Szerző: Koi Tamás

2013. január 16. 15:31

Az RTL-lel teljessé válik a magyar HD-kínálat

Február közepén a legnagyobb magyar kereskedelmi csatorna, az RTL Klub is HD-re vált. A nagy tévészolgáltatók közül a UPC kínálatában jelenhet meg elsőként a csatorna.

Február 11-én HD-re vált Magyarország legnézettebb kereskedelmi csatornája, az RTL Klub, ezzel a lakosság nagy része által nézett csatornák immár szinte kivétel nélkül elérhetők lesznek nagy felbontásban is. Az RTL váltása a kisebb kereskedelmi csatornákat is arra ösztönözheti, hogy szakítsanak a hagyományos (SD) felbontással, és műsoraik legalább egy részét legyártsák HD-ban, vagy eleve HD-ban vegyék meg a tartalomtulajdonosoktól.

A magyar vonatkozású HD-s tartalomkínálat tavaly őszre jelentősen bővült, a nagy felbontásban is közvetített sportadók és ismeretterjesztő csatornák száma számottevően nőtt, emellett már a hírműsorokra szakosodó csatornák is elkezdték a HD-átállást. A ténylegesen HD-ben felvett, vagy a gyártótól HD-ban megvásárolt tartalmak aránya csatornánként széles szórást mutat, a köztévé m1 HD csatornáján például a sportműsorokat nem számítva nagyjából 30 százalékos a HD tartalom aránya, a nemrég indult TV2 HD-nél viszont alig éri el a 10 százalékot (igaz, a csatorna igyekszik a legnagyobb nézettséget elérő műsorait HD-ban adni).

Az RTL Klub tehát utolsók közt vált HD-ra, de a váltás jelentősége óriási. Tévépiaci szakértők egyöntetű véleménye szerint egy országban akkor kezdődhet el az igazi HD-korszak, ha a legnagyobb kereskedelmi adók is átállnak. Itthon a TV2 adásai már tavaly október óta elérhetők ebben a felbontásban, beleértve a csatorna második adójának HD-változatát, a Super TV2 HD-t. A kereskedelmi adók közül a Viasat-csatornák továbbra is SD-ben adnak, sőt, itt még a 16:9-es átállás sem történt meg.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A nagy felbontású RTL Klub elérhetősége az indulás idején ettől függetlenül korántsem lesz teljes. A tévészolgáltatók várhatóan kemény tárgyalások elé néznek a csatornával, megegyezésre eddig csak a UPC Magyarországgal sikerült jutni, mely február 11-től szerepelteti kínálatában az RTL HD-t. A UPC ezzel a legnagyobb HD-választékot kínálja a tévészolgáltatók közül az országban: a cég kínálatában az RTL Klub HD-val együtt immár 21-re emelkedik, ebből 17 magyar nyelven érhető el.

A nagy hálózati elosztók közül az egyébként legkisebb HD-s tartalomválasztékot nyújtó Magyar Telekom a HWSW információi szerint jelenleg is tárgyal a csatornával, míg az elmúlt évben a választékát 20 HD-csatornára kibővítő Invitel egyelőre annyit közölt, hogy február 11-én biztosan nem kerül be az IPTV vagy a digitális kábeltévé-szolgáltatások esetében a csatornalistába az RTL Klub HD.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról