biztributor elnöke szerint a 802.11ac esetén is hasonló lesz a forgatókönyv, mint ami a 802.11n esetén lejátszódott, a szabványtervezettel kompatibilis eszközök egy szoftverfrissítés segítségével a végleges szabványnak is meg fognak felelni.

Nagyobb sávszélesség...

Az új Wi-Fi szabvány legfontosabb újdonsága a korábbinál nagyobb sávszélesség - az Aruba új access pointja esetében a névleges maximális sávszélesség 1,9 Gbps. Ekkora sávszélesség áteresztéséhez a hozzáférési pontot 2 gigabites Ethernet-porttal látták el. Egy másik új technológiát is bemutatott az Aruba, ez pedig a ClientMatch. Ennek segítségével a "sticky", önmagától nem roamingoló klienseket a hálózati kontroller a legközelebbi, legjobb szolgáltatást nyújtó access pointra tudja irányítani - a kliensek jel-zaj viszonya és távolságadatai alapján. A technológia szükségtelenné teszi a transmit rate-ek kézi finomhangolását, amely főleg egy nagyobb hálózat esetén időigényes feladat. A ClientMatch ingyenes upgrade-ként érkezik minden második generációs vagy újabb kontrollerre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nagyobb sávszélességet a 802.11ac eszközök összesen legfeljebb 8 antenna segítségével érik el. A 802.11n szabványnál is a többantennás "MIMO (multiple in, multiple out)" felépítés volt a kulcs a nagy sávszélességhez, ott azonban az elméleti maximum 4 antenna volt egy eszköznél. A 802.11ac ráadásul képes ún. MU-MIMO (Multi-User MIMO) működésre, vagyis egy hozzáférési pont egyszerre több klienssel is tud több antennával kommunikálni.

Nemes Dániel szerint ez a mobil eszközök fejlődésére is hatással lesz, a mobiltelefonok feltehetően megmaradnak egy antennánál a helyszűke miatt, a tabletekben viszont általánossá válhat a kettő, notebookokban pedig a három antenna használata, ami rendre 433, 867 és 1300 Mbps elméleti maximális sávszélességet tesz lehetővé. A nagyobb sebesség végeredményben energiatakarékos működést is jelent: ha a kliensek hamarabb végeznek a kommunikációval, a Wi-Fi chipjük hamarabb kerülhet alacsony fogyasztású üzemmódba. Nemes Dániel szerint a 802.11ac szabvánnyal kompatibilis eszközök esetén érezhető javulás lesz tapasztalható az akkumulátoros üzemidőben, Wi-Fi kommunikáció alatt.

... de milyen áron?

A nagyobb sávszélesség elérése érdekében a 802.11ac szabvány az 5 GHz-es frekvencián működik. Ennek velejárója, hogy a hozzáférési pontok a 2,4 GH-es társaikhoz képest kisebb hatósugárral rendelkeznek, ami sűrűbb telepítést igényel majd. Egy másik probléma lehet a hozzáférési pontok megnövekedett teljesítményfelvétele, az Aruba bizonyos új access pointjaihoz már nem elég a PoE tápellátás, a 25,5 wattos, PoE+ szabvány szükséges - ennek híján a hozzáférési pont egyébként képes automatikusan "lebutítani magát", például kikapcsolja az USB-portját vagy visszavesz a sugárzási teljesítményéből. A képen látható Aruba IAP-205 kivétel, amely 12,5 wattos maximális energiafelvételével még belefér a 802.3af szabvány (sima PoE) alá.

Kocsis Tamás, a Biztributor vállalati Wi-Fi evangelistája szerint a 802.11ac megszüntetheti a Wi-Fivel kapcsolatos utolsó kifogásokat a cégeknél, mivel már a vezetékes hálózatokkal összemérhető, vagy akár annál nagyobb teljesítményt nyújt. Az új szabvány által ígért nagyobb sávszélesség ugyanakkor arra ösztökélheti a felhasználókat, hogy komplett hálózati architektúrájukat átgondolják: a hozzáférési pontok által igényelt sebességet már nem biztos hogy ki tudja szolgálni egy gigabites gerinchálózat, így a szabvány által ígért tempó eléréséhez akár a annak fejlesztésére is szükség lehet.

Nem biztos, hogy érdemes váltani

Ennek ellenére még a Biztributornál sem várják, hogy a felhasználók hirtelen tömegesen térnének át 802.11ac-re: ma még az otthoni kategóriás, "802.11ac draft" hozzáférési pontok is több tízezer forintba kerülnek. Aki jelenleg vág bele Wi-Fi hálózat építésébe, annak nem érdemes a terveit felborítva 802.11ac-re váltania, mondta Nemes, aki viszont még nem épített hálózatot vagy 802.11a/b/g-ről váltana, annak érdemes lehet megfontolnia a 802.11n lépcső kihagyását, mivel hatalmas sávszélesség-növekedés lehet a jutalma az ac révén. Összességében azonban nem várható a 802.11ac tömeges terjedése 2015 előtt, a 802.11n leváltására pedig 2018 előtt nem sok esély látszik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról