Szerző: Koi Tamás

2013. január 2. 10:26

Digitális tévére váltott Szlovákia

A szlovák analóg tévéadók tavaly az év utolsó napján végleg elhallgattak, ezzel újabb kelet-európai országban zárult le az Európai Unió által megszabott határidőig a digitális átállás.

A hét elején az utolsó négy analóg adó lekapcsolásával befejeződött a szlovák földfelszíni televíziózás digitális átállása, ezzel egy újabb, Magyarországgal szomszédos országban ért véget a digitalizálódás. A kelet-európai térségben az analóg lekapcsolást több ország - így köztük Magyarország is - elhalasztotta az eredetileg kitűzött időponthoz képest, míg más, hazánkkal szomszédos országokban már évekkel ezelőtt megtörtént az átállás.

Gyorsan lezavarták

A szlovák digitális átállási folyamat az utolsó négy, regionális analóg adó lekapcsolásával ért véget szilveszter éjjel, a teljes folyamat nagyjából három évig tartott. A szlovák átállás a magyarhoz hasonlóan botrányos keretek közt indult: északi szomszédunknál éppúgy 2008-ban írták ki a DVB-T tendert, mint hazánkban, ám ott az egyik szereplő megtámadta az eljárást, végül a helyi hírközlési szabályozónak újabb tendert kellett kiírnia, melyet 2009-ben megnyert a Towercom.


A pozsonyi Kamzik tévétorony: 100% digitális

A szolgáltató még ugyanebben az évben megkezdte a hálózat kiépítését, és alig három év elteltével a műszaki és társadalmi feltételek adottá váltak az analóg sugárzás lekapcsolására. A Towercom szolgáltatásszerkezete egyébként több szempontból hasonló az Antenna Hungária által Magyarországon kínált MinDig TV-hez, vagyis külön multiplexen biztosítja az ingyenes csomagot (elsősorban a közszolgálati adókkal), illetve külön multiplex sugározza a fizetős tartalmakat (mindkét multiplex lakossági lefedettsége 95 százalék feletti).

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az átállás során Szlovákiában is indult támogatási program azon rászoruló rétegek számára, akik önerőből nem képesek finanszírozni a digitális adások vételéhez szükséges vevőberendezés beszerzését. Északi szomszédunknál rászorultsági alapon egyszeri, 20 eurós vásárlási utalványt kaptak az igénylők, melyet beltéri egység vagy tévékészülék vásárlásához lehetett felhasználni. A most induló magyar támogatási rendszerben a digitális beltéri egység teljes árát és a telepítési díjat állja az állam, családonként nagyságrendileg mintegy nettó 20 ezer forint értékben.

Már a DVB-T2-t vizsgálják

Szlovákiával együtt a hét Magyarországgal szomszédos országból immár négyben ért véget a digitális átállás (Horvátország és Szlovénia 2010-ben, Ausztria 2011-ben kapcsolta le az utolsó analóg adókat). Az átállást már korábban levezénylő országok közül háromban már tesztelik a DVB-T2 rendszert, mely a DVB-T-hez képest hatékonyabb frekvenciakihasználást, vagyis nagyobb műsorválasztékot tesz elérhetővé a digitális multiplexeken.

Hazánkban az analóg földfelszíni tévéadások lekapcsolására egyelőre nincs kitűzött időpont, végső dátumként továbbra is 2014 végét tekinti irányadónak a kormányzat. A háttérben zajló előkészítő tárgyalásokról kiszivárgott információk szerint az analóg lekapcsolás ennél jóval hamarabb bekövetkezhet, így könnyen lehet, hogy egy év múlva a legtöbb magyarországi régióban már csak digitális földfelszíni sugárzással adnak majd a tévéadók.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról