Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 30. 11:32

Százezer alatt érkezhet a Nexus 4

A kiszivárgó specifikációk és formaterv után is tudott meglepetést okozni az Android-mezőny új etalonja, a Nexus 4, induló ára ugyanis 299 dollár, ez Magyarországon adóval, mindennel százezer forintos árat jelent. A tabletek között is újított a Google, a Nexus 10 lenyűgöző kijelzőt, gyors processzort és meggyőző formatervet kapott.

A várt időpontban, szinte pontosan egy évvel az előző Nexus bejelentése után színre lépett a Google-féle okostelefon-sorozat legújabb tagja, a Nexus 4. A fejlesztői platformként és a frissítésekre igényes felhasználók telefonjaként híressé vált család legújabb tagja valódi árversenyt robbanthat ki a csúcstelefonok között. A Nexus brand alatt immár megjelent az első 10 hüvelykes tablet is, ezt a Samsung gyártja majd, feladata az ASUS-féle Nexus 7-tel együtt az lesz, hogy rávegye a fejlesztőket a valódi tabletes androidos alkalmazások kifejlesztésére.

LG-Google Nexus 4

A Google azt is elmondta, hogy hogyan került az LG a képbe. A Nexusért felelős csapathoz folyamatosan érkeznek a megkeresések a kisebb-nagyobb gyártóktól, akik bemutatják ötleteiket, innovatív technológiáikat, ennek alapján választja ki a Google a következő Nexus gyártóját. Az idei körben az LG vitte el a pálmát, a dél-koreai gyártó hozta a kijelzőt és az indukítv töltéses technológiát is a telefonhoz. Ezen kívül persze a platform is az LG-től származik, az Optimus G-t is meghajtó hardver kevés módosítással került át a Nexus 4-be.

A telefon specifikációi gyakorlatilag mindenben megfelelnek az előzőleg kiszivárgott információknak. A kijelző 1280x768 pixel felbontású, 4,7 hüvelykes IPS Plus rendszerű, a processzor a jelenleg elérhető egyik leggyorsabb lapka, az 1,5 GHz-es névleges sebességen ketyegő, négymagos Qualcomm Snapdragon S4 Pro, 2 gigabájt RAM társaságában. A két kamera 8 illetve 1,3 megapixeles - előbbi jelentős frissítésnek számít a Galaxy S óta használt 5 megapixeles modulhoz képest. Az akku kapacitása 2100 mAh, a támogatott kommunikációs szabványok között szerepel a Wi-Fi (802.11/b/g/n), Bluetooth 4.0, MHL, de van Miracast és DLNA a médialejátszáshoz. Az USB- csatlakozó szabványa sajnos maradt 2.0. A készülék mindössze 8 vagy 16 gigabájt beépített háttértárral rendelkezik, ráadásul ez microSD kártyával sem bővíthető.

A specifikációs listáról hiányzik az Amerikában jelenleg legfelkapottabb mobiltechnológia, az LTE. A Google ezt a szabványt taktikai megfontolásból hagyta ki, a háttérben a szolgáltatókkal való nehézkes együttműködés is szerepet játszott. A világ legnagyobb LTE-hálózatát ugyanis az amerikai Verizon üzemelteti, a szolgáltató számára azonban gyakorlatilag teljesen egyedi telefont kell készíteni, köszönhetően az alaphálózat CDMA szabványának. A Google ezt el is készítette tavaly, az együttműködés azonban látványos kudarccal zárult, a Verizon késett a telefon piaci rajtjával, a frissítéseket pedig hosszú hónapok után telepítette a telefonra - ez pedig kiverte a Google-nál a biztosítékot. A Verizon együttműködésének hiányában pedig már nem érdemes a felhasználókkal megfizettetni a különálló LTE-modemet - sem pénzben, sem akkus üzemidőben. Marad így a HSPA mint maximális mobilos átviteli sebesség.

