Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 7. 16:52

Extra funkciókat is kapnak a samsungosok a Jelly Beanhez

A Samsung elkezdte teríteni a Galaxy S III készülékekre a Jelly Bean 4.1.2 frissítést, amivel együtt a Premium Suite nevű extra csomagot is megkapják a felhasználók. Ebben a Note-ban is megismert funkciók mellett több izgalmas kezelőfelületi újdonság is helyet kapott.

A Samsung Galaxy Note 10.1 már korábban megkapta az újabb Jelly Beant (Android 4.1.2), most a Galaxy sorozat okostelefon-zászlóshajóján a sor. A frissítés azon túl, hogy néhány technikai frissítést és gyári felületi újítást hoz, mint az értesítések egyujjas bezárása, a Samsung Galaxy S III tulajdonosoknak extra képességekkel is kedveskedik. A Premium Suite újdonságaiból néhányat már láthattunk a Galaxy Note II-ben, ezekről a HWSW be is számolt, megjelentek viszont teljesen új, kontextusfüggő és felhasználó szokásokon alapuló képességek. A Google esetében már megszokott dolog, hogy a felhasználó viselkedése befolyásolja a tartalmakat, illetve a hirdetéseket, de a kezelőfelület öntanulóvá tétele eddig szűz területnek számított.

Kontextusfüggő felületek

Az egyik érdekesség a Page Buddy, ami különböző interakciókhoz további történéseket tud rendelni. Ilyennel eddig úgy találkozhattunk, például a Sony készülékeknél, amikor egy fülhallgatót bedugva automatikusan elindult egy kiválasztott zenei alkalmazás. Elvileg a Samsung ennél összetettebb feltételrendszert is támogat, elvileg lehetséges különböző helyszínekhez, hálózatokhoz vagy napszakhoz, időszakhoz is beállításokat, eseményeket rendelni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Egy másik apróság, a kontextusfüggő menü, ami a HTC Sense használóknak triviális már, de a gyári Androidnak nem része. Az alkalmazásmenüben mostantól a Samsung Galaxy felhasználók is kapnak olyan nézetet, ahol az indítás gyakorisága szerint vannak sorrendben az appok és nem ABC-rendben. Szintén kontextustémájú újdonság, de egészen más terület: a mobillal készített fotók EXIF információi közé a GPS-koordináták mellett elmenthető az aktuális időjárás, a jelen lévő emberek neve vagy egyéb helyszínadatok is.

Produktivitás

A fenti képességek egyike sem szükségszerű, lehet mind nélkül élni, nem hibákat javítanak ki, egyszerűen kényelmesebbé teszik a mobilt. Vannak viszont hasznosabb funkciók is a csomagban. Az egyik a Note II-ből ismerhető osztott képernyős mód, amivel ugyan csak néhány alkalmazás kompatibilis, de amikor valaki mobilon próbál dolgozni, akkor igen hasznos lehet, ha egy Gmail mellett egy böngészőt is nyitva tud tartani.

A Reader Mode a weboldalakat áttördeli a Pocket vagy a Readability szolgáltatásokhoz hasonlóan egyszerű formázásra képek és mindenféle díszítés nélkül - hosszabb cikkek olvasásához mindenképp ajánlott. Ugyanúgy hasznosnak tűnik az NFC-s eszközpárosítás, amivel egy mozdulattal küldhetőek át képek, csatlakoztathatóak eszközök. A hátránya ennek, hogy a jelenlegi megoldás elvárja, hogy a barátainknak is NFC-s Galaxy mobilja legyen. Az utolsó ismert képesség pedig a közösségi hálózatok ellenőrzését teszi könnyebbé. A Facebook Lock Ticker a feloldóképernyőn tudja megjeleníteni a Facebook felület jobb felső sarkából ismert valós idejű feedet, így a fanatikus internetfüggők folyamatosan látják, mit lájkolnak éppen ismerőseik.

Hamarosan érkezik

Egyelőre csak a koreai gyártó által megmutatott demó alapján lehet ismerkedni a csomaggal, de figyelembe véve, hogy a nemzetközi frissítés elkezdődött, napokon belül minden szolgáltatófüggetlen Galaxy S III-ra megérkezik a csomg és mindenki maga próbálhatja ki az újdonságokat. Akik szolgáltatónál vásárolták a készüléket, azok valószínűleg további 2-8 hetet kell várjanak, mire hozzájuk is eljut az új verzió.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról