Szerző: Koi Tamás

2013. február 21. 14:38

A Wi-Fi roaming lehet a megoldás a sokkoló számlák ellen

A mobilhálózatok helyett egymás Wi-Fi hálózataira terelnék a nemzetközi, vagyis roaming forgalmat a mobilszolgáltatók, ezzel jelentősen leszorítva az adatforgalommal járó nagykereksedelmi és kiskereskedelmi költségeket egyaránt. Ehhez azonban egységesebbé kell válniuk az operátorok által használt Wi-Fi technológiáknak.

Könnyen elképzelhető, hogy végül a szolgáltatók saját kezelésében álló Wi-Fi hotspotok használata jelenthet megoldást a külföldi okostelefon-használat során jelentkező, olykor kifejezetten sokkolónak ható összegű számlákra, köszönhetően a több gyártót és szolgáltatót tömörítő Wireless Broadband Alliance (WBA) kezdeményezésének. A nemzetközi mobilhasználat költségei ugyan az utóbbi években jelentős mértékben csökkentek, a kontinenseken átívelő forgalom azonban még mindig jelentős költségekkel jár.

A mobilszolgáltatók saját üzemeltetésében lévő Wi-Fi hotspotok nem csak a mobilhálózat általános tehermentesítésére használhatók, hanem egyre több mobilcég lát lehetőséget abban, hogy így csökkentse az előfizetői költségeket roamingkörnyezetben. A Wi-Fi roaming jellemzően ugyanazon cégcsoport különböző leányvállalatai közt valósult meg eddig hatékonyan, ám az elmúlt hónapokban több, egymástól teljesen független, más-más piacokon jelenlévő szolgáltató is Wi-Fi roaming megállapodást kötött egymással.

Az ilyen együttműködéseknek, illetve roamingmegállapodásoknak ugyanakkor többnyire útját állják, hogy más-más szolgáltatók akár teljesen eltérő módon kezelik a Wi-Fi hálózatukat, kezdve az autentikációtól a biztonsági rendszerek használatáig. Ebbe próbál valamennyi egységet vinni a a WBA most elindult programja, melynek célja, hogy a különböző szolgáltatók által használt Wi-Fi hálózati csomópontok közt az előfizető zavartalanul, akár beavatkozás nélkül tudjon váltani.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

A Wi-Fi alapú roaming ugyanakkor jellemzően csak olyan országokban lehet széles körben támogatott, ahol a szolgáltatók kiterjedt hotspot-hálózatot tartanak fent - ilyen például Nagy-Britannia, Japán, Korea vagy az Egyesült Államok. Magyarországon a mobilszolgáltatók jellemzően kevés ilyen hotspotot tartanak fenn, elsősorban azért, mert a hálózatok terheltsége ezt csak kevés helyen indokolja másrészt a cégek egy része nem rendelkezik az ezekhez a rendszerekhez használható, kiterjedt és stabil infrastruktúrával.

A hotspotra csatlakozó telefonok száma az újabb technológiák megjelenésével is nőhet majd, becslések szerint ugyanis hiába nő a mobilhálózatok kapacitása, a korlátos spektrumokon működő mobilhálózatok nem tudják tartani a lépést a növekvő adatéhséggel. A Wi-Fi Alliance ezért már javában dolgozik olyan technológiákon, mely SIM-alapú, automatikus bejelentkezést biztosít a szolgáltató által fenntartott Wi-Fi hálózatokra (a technológia neve Passpoint).

A 6 alkalmas, 18 órás, online képzés május 2-án indul. Az élő képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról