Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 28. 09:01

Drágultak a szerverek az év végén

2012 végén némileg csökkent az eladott szerverek száma, az összértékük azonban felülmúlta a 2011 negyedik negyedévben regisztráltat, derül ki a Gartner és az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból. Négy negyedév után először tudott nőni a piac.

A szerverpiac értéke 2012 negyedik negyedévében 14,62 milliárd dollárt tett ki, ez 5,1 százalékos növekedés éves szinten, jelentette a Gartner. A leszállított gépek száma enyhén, 0,2 százalékkal 2,5 millió darabra csökkent. Az eltérő metodológiával dolgozó másik nagy piackutató, az IDC szerint az eladott szerverek száma 3,9 százalékkal 2,1 millió darabra csökkent, összértékük 14,64 milliárd dollár volt.

Növekedő Linux és Windows, csökkenő UNIX

"2012-ben a büdzsék szűkössége miatt csúszott az x86-alapú szerverek cseréje a nagyvállalatoknál és a közepes méretű adatközpontokban" - vélekedett Jeffre Hewitt, a Gartner elemzője. "Az olyan alkalmazásszolgáltatók mint a Baidu, a Facebook és a Google voltak a volumennövekedés első számú mozgatói." A Gartner szerint a RISC/Itanium UNIX-rendszerek továbbra is mélyrepülésben van, ami nagyon visszafogja a szerverpiac növekedését - a szegmens 26 százalékkal zsugorodott a vizsgált időszakban, az eladott gépek összértéke alig haladta meg a 2 milliárd dollárt. Ezzel a RISC/UNIX szerverek piaca már a legkisebb, ha nem számítjuk az IBM által kisajátított mainframe szegmenst.

Az IDC szerint a legnagyobb növekedést a linuxos kiszolgálók érték el, köszönhetően a nagy HPC és cloud telepítéseknek. A szabad operációs rendszert futtató szerverek forgalma 12,7 százalékkal 3 milliárd dollárra nőtt egy év alatt, ezzel a teljes szerverpiac 20 százalékát adják. Jól fogytak a windowsos kiszolgálók is, amelyek a Microsoft operációs rendszerének őszi frissítéséből profitálhattak. A windowsos szerverek forgalma egy év alatt 3,2 százalékot emelkedett és 6,7 milliárd dollárt tett ki.

A mainframe kategória is remekelt, köszönhetően az új IBM zEnterprise rendszerek augusztusi bemutatásának és ősszel elkezdett szállításainak. A mainframe szegmens 1,8 milliárd dollárt tett ki a negyedik negyedévben, ez 56 százalékos éves növekedésnek felel meg. Továbbra is szenved a RISC/Itanium gépek piaca, ahonnan az Oracle lényegében kiütötte a HP-t, de közben saját pozíciói is gyengültek, a területet egyre inkább az IBM uralja. A RISC/Itanium gépek forgalma az IDC szerint negyedével csökkent, minden gyártó kisebb bevételt ért el mint egy éve. A Gartner szerint a Nagy Kéknél 19 százalékkal, az Oracle-nél 29 százalékkal, a HP-nál pedig 39 százalékkal zuhant a RISC/Itanium bevétel.

Élen az IBM, szokás szerint

A gyártók versenyében árbevétel alapján toronymagasan vezet az IBM, a vállalat szerverpiaci forgalma az IDC szerint 5,3 milliárd dollár felett volt a negyedik negyedévben, ez 3,1 százalékkal több mint 2011 azonos időszakában. A második helyen álló, egykor az IBM-mel fej-fej mellett versenyző HP forgalma 3,2 százalékkal 3,6 milliárd dollárra csökkent. A piac x86 felé tolódásából profitált a kizárólag x86 szervereket értékesítő Dell, a tőzsdei kivásárlás előtt álló cég 2,2 milliárdos szerverforgalma 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A három nagy szereplőt már messze leszakadva követi a Sunt lenyelő Oracle. Larry Ellisonék mindössze 602 millió dollár bevételt realizáltak a szerverpiacon 2012 végén, ez éves szinten 17,8 százalékos visszaesést jelent - a tavasszal bemutatkozó új SPARC M10 szerverek révén a cég javíthat. 501 millió dollár volt a Fujitsu szerverekből befolyó bevétele, ami 5,3 százalékkal több mint egy éve. Továbbra is lendületesen növekedik a Cisco, több mint 50 százalékkal bővült a kaliforniai vállalat szervereladásból származó forgalma, de még így is csak 480 millió dollár volt.

Az eladott gépek darabszáma alapján a HP első helyéhez kétség sem fér, a ProLianteket nem lehet kirobbantani az első helyről. A vállalat 663 ezer gépet adott el három hónap alatt, ami 5,9 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A második a Dell 532 ezer leszállított szerverrel (-7,0%), harmadik pedig a tömegszerverek szegmensét egyre inkább elhagyó IBM, amely 291 ezer gépet adott el (-11,5%). 69 ezres darabszámával a Fujitsu már alig előzi meg a 40 százalékot erősítő Ciscót, amely 63 ezer szerveren adott túl három hónap alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról