Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 19. 11:41

Felbomlik az ST-Ericsson, osztoznak a tulajdonosok

Megszületett a végső döntés az európai illetőségű mobilprocesszor-gyártó feldarabolásáról. Az Ericsson viszi a rádiós technológiát, az STMicro a processzorokkal kapcsolatos kompetenciákat, a cég harmadát pedig bezárják-elbocsátják.

Lezárult az Ericsson és az STMicro tárgyalássorozata a közös tulajdonban lévő vállalatról, a mobilos processzorokban utazó ST-Ericsson felbomlik. A közös vállalattal kapcsolatos találgatások decemberben indultak, amikor mindkét anyacég bejelentette, hogy szívesen átadná 50 százalékos részesedését a partnernek. Ezután hosszú hónapokig az Ericsson is, az STMicro is vásárlót keresett saját tulajdonhányadára, jelentkezők hiányában pedig a különválást és a közös cég felbontását választották.

Kompetenciák mentén hasad

A bejelentés szerint vegyesvállalatból az Ericsson viszi haza a Thor "vékony modem" technológiát, amely a számítási feladatok nagy részét áthárítja az alkalmazásprocesszorra, cserébe pehelykönnyű maradhat. Az ilyen 2G-3G-4G szabványokat támogató lapkák alacsony fogyasztásúak és egyszerűen, például a rendszerlapkával közös tokozásban is implementálhatóak. Ezt a technológiát egyébként értelemszerűen az Ericsson vitte annak idején a vegyesvállalatba, 2008 óta pedig sikerült a legújabb, LTE-Advanced szabványok támogatását is belefejleszteni, így erős termékhez jut így az Ericsson. A svédek saját számításai szerint idén még veszteséges lesz a vékony modemek üzletága, jövőre azonban talán már nyereséget is hozhat.

Az STMicro visz a vegyesvállalatból minden mást, így a lapkagyártó-kapacitást és az alkalmazásprocesszorokkal kapcsolatos technológiákat is, valamint az összeszerelő üzemeket és a termékvalidációs és -tesztelési egységeket. Az európai félvezetőgyártók összeolvadásából született STMicro francia-olasz-holland-német gyökerekkel rendelkezik, a vegyesvállalatba a holland NXP felvásárlásával megszerett kompetenciákat apportálta illetve saját gyártókapacitásait és -technológiáját vitte a cégbe. Ezek most visszakerülnek az eredeti tulajdonoshoz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalatok igyekeznek mindenkit megnyugtatni, hogy a leadott megrendeléseket minden körülmények között leszállítják majd, és a már piacra dobott termékekhez még hosszú ideig biztosítanak alkatrészellátást - így a vásárlók biztosan nem látják kárát a felbomlásnak. A tervek szerint az ST-Ericsson mintegy 4500 munkavállalójából 1800 kerül át az Ericssonhoz, legtöbben Svédországban, Németországban, Indiában és Kínában. ezzel szemben az STMicro 950 alkalmazottat vesz át, elsősorban Franciaországban és Olaszországban. Ugyanakkor a bejelentés szerint néhány központot be is fognak zárni, ennek eredményeképp mintegy 1600 munkavállaló kerül az utcára. Gyártókapacitást azonban nem kapcsol le a cég.

Nem is olcsó, nem is gyors

A vegyesvállalat felbomlásával megszűnik az egyetlen olyan európai cég is, amely képes lehetett volna a mobilprocesszorok piacán versenyképessé válni. 2008-as létrehozásakor az ST-Ericsson több mobilipari nagyágyú teljeskörű támogatására támaszkodhatott, mind a Nokia, mind a Sony Ericsson vagy a BlackBerry hosszútávú partnernek számított. Az elmúlt időszakban azonban mindhárom gyártó napja leáldozott, a Nokia sokadrangú törpévé zsugorodott az okostelefonos piacon a BlackBerry-vel együtt, a Sony Ericsson pedig felbomlott, a japánok pedig már egyre kevésbé ragaszkodnak az igencsak elavult NovaThor processzorokhoz.

Nem kellett volna ennek így lennie, a Nokia például még 2011-ben, a Windows Phone adoptációját követően is adott ki közleményt, miszerint a jövőben ST-Ericsson alkalmazásprocesszorokra épülnek a Lumiák, az Xperiák alsó és középkategóriás darabjaiban pedig máig megtalálhatóak a NovaThor processzorok. Az elemzők szerint azonban a lapkák nem számítottak kifejezetten olcsónak a távol-keleti konkurensek belépő processzoraihoz viszonyítva - jellemző, hogy a HP első androidos tabletje is ilyen olcsó Rockchip processzort használ. A nagyobb független gyártók, mint a Qualcomm és az NVIDIA lapkáival szemben pedig teljesítményokokból nem volt versenyképes a NovaThor, ezért részben az STMicro elavult, 45 nanométeres gyártástechnológiája volt felelős.

A gyártó még a februári MWC-n is mutatott új terméket, a NovaThor L8580 rendkívül magas frekvencián, mintegy 3 gigahertzen járt, két (feltételezhetően frissített) Cortex-A9 magot használt és 28 nanométeres FD-SOI (fully depleted silicon on insulator) eljárással készült, ami magasabb bekerülési költséget, de mintegy 35 százalékkal alacsonyabb fogyasztást eredményezett volna. A bejelentés szerint ez a lapka már biztosan nem kerül piacra, fejlesztését egyik anyavállalat sem viszi tovább a jövőben.

Sürgősen lépni kellett

Az ST-Ericsson pénzügyi helyzete mára kritikussá vált. A vállalat tavaly 841 millió dolláros veszteséget szenvedett el, idén pedig még nagyobb, mintegy 900 millió dolláros veszteséget prognosztizál, amelyet 2013-ra agresszív költségcsökkentéssel 550 millió dollárra szorítana le. A cég 1,35 milliárd dollárnyi tartozást halmozott fel, miközben készpénzállománya a puszta működés garantálására elegendő 39 millió dollár. Az Ericsson számításai szerint a leányvállalat működése során csak neki mintegy 1,4 milliárd dolláros veszteséget hozott, az azonos tulajdoni hányad miatt azonos értéknek kell jelentkeznie a STMicro oldalán is.

A cég felbontását nem a korábbi elnök-vezérigazgató Didier Lamouche vezeti le, ő elhagyja a céget és máshol fogja folytatni karrierjét. Helyette Carlo Ferro látja el a vállalat elnöki és vezérigazgatói szerepét is, korábban a működésért felelős igazgatói funkciót látta el. A bejelentés szerint a szétválás a harmadik negyedévre zárulhat le, ennek költségeit a két fél egyenlően viseli - ez mintegy 350-450 millió eurós kiadást jelent mindkét oldalon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról