Szerző: Dojcsák Dániel

2012. november 9. 12:08

Jubileumot ünnepel a Firefox

Az évforduló persze csak az első teljes, már nem tesztverzióra