:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 31. 10:08

Nem ment jól az LG szekere az év végén

Közzétette negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit az LG Electronics. A bevétel enyhe növekedése ellenére a nettó veszteség is hatalmasat nőtt, köszönhetően a katódsugárcső-kartellért kiszabott gigászi bírságnak.

Nem érte el a várakozásokat az LG Electronics negyedéves pénzügyi eredménye, miután az otthoni elektronikai részleg gyakorlatilag lenullázta nyereségét az ünnepi szezonban. A telefonos divízió teljesítménye javult, de a cég részesedése továbbra is csökken.

13,50 billió wonos árbevételt ért el az LG Electronics a tavalyi negyedik negyedévben, ez 12,67 milliárd dollárnak felel meg, és éves szinten 2,2 százalékos csökkenést jelent. Az üzemi eredmény egy év alatt 86 milliárd wonról 107 milliárdra (98 millió dollárra) emelkedett, nettó szinten azonban borzasztó nagy, 468 milliárd wonos veszteséget könyvelt el az LG, az képcsőkartell kapcsán az EU-nak befizetett 474 milliárd wonos büntetés miatt. A piaci elemzők azonban legalább 151 milliárdos üzemi eredményt vártak, amit az LG nem tudott elérni.

A vállalat részlegei közül kizárólag a távközléssel foglalkozó tudta növelni árbevételét éves szinten, azonban a bővülés itt is csak 1,3 százalékos volt. Az LG készülékeladásból származó bevétele 2779 milliárd wont tett ki, ez éves szinten csupán 3 százalékos növekedés. A leszállított telefonok száma 15,4 millió darab volt, ebből 8,6 milliót adtak az okostelefonok - ez a megelőző évhez képest 23 százalékos bővülés, ami alatta marad a piaci átlagnak. Az LG okostelefon-piaci részesedése az IDC 219 milliós becslését figyelembe véve már nem érte el a 4 százalékot sem. Javult ugyanakkor a telefonos részleg eredményessége, üzemi szinten már profitot tudott felmutatni annak ellenére, hogy a marketingbüdzsé jelentősen nőtt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az LG tájékoztatása szerint nagy sikert arattak olyan prémium LTE készülékei mint az Optimus G, valamint a Google-lal közös Nexus 4, amelyből azonban világszerte folyamatosan hiány van. A készülék értékesítése egyébként Magyarországon pont ma kezdődik, elsőként a Telenor kínálatába kerül be a Google referenciatelefonja, amely elsősorban azok érdeklődésére számíthat, akik számára fontos, hogy mindig a legújabb Android-verziót használhassák.

Sokkolta a piacot ugyanakkor a konzumelektronikai divízió. A tévékkel és más szórakoztatóelektronikai berendezésekkel foglalkozó üzletágnál ugyan csak 2,7 százalékkal csökkent az árbevétel 2011 utolsó negyedévéhez képest, de a profit eközben lényegében eltűnt, a 168 milliárd wonból csupán 19 milliárd maradt meg - az LG ezt a karácsonyi szezonban megnövekedő reklámköltségekkel magyarázza, valamint a japán riválisok felől megerősödő versennyel, akiket a gyengülő jen is segített most.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.