A Nexus 4 formaterve szakít az előző két Nexus hajlított előlapi üvegével, és a készülékház borítása is üveg-fém-üveg az eddig bőven használt műanyaggal szemben. Ennek ellenére a telefon nem hasonlít az iPhone 4-re, remélhetőleg a hátlap ellenállóbb is a fizikai behatásokkal szemben mint az Apple terméke.

A telefon legnagyobb újdonsága  az ára. A Nexus 4 8 gigabájt beépített tárolóval mindössze nettó 299 dollárért lesz elérhető Amerikában szerződés nélkül - pontosan annyiért, amennyiért az Apple a legkisebb, 32 gigabájtos iPod touchot kínálja. Ez utóbbi hazai ára 99 ezer forint, így amennyiben a Google árazási modellje is hasonló, akkor a Google új csúcstelefonja is százezer forint alá kerülhet, szerződés nélkül, kártyafüggetlenül. Ezt az árat valószínűsíti egyébként a Nexus 7 hazai árazása is, a tablet 249 dolláros amerikai ára itthon 80 ezer forint lett - ennek alapján a Nexus 4 mintegy 96 ezer forintba kerül majd. A százezer forintos árat a hazai LG képviselet nem tudta megerősíteni, érdeklődésünkre azt sem tudták elárulni, hogy a készülék mikor kerülhet a hazai boltokba.

Az Egyesült Államokban a telefon november 13 után lesz elérhető a Play Store-ból. Jó hír, hogy ezzel egyidőben számos európai Play Store is kibővül, a britek, a franciák, a németek és a spanyolok az alkalmazások mellett már a filmeket, zenéket, magazinokat is elérik, illetve közvetlenül a Google-tól megrendelhetik a Nexusokat is.

Nexus 10

A Nexus 7 után röviddel a Google újra visszatér a tabletpiacra is, ezúttal az első hivatalos, Nexus brand alá kerülő modellel. A Nexus 10-hez választott gyártópartner a Samsung lett, a céghez szintén technológiái miatt tért vissza a Google. A Nexus 10 kiemelkedő specifikációja ugyanis a Samsung által gyártott PLS (plane-to-line switching) panel, amelynek felbontása 2560x1600 pixel, mérete pedig szinte pontosan 10 hüvelyk, gyakorlatilag e panel köré épült fel az egész tablet. Ennek megfelelően a hardverplatformot is annak alapján választották, hogy mi tud ennyi pixelt meghajtani, így esett a választás a Samsung új, Cortex-A15 magokat használó Exynosára, az új Chromebookban már bemutatkozó Exynos 5 Duo 5250-re. A legújabb ARM-magokat a Mali-T604 GPU-val házasító lapka egyik kiemelkedő tulajdonsága a hatalmas memória-sávszélesség, erre a négymillió pixel mozgatásához szükség is lesz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tablet ipari formaterve nem üveg hátlapot használ, a költségcsökkentés jegyében műanyag készülékházra szavaztak a Google mérnökei. A cég szerint ennek másodlagos előnye, hogy a műanyagot könnyebb kézben tartani, nem csúszik annyira mint a fém hátlap, másrészt ellenállóbb is a fizikai behatásokkal szemben.

A Nexus 10-et nyílegyenesen az iPad 4 ellenében árazta be a Google, a tablet induló ára 399 dollár lett, ami egy százassal alacsonyabb, mint a nagy iPad ára. A Nexus 10 a Nexus 4-gyel együtt szintén november 13-tól lesz elérhető.

Nexus 7 - nagyobb, olcsóbb

A család középső modellje, a Nexus 7 pozicionálása is változott, az eredeti 249 dolláros indulóár helyett immár 199 dollárba kerül a legolcsóbb, 16 gigabájtos változat, a 248 dolláros árszinten már a 32 gigabájtos kivitelt lehet megvenni. Újdonság, hogy elérhető lesz a 32 gigás modellből 3G-s modemmel szerelt változat is, Amerikában nettó 299 dollárért. E modell magyarországi ára 99 ezer forint lesz az ASUS szerint, hazánkban november végén, december elején kerülhet a boltok polcaira. Rossz hír, hogy a belépő modell ajánlott végfelhasználói ára marad egyelőre 79 900 forint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról