Szerző: Folyó Gergely

2012. december 1. 12:50

Kísérti a Nintendót a Wii-fiaskó

Minden jel arra mutat, hogy a Nintendo rohamtempóban készült a Wii U premierjére, a készlethiány általános, Magyarországon még az előrendelők közül sem jutott mindenkinek a konzolból. Elemzők szerint a Wii U-ra várók így inkább Xboxot vagy PlayStation 3-at vesznek majd.

Tegnap Európában, és így Magyarországon is forgalomba került a Nintendo Wii U, a vásárlók összesen 23 nyitócím közül válogathatnak. A konzolból három különböző kiszerelés érkezett: a már jól ismert Basic és Premium csomag mellett egy úgynevezett ZombiU Premium összeállítás is kapható, amiben a drágábbik Wii U modellhez a Ubisoft zombis játékának, a ZombiU egy példánya jár ajándékba.

Ha lehetne kapni

A Wii U pályafutása döcögősen indul. Már az amerikai premier után is arról számoltak be az üzletek, hogy elkapkodták a Wii U-t a boltok polcairól, és a beszámolók szerint Európa is súlyos készlethiánnyal küszködik. Magyarországon a konzolboltok már az előrendeléseket sem tudták maradéktalanul teljesíteni, jellemzően a nagyobb üzletláncok polcain találni még néhány darabot a konzolból. Ahogy Reggie Fils-Aime, a Nintendo amerikai részlegének vezetője a mihamarabbi utánpótlás ígéretével próbálta megnyugtatni a kedélyeket, a Nintendo Magyarország Facebook-oldalán panaszkodókat is mindössze türelemre tudta inteni a hazai forgalmazó: “Igen, sajnos súlyos készlethiánnyal küzdünk, de igyekszünk feltölteni a boltokat, amint megkapjuk a következő szállítmányt. Kérjük és köszönjük türelmeteket!”

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Megismétlődni látszik a Wii esete, a 2006-ban bemutatkozott konzol nem várt népszerűségre tett szert, a Nintendo gyártósorai pedig nem győzték az utánpótlást. Hat évvel ezelőtt sem jutott minden előrendelőnek konzol, sőt a Nintendo még egy évvel később sem tudta garantálni, hogy a karácsonyi szezon súrlódásmentes lesz ilyen szempontból. Nagy különbség viszont, hogy 2006-ban a Wii volt a legolcsóbb játékgép, jelenleg azonban a Wii U a legdrágább.

Elemzők szerint a Nintendo számára azért is létfontosságú kérdés az utánpótlás, mert a Wii U-nál idén olcsóbban vásárolható meg a PlayStation 3 és az Xbox 360 is, ezért a készlethiány nem várt hozadéka lehet, hogy a Wii U-ra vágyók inkább a kevésbé költséges alternatívát választják. Itthon nagyságrendileg 90 ezer forintra rúg a konzol alapcsomagjának ajánlott fogyasztói ára, ennyi pénzért pedig már olyan kiszerelést vásárolhatunk a Sony és a Microsoft játékgépéből, ami mellé legalább egy ajándék játék jár.

Mindezt remekül tükrözik az amerikai eladások is: a Wii U-ból 400 ezer darabot értékesítettek a fekete péntek hetén, PlayStation 3-ból viszont 525 ezer, Xbox 360-ból pedig 750 ezer darabot vittek haza a vásárlók. A szakértők úgy vélik, amint sikerül pótolni a készlethiányt, a Wii U értékesítései is felpöröghetnek.

Csúszásban lehettek

A Nintendo korábban azt ígérte, tanult a Wii-fiaskóból, és nem fognak megismétlődni a 2006-ban történtek, ehhez képest a jelenlegi szituáció nagyon hasonlít arra. Minden jel arra mutat, hogy a gyártó kapkodni kényszerült a premier előtt, hiszen a konzol is félkész firmware-rel került forgalomba; bekapcsolás után olyan alapvető funkciók hiányoznak belőle, mint a Miiverse, a visszafelé kompatibilitás vagy az eShop online üzlet felülete, és ahhoz, hogy ezeket a szolgáltatásokat használhassák, a játékosoknak az első online csatlakozás után egy 5 GB-os frissítést kell letölteniük.

A Nintendo szerint erre azért volt szükség, hogy a fejlesztők a gyártás megkezdésével is tökéletesíthessék a rendszert, a gigászi javítás híre viszont futótűzként terjedt az interneten, miután a felhasználók sávszélességtől és terheltségtől függően több óra alatt tudták letölteni a frissítést. Satoru Iwata, a Nintendo elnöke maga is elnézést kért a vásárlóktól a bosszantó procedúra miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról