Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 11. 11:33

Bizonytalan az ST-Ericsson jövője

Látványos kudarc lett a francia-olasz-holland-svéd mobilprocesszor-gyártó, a termékek versenyképtelenek, a régi partnerek csillaga pedig leáldozott. Kiszállna már mindenki a süllyedő hajóból.

Megválik részesedésétől az STMicroelectronics az Ericssonnal közösen alapított vállalkozásban - jelentette be a francia-olasz félvezetőgyártó. A cég ezzel kivonulna a mobileszközökbe szánt processzorok piacáról is, helyette inkább az autókba, konzolokba, mozgásérzékelőkbe szerelt lapkákra fókuszálnának a jövőben. Az ST-Ericsson jövője ezzel kérdésessé vált, nem tudni, hogy az STMicro részesedését ki vásárolja majd meg, és azt sem, hogy a svéd partnernek milyen tervei vannak saját tulajdonhányadával.

Eladnák, de mit is?

A Bloomberg és a Wall Street Journal értesülései szerint mind az STMicro, mind az Ericsson vásárlót keres saját részesedésére. Egyelőre egyik lap szerint sem jelentkezett még komoly érdeklődő, de az is kérdéses, hogy pontosan mit kapna a vevő a pénzéért. Az ST-Ericsson ugyanis a legtöbb mobilprocesszor-gyártóhoz hasonlóan az ARM által rajzolt építőkövekből dolgozik, ebben a tekintetben tehát igazán minimális hozzáadott értéket képvisel. A 2009-ben a cégbe az STMicro a multimédiás és 2G-s szabványokat támogató mobilkommunikációs, részben a holland NXP megszerzésével begyűjtött kompetenciáját vitte, az Ericsson pedig az 3G és LTE szabványokban megszerzett tapasztalatát és technikai tudását.

A vállalat alól hagyományos partnereinek térvesztése húzta ki a talajt, a Nokia és a Research In Motion eladásai is drámaian zsugorodnak az elmúlt években. A gyártó is igyekezett meglovagolni az androidos telefonok térnyerését, például a Sony 2012-es androidos portfóliójának legnagyobb része az ST-Ericsson NovaThor lapkáit használja, de a Samsung is NovaThor sorozatú processzorokat használ egyes olcsóbb termékeiben (Galaxy Ace 2, Galaxy S Advance, Galaxy S III Mini).

Versenyképtelen

A rendkívül erős versenyben azonban a lassúcska és meglehetősen sokat fogyasztó, 45 nanométeren készülő lapkákat valószínűleg nagyon alacsony áron szállítja az ST-Ericsson, így az új megrendelések nem tudták pótolni a jövedelmen ütött lyukat. Tavaly egyébként még a Nokia is úgy tervezte, hogy az ST-Ericsson NovaThor lapkáira épülnek majd a Lumiák, valamilyen megfontolásból (valószínűleg a teljesítmény miatt) azonban maradtak a Qualcomm gyártmányú processzoroknál a jelenlegi generációval is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az ST-Ericsson vegyesvállalat 2009-ben jött létre, fele-fele arányban az STMicro és az Ericsson tulajdonában áll. A Svájcban székelő cég a STMicroelectronics foundry egységeiben gyártat, az alkalmazásprocesszorok esetében egységesen 45 nanométeren. A tervek szerint idén kellett volna megjelennie a 32 nanométeres FD-SOI (fully depleted silicon on insulator) technológiával készülő új lapkáknak, amelyek azonos körülmények között a gyártó szerint mintegy 35 százalékkal kevesebbet fogyasztanak - egyelőre azonban még nincs a piacon erre épülő mobileszköz.

Az ST-Ericsson pénzügyi helyzete pedig mára kritikussá vált. A vállalat tavaly 841 millió dolláros veszteséget szenvedett el, idén pedig még nagyobb, mintegy 900 millió dolláros veszteséget prognosztizál, amelyet 2013-ra agresszív költségcsökkentéssel 550 millió dollárra szorítana le. A cég 1,35 milliárd dollárnyi tartozást halmozott fel, miközben készpénzállománya a puszta működés garantálására elegendő 39 millió dollár. Az Ericsson számításai szerint a leányvállalat működése során csak neki mintegy 1,4 milliárd dolláros veszteséget hozott, az azonos tulajdoni hányad miatt azonos értéknek kell jelentkeznie a STMicro oldalán is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról