Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Nehezen blokkolható új malware bukkant fel

Gálffy Csaba, 2012. november 20. 12:54
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Két szempontból is érdekesnek bizonyult egy mezei kártevő alkalmazás a Symantec kutatási tájékoztatója szerint. A Backdoor.Makadocs ugyanis a Google Docs-ot használja a központtal való kapcsolattartáshoz, detektáló algoritmusa pedig még a Microsoft meg sem jelent rendszereit is felismeri.

hirdetés

A kártevő különlegessége, hogy a vezérlő kiszolgálóval a Google Docs-on keresztül tartja a kapcsolatot. Ez nagyon megnehezíti az ilyen hálózati forgalom detektálását és blokkolását, a kimenő csatlakozás ugyanis gyakorlatilag nem különböztethető meg a legitim, a Google felé folyó normális forgalomtól. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kapcsolat titkosított és hitelesített, így a kapcsolat tartalmába sem nyer betekintést a vállalati rendszer adminisztrátora.

A Backdoor.Makadocs a Google Docs Viewever funkcióját használja, amellyel böngészőablakban jeleníthetőek meg változatos dokumentumok. A malware ezen keresztül olvassa ki az irányító szervertől érkező parancsokat és ennek megfelelően módosítja viselkedését. E felhasználás természetesen szöges ellentétben van a Google felhasználási feltételeivel.

A biztonsági cég szerint a malware egyelőre csak adatokat gyűjt a megfertőzött számítógépekről, IP-címet, hosztnevet és az operációs rendszer verzióját. A rosszindulatú alkalmazás már a Windows Server 2012-re és Windows 8-ra is tartalmaz detektáló algoritmust, ami legalábbis meglepő, az elfogott példányt ugyanis még a rendszer piaci rajtja előtt szerezte be a Symantec.

A Symantec kutatása szerint egyébként a Backdoor.Makadocs a terjedéshez is dokumentumokat használ, RTF kiterjesztésű szöveges fájlokat. A biztonsági cég mérnökei szerint a kártevő semmilyen biztonsági rést nem használ ki, egyszerűen "social engineering" támadást hajt végre:  felkelti a felhasználó érdeklődését és ráveszi egy állomány letöltésére és futtatására, amely telepíti a kártevőt a számítógépre.

A Backdoor.Makadocs egyelőre alacsony veszélyességi besorolást kapott a Symantectől, a kód vizsgálatából leszűrt információkból arra következtetnek, hogy elsősorban brazíliai felhasználókat célozza.

Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!