Szerző: Koi Tamás

2013. január 8. 10:35

Indul az első UHDTV tesztcsatorna

A televíziós technológia történelmének új korszakát vezetheti be az első európai, publikusan elérhető 4K-s, vagy UHDTV tesztcsatorna mai indulása. A HD-nál sokkal nagyobb felbontást biztosító minőségi szint elérése egyelőre minden szempontból drága, de a műholdas műsorszórók már készülnek a váltásra.

Ma új korszak kezdődhet az európai televíziós műsorszórás történelmében, miután a párizsi székhelyű Eutelsat elindította a kontinens első, publikusan elérhető 4K-s felbontású, vagyis UHDTV csatornáját. Ez a felbontás jelenlegi full HD tartalmakhoz képest is jelentős előrelépést képvisel, más kérdés, hogy egyelőre mind a tartalom-előállító, mind a műsortovábbító, mind pedig a néző számára nagy többletköltséget jelent.

A január 8-án induló tesztcsatorna így jobb híján elsősorban az ellátási lánc szereplői és az eszközgyártók számára lehet hasznos segédeszköz új szolgáltatások későbbi bevezetése vagy a tartalomkínálat bővítése kapcsán. A másodpercenként 50 képkockás frissítéssel, progresszív módban adó tesztcsatorna valójában négy HD jelfolyamot "fésül egybe", a jelet MPEG4-be kódolja a társaság, ezzel az UHDTV tesztadás sávszélességigénye nagyjából 40 Mbps.


Samsung S9 UHD: UHDTV 85 hüvelykes képátlóval

A tesztadást a Eutelsat 10A műholdja sugározza, mely a keleti hosszúság 10°-án geostacionárius pályán gyakorlatilag egész Európát lefedi. A műholdas cég úttörő szerepvállalása a 4K-s tartalmak közvetítésében nem véletlen: a műholdas műsorszórók a televíziós műsorterjesztési lánc alapját jelentik, a társaságoknak jó előre fel kell készülniük a jövőben jelentkező felhasználói igények kiszolgálására, ami a felbontás növekedésével jelentős kapacitásigény-növekedéssel jár. Ezt a távközlési műholdakat üzemeltető társaságok vagy több műhold üzembe állításával, vagy nagyobb kapacitású transzponderek használatával, illetve a meglévő transzponderek átcsoportosításával tudják elérni.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Eutelsat a 3D-s közvetítési lánc éles tesztjénél is jelen volt: a cég 2009-ben indította el az Eurobird 9A (most már Eutelsat 9A) műholdján az első 3D-s tesztadást. A térhatású kép ugyanakkor a 3D-s tévék árszintjének általános csökkenése ellenére nem lett bombasiker, máig alig féltucat olyan tévécsatorna üzemel csak Európában, mely térbeli képet közvetít.

A 4K-s tartalmak kapcsán alapvetően más helyzetet teremthet, hogy a tévégyártók számára a technológiai fejlődés szinte egyetlen járható, illetve jól kommunikálható útja a felbontás növelése, ami a nagyobb képátlójú (nem utolsósorban drágábban eladható) tévékészülékek esetében különösen látványosan jelentkezhet - persze ehhez megfelelő minőségű tartalomra is szükség van. A 4K esetében a tartalomkínálat eleinte minden bizonnyal a mozifilmekre korlátozódik majd, ezek ugyanis már most elérhetők ebben a felbontásban - igaz, az UHD-t egyelőre csak a digitális mozik használják.

A Eutelsat mellett a kontinens legnagyobb műholdas műsorszórója, az SES Astra is tervezi, hogy rövidesen UHDTV tesztadást indít saját távközlési műholdján. A cég tavaly az amszterdami IBC konferencia és kiállítás keretén belül már demózott zárt láncú UHDTV tesztadást a Sony frissen bejelentett 4K-s tévéjének segítségével.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról