Szerző: Dojcsák Dániel

2013. április 19. 15:33

Sportórát dob piacra a TomTom is

Az okosórák ígérete a már meglévő eszközpiacon is komoly hullámokat kelt, a sportórák fejlődése soha nem látott tempót vett az elmúlt évben. Korábban a Motorola jelent meg egy minden szenzoros igényt kielégítő termékkel, a Motoactvvel, most pedig a TomTom jelentette be, hogy belép erre a területre.

A TomTom főként az autós és egyéb utcai navigációs készülékeiről ismert, korábban csak kisebb kirándulásokat tett a holland gyártó a szabadidős eszközök világában. Most viszont egyből két komoly termékkel is előrukkol a cég, az egyik egy kifejezetten futáshoz kifejlesztett óra, a másik pedig egy multisport óra. Hardveresen a két modell szinte teljesen megegyezik, a különbségek a kínált szolgáltatásokban és a szoftverben vannak.

A TomTom Runner és a Multi-sport egyaránt magas kontrasztú, de monokróm LCD kijelzőt kapott Gorilla Glass borítással. A sportórák között a színes és nagy felbontású kijelző többszörösen is hátrány, hiszen a szabadnap, napfényben rosszul látszanak és gyorsan lemerítik a viszonylag kis méretű eszközben lévő akkumulátort. Ugyan a TomTom nem a legtakarékosabb e-Ink kijelzőtípust használja, de ez a monokróm kijelző is hosszú üzemidőt és jó láthatóságot biztosít. Ráadásul annak ellenére, hogy viszonylag nagy a kijelző, a TomTom órái lesznek a legvékonyabb sportórák a piacon.

Nagy gomb, nagy kijelző

Az órák természetesen vízállóak, egészen 50 méteres mélységig, belül pedig helyet kapott egy rezgőmotor az értesítésekhez, illetve egy nagyobb GPS-antenna és egy gyorsulásmérő. Valószínűleg a praktikusság oltárán hozott áldozat, de a nagyméretű kijelző nem érintésérzékeny, a funkciók eléréséhez a kijelző alatt található multifunkciós, ötirányú gombot lehet használni. Érdekesség, hogy a GPS-vevő ez alatt a gomb alatt található, hogy a lehető legkevésbé zavarja a vételt az óra elektronikájától kapott interferencia.

Az órák nem támogatják a leginkább elterjedt vezeték nélküli szabványt, az ANT+-t, további szenzorok kizárólag Bluetooth kapcsolattal köthetőek hozzájuk. Ennek előnye, hogy az okostelefonokhoz megvásárolt pulzusmérők, vagy pedálfordulat-mérők is használhatóak lesznek az, ezek viszont sokszor elmaradnak pontosságban, üzemidőben és megbízhatóságban az ANT+ vagy más dedikált szabványt használó társaiktól.

Amiben viszont a TomTom erősít, az a szinkronizáció. A cél, hogy a lehető legtöbb webes, PC-s és Mac-es szoftvert és edzőszolgáltatást támogassa vagy kiszolgálja, legyen szó a Runkeeperről, MyFitnessPalról, Endomondóról vagy Straváról. Az órák egy speciális csatlakozó segítségével USB-n csatlakoztathatóak számítógépre, s ezen keresztül tölthetőek is. A kimenet minden bizonnyal GPX formátumú fájl, amit szinte minden navigációs és sportprogram képes kezelni. A GPX nem más, mint egy nyílt XML formátum, amiben adott időpontokhoz tartozó földrajzi koordináta, magasságadatok és egyéb metaadatok olvashatóak ki.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A multisport verzió a futás mellett kerékpározáshoz, kardiogépekhez és úszáshoz is használható lesz majd. A beépített gyorsulásmérő helyettesíti a különálló lépésszámlálót, illetve velük nem csak a szabadban, hanem teremben is pontos méréseket tud a sportoló végezni edzéséről. Az adatok feltölthetőek lesznek egy TomTom álal működtetett webes rendszerbe is, de már a kezdeti kommunikációból látszik, hogy a cég egyszerűen a hardvert akarja eladni és hagyná a felhasználókat, hogy az adatokat bármelyik egyéb meglévő, népszerű platformon kezeljék.

A megjelenés dátuma egyelőre nem ismert, de az biztos, hogy már idén nyáron a boltokba kerül, sajnos a cég egyelőre azt sem árulta el, hogy milyen árakon, milyen csomagokban és kiegészítőkkel lehet majd az órákat megvásárolni. A TomTom mellett több más cég is lát fantáziát ebben a műfajban, a dán Leikr is hamarosan megjelenik okos sportórájával, illetve több fiatal vállalkozás is érkezik formabontó dolgokkal, mint például az Amiigo a fitnesz karpereccel. Eközben az okostelefon kiegészítőnek szánt órák is jönnek, a HWSW-be éppen ma érkezett meg a Pebble, amiről hamarosan részletes tesztet közlünk.

a címlapról