:

Szerző: Koi Tamás

2012. november 27. 13:17

Jól fogy az új Nintendo konzol

Erősen kezdett a Nintendo új generációs konzoljátéka a tengerentúli piacokon. A Wii U játékgép első heti eladásai majdnem olyan jók, mint az eredeti Wii számai, már csak az a kérdés, meddig tart ki a vásárlók lelkesedése.

Jól indult a Nintendo következő generációs konzoljátékának az értékesítése a tengerentúlon, a játékgépből egy hét leforgása alatt majdnem annyit adtak el Észak-Amerikában, mint a 2006-ban  boltokba került eredeti Wii-ből. Az újdonság gyakorlatilag teljes mértékben megváltoztatja a konzol korábbi, a magad idejében teljesen egyedülállónak számító irányítási rendszerét, ugyanakkor továbbra is elsősorban azt az alkalmi játékosréteget célozza, melyet a Wii-vel elért a japán gyártó.

A Wii U konzolgép először november 18-án jelent meg az Egyesült Államokban, ahol az első héten a várakozásokon felüli mennyiséget, mintegy 400 ezer darabot értékesítettek belőle a kereskedők. A Nintendo helyi képviselete szerint a cég gyakorlatilag nem tud elég játékgépet szállítani az üzletekbe, a készleteket azonnal elkapkodják. Hasonló rajtot vett az eredeti Wii is, akkor az első héten 480 ezer konzol fogyott, a Nintendo számára az óriási sikert azonban az jelentette, hogy a kezdeti lendület évekig kitartott.

Az új generációs Nintendo-gép kapcsán kérdéses, hogy meddig lehet ekkora kereslet az eszközre,  ugyanis jelenleg a legdrágább játékkonzol a piacon, míg az eredeti Wii a bevezetésekor olcsóbb volt az Xbox 360-nál és a PlayStation 3-nál is - igaz a termékek célközönsége nem is feltétlenül fedte egymást. Az első Wii-vel emellett a Nintendo gyakorlatilag forradalmasította a mozgásvezérelt kontrollert, melynek sikerét látva később a Sony és a Microsoft is piacra dobta saját, hasonló elven működő megoldásait Move és Kinect néven.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Wii U esetében a régi kontroller is elérhető (Remote Controller Plus néven), de a Nintendo az alapkonzol mellé a hagyományos kontroller helyett egy érintőkijelzővel ellátott GamePadet kínál alapkiszerelésben. Ezzel a megoldással a videojátékoknál is megvalósulhat a szimultán többképernyős használat, amire egyébként korábban mind a Sony mind a Microsoft tett már különböző kísérleteket (előbbi a PSP, PS Vita, utóbbi többek közt az Xbox SmartGlass alkalmazás révén).

Az új játékkonzol kiegészítője más jellegű szórakozás, így például a tévézés során is jól jöhet. A Nintendo a hét elején jelentette be, hogy december 8-án Japánban elérhetővé válik a párhuzamos médiafogyasztást és többképernyős tévézést egyaránt támogató TVii alkalmazás. Ezzel a GamePad lényegében egy második képernyővé avanzsál, melyen az éppen futó tévés tartalomhoz jelenhetnek meg kiegészítő információk, de akár az élő tévéadás, vagy a rögzített, illetve on-demand műsorok is nézhetők a rendszer segítségével.

A Wii U játékkonzol november 30-tól kapható Magyarországon, a konzoljáték alapcsomagjának ajánlott fogyasztói ára 89 ezer forint, a játékok átlagosan 12-13 ezer forintba kerülnek majd. Az induló címek közt természetesen ott lesz a New Super Mario Bros. U, illetve a Wii Sports utódjának tekinthető, bár nem saját fejlesztésű Sports Connection, de az olyan keményvonalas játékok is megtalálhatók a listán, mint az Assassin's Creed III vagy éppen a Call of Duty II: Black Ops.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.