Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 17. 10:39

HP: lapátra kerülhet az Autonomy és az EDS is

A Wall Street Journal bennfentes forrásai szerint több lehetséges vevő is érdeklődik a HP egyes üzletágai iránt, az IT-óriás megválhat akár a botrányos körülmények közepette megszerzett Autonomytól, illetve felmerült az EDS leválasztása is.

A masszív stratégiai átalakuláson áteső HP nemrég egy tőzsdefelügyeleti dokumentumban hozta nyilvánosságra, kész megszabadulni azoktól az üzletágaktól, tevékenységektől, amelyek nem szolgálják stratégiai céljait. A Wall Street Journal a tűzhöz közeli forrásoktól arról értesült, már vannak is érdeklődők, amelyek szívesen vinnék a HP egyes részeit.

Kiválik az Autonomy vagy az EDS?

A WSJ úgy tudja, felmerült a tavalyelőtt botrányos körülmények között felvásárolt Autonomy leválasztása. Amint az ismert, a HP előző vezetése 2011 augusztusában a PC-részleg lehetséges leválasztásával együtt jelentette be, hogy mintegy 11 milliárd dollárért megvásárolja a brit Autonomy szoftvercéget, amely tudásmenedzsment- és keresőprogramokat gyárt nagyvállalati felhasználásra. A tranzakció meg is köttetett, idén ősszel azonban a vásárlásra szánt összeg jelentős részét le kellett írni, miután az Autonomy nem muzsikált a várakozásoknak megfelelően és felmerült annak a gyanúja, hogy a céget a vezetői könyvelési trükkök segítségével nagyobbnak tüntették fel a valóságosnál, hogy jobb árat kapjanak.

Az ügyben a HP hivatalos vizsgálatot indított és feljelentést is tett, a nyomozásba bekapcsolódott az amerikai tőzsdefelügyelet és az Igazságügyi Minisztérium is - a HP jelenlegi és korábbi menedzsmentje, valamint az Autonomy egykori vezetői között a médiában jelenleg is zajlik a szóváltás. Piaci szakértők szerint az Autonomy leválasztása viszonylag egyszerű lesz, mivel a céget csak nemrég integrálták a HP szervezetébe, az azonban bizonyosnak látszik, hogy az eladáson - amennyiben létrejön - a HP bukni fog.

Meg Whitman: ekkora volt az értékcsökkenési leírás

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A WSJ forrásai szerint a 2008-ban, még Mike Hurd irányítása alatt felvásárolt EDS-t is eladhatja a HP, noha ennek leválasztása sokkal keményebb feladat lenne, mivel az évek során szervesen integrálódott a cég saját szolgáltatási és tanácsadási tevékenységébe. Az EDS akvizíciója az Autonomyhoz hasonlóan nem egy sikersztori, a 13 milliárd dolláros akvizíció értékéből 2012 nyarán 8 milliárd dollárt le kellett íni - magyarán szólva ennyivel fizetett többet a HP az EDS-nél a valódi értékénél.

Semmi sem biztos még

Az egyes üzletágak eladásának akkor van értelme, ha a felszabaduló készpénzállományt a vállalat vissza tudja forgatni jól működő, nagyobb profitot termelő részlegeinek fejlesztésébe, így az adott tőke nagyobb megtérülést mutathat - ez a részvényesek alapvető érdeke. 2011-ben ezzel magyarázta a HP akkori elnök-vezérigazgatója, Leo Apotheker a PC-s üzletág eladására vagy leválasztására tett első lépéseket, a gyorsan leváltott vezér helyére kerülő Meg Whitman azonban  visszakozott és az üzletág megtartása mellett döntött.

A Reuters cikke szerint azóta fokozódott a vevői érdeklődés a HP-nál, mióta kipattantak a Dell privát céggé alakulásáról szóló hírek. A hírügynökség ugyanakkor úgy tudja, egyelőre nincs napirenden egyetlen nagyobb üzletág leválasztása sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról