Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 2. 12:34

Mégis osztódhat a HP?

Egy év után újra terítékre kerülhet a HP-nél az egyes üzletágak leválasztása vagy eladása - áll a cég éves tőzsdefelügyeleti jelentésében. A szöveg nem pontosít, de minden valószínűség szerint a PC-gyártás leválasztása merült fel újra.

Újra felmerült, hogy megválna egyes üzletágaitól a HP - ez áll a cég által a tőzsdefelügyelethez eljuttatott éves jelentésében. "Folyamatosan vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy megváljunk azoktól az üzletágaktól, amelyek nem segítenek elérni céljainkat" - fogalmaz a dokumentum. A megfogalmazás teljesen új, ez vagy ehhez hasonló szöveg a tavalyi jelentésben egyáltalán nem szerepel, ami arra utal, hogy a cég vezetése módosította véleményét a kérdésben.

Veszélyes üzem

Az egyes üzletágak eladásának akkor van értelme, ha a felszabaduló készpénzállományt a vállalat vissza tudja forgatni jól működő, nagyobb profitot termelő részlegeinek fejlesztésébe, így az adott tőke nagyobb megtérülést mutathat - ez a részvényesek alapvető érdeke. 2011-ben ezzel magyarázta a HP akkori elnök-vezérigazgatója, Leo Apotheker a PC-s üzletág eladására vagy leválasztására tett első lépéseket, a gyorsan leváltott vezér helyére kerülő Meg Whitman azonban  visszakozott és az üzletág megtartása mellett döntött.

Az éves jelentés "Rizikófaktorok" részében a HP pontosan leírja, hogy egy üzletág eladása milyen veszélyekkel járhat. "Ha úgy döntünk, hogy eladunk egy üzletágat, nehézségekbe ütközhet a vásárló vagy alternatív kilépési stratégiák gyors megtalálása, ami késleltetheti a stratégiai célok elérését" - az eufemisztikus megfogalmazás szerint tehát a leválasztás vagy eladás hosszas procedúra lesz, amely visszavetheti a cég pénzügyi teljesítményét. Másik veszély, hogy "a vártnál alacsonyabb áron vagy kevésbé kedvező feltételek mellett válunk meg egy üzletágtól", illetve "a leválasztás hatása a bevétel növekedésére a tervezettnél nagyobb lehet" - e két megfogalmazás az ilyen ügyleteknél általánosnak számít, a pénzügyi és jogi szakértők jobbnak látták beleírni a szövegbe.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Tény, ha valóban a PC-üzletág leválasztására vagy eladására készülne a HP, akkor hatalmas fába vágja fejszéjét. Az évi több, mint 35 milliárd dolláros bevételt termelő részleg piaci értéke megbecsülhetetlen, de puszta méreténél fogva is csak nagyon kevés potenciális vevő számára lenne emészthető - ami indokolja is a vevőkeresésre vonatkozó figyelmeztetést. Ugyancsak a részleg mérete indokolja, hogy a tranzakció lezárása várhatóan egy évbe is telhet és valószínűleg automatikus versenyfelügyeleti vizsgálatok is indulnának a hatására, tekintve a HP vezető PC*piaci pozícióját.

Autonomy-vizsgálat

Az éves jelentés másik fontos információmorzsája, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium (Department of Justice) vizsgálatot indított az Autonmy felvásárlásának ügyében. A HP az általa tavaly felvásárolt szoftvercéget azzal vádolja, hogy pénzügyi teljesítményét alaposan átírta annak érdekében, hogy a vételárat feltornázza. Ennek következtében a HP masszív leírást szenvedett el, a 11,1 milliárd dollárért felvásárolt cég értékének majd' felét, több, mint 5 milliárd dollárt írtak le veszteségként. Az ügyben a HP vezetése jogi lépéseket tett, ennek egyik eleme a most indult igazságügyi vizsgálat is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról