:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 30. 15:51

Korlátozhatják a keresők hozzáférését a hírlapokhoz

Megkezdődött a tárgyalása annak a törvénytervezetnek Németországban, amely korlátozná a keresőmotorok és hírgyűjtő oldalak hozzáférését a lapok online kiadásaihoz. A Google nyilvános kampányban szólít tiltakozásra.

A német parlament olyan törvényről kezdett vitázni, amelynek elfogadása nagyon fájhat a keresőknek és a hírgyűjtő oldalaknak egyaránt - nem csoda, hogy a Google egy nyilvános kampányt indított "Védd meg a webet - találd meg amit keresel" szlogen alatt, amelyben tiltakozásra szólít fel mindenkit.

Európa-szerte egyre erősebb a sajtólobbi, a hírlapokat kiadó vállalatok azt szeretnék elérni, ha tartalmaikhoz nem lehetne közvetlenül a keresőkön vagy a hírgyűjtő oldalakon keresztül hozzáférni. Németországban már tárgyalják azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a kiadók számára az online lapok hozzáférésének korlátozását a keresőmotorok számára. A kiadók maguk dönthetnének arról, milyen feltételek mellett linkelhetnek a keresők a tartalmi oldalakra, hogy jeleníthetnének meg előzeteseket a cikkekből és ezért akár pénzt is kérhetnének. "Nyilvánvaló, hogy a más tartalmából pénzt csináló vállalatoknak fizetnie kellene érte" - idézi az LA Times a Német Lapkiadók Egyesületének szóvivőjét. "Igen, a Google sok forgalmat visz a híroldalakra, de sokat is keres rajta."

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A német kormányzópártok arra számítanak, hogy egy ilyen konstrukció hozzásegítené a nagy lapkiadókat ahhoz, hogy az internet terjedése miatt kieső bevételeik legalább egy részét pótolják. A Financial Times cikke szerint a törvénytervezet a nagy kiadók, például az Axel Springer nyomására került napirendre a parlamentben. A Német Lapkiadók Egyesülete szerint az előző évtizedben 20 százalékkal 11 milliárd euróra esett vissza a nyomtatott lapok bevétele, ahogy az olvasók egyre inkább az internetet kezdték tájékozódásra, hírolvasásra használni, akiket a hirdetők is követtek.

A kontinensen gyakorlatilag egyeduralkodónak tekinthető Google kampányt indított a tervezet ellen. A keresőcég érthető módon irtózik attól, hogy az országban a hírlapokban megjelenő cikkeket nem indexelheti esetleg vagy csak bizonyos összeg mellett linkelhet rájuk. "Minden internethasználót arra kérünk hogy álljon ki az interneten elérhető sokszínű információkért és a keresés védelmében" - mondta Stefan Tweraser, a Google helyi vezetője. "Egy ilyen törvény minden internethasználót érintene Németországban." Tweraser hozzátette, ez kevesebb hozzáférhető információt jelent az internetezőknek és magasabb költséget a vállalatoknak.

A német vitát szorosan követik Francaországban és Olaszországban, ahol szintén felmerült  hasonló jogszabály bevezetése - a Google nemrég ezzel kapcsolatban közölte, bármely weboldal kérheti az eltávolítását a Google News hírgyűjtő szolgáltatásból. Brazíliában egyébként ez meg is történt korábban, a meghatározó helyi lapok többsége eltávolította linkjeit a Newsból, miután úgy találták hogy a jelenlét inkább káros mint hasznos a számukra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.