Szerző: Koi Tamás

2013. május 2. 16:06

Letiltja az ügyeskedők telefonját a Telenor

A jövőben letiltja azoknak az ügyfeleknek a készülékét a Telenor, akik készüléktámogatással, azaz lényegében hűségszerződéssel vásároltak telefont, de megadott idő után sem fizetik a szolgáltatás havi díját. A szolgáltató szerint egyre több a visszaélés, ennek visszaszorítására irányul az intézkedés.

HIRDETÉS

A mobiltelefonok feketekereskedelmének visszaszorítását tűzte ki célul a Telenor Magyarország: a szolgáltató minden olyan készüléket letilt, melyet alapos feltételezés alapján "csalási szándékkal" vásároltak. A szolgáltató szerint a telefonlopások mellett egyre népszerűbbek az efféle visszaélések, ellenük pedig pont úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, mint a telefont utólag értékesítő tolvaj ellen: a mobil hálózati letiltásával, amely révén az gyakorlatilag használhatatlanná válik.

A szolgáltató a Belügyminisztérium statisztikáira hivatkozva közölte, csak tavaly mintegy 12 ezer mobiltelefont tulajdonítottak el Magyarországon, ebből a Telenornál 841-en kérték a készülék letiltását. A mobiltelefonok feketekereskedelme azonban nemcsak a készüléklopások növekvő gyakorisága miatt virágzik. A telekommunikációs eszközökkel elkövetett visszaéléseket vizsgáló Communications Fraud Control Association 2011-es felmérése szerint a részletfizetéssel vásárolt telefonok törlesztés előtti továbbadása és az egyéb előfizetésekkel kapcsolatos visszaélések jelentik a második leggyakoribb típusú csalást a szektorban. A kutatásból kiderül, hogy nemzetközi szinten ez a típusú "másodlagos kereskedelem" közel négymilliárd dolláros üzlet.


Nem csak a tolvajokat zárják ki

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Telenornál éppen ezért korábban a többszöri felszólítás és a türelmi időszak letelte után IMEI-szinten automatikusan letiltották azokat a készülékeket, melyeket részletfizetéssel vásároltak, de nem kezdték meg időben, vagy megfelelő gyakorisággal a törlesztést. Ez az eljárás mostantól azokra a telefonokra is kiterjed, melyeket készüléktámogatással, vagyis hűségszerződés kötésével vásárolt az ügyfél, majd nem fizette a havi díjat. A szolgáltató ez esetben többször is felszólítja az előfizetőt a fizetési hátralék teljesítésére, majd ha több hónapot követően sem jár sikerrel, tiltja az IMEI-t.

Ez azt jelenti, hogy az adott IMEI-számmal rendelkező telefon a Telenor hálózatában semmiképpen nem lesz használható, ám mivel az operátorok, illetve az őket tömörítő GSM Association időről-időre kicserélik egymás közt az IMEI-tiltólistát, ezért feltételezhető, hogy a mobil más európai hálózatokra sem tud feljelentkezni. A Telenor szerint éppen ezért kockázatos a külföldi forrásból beszerzett telefon megvásárlása is - a szolgáltató általános óvatosságra int mindenkit, aki magánimportból származó mobilt szándékozik vásárolni.

Emlékezetes, hogy a Telenor 2011 nyarán éppen erre a listára építve százával tiltott ki hálózatáról iPhone készülékeket - az ügy akkor olyan felzúdulást kavart, hogy a szolgáltató később visszakozott.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 09:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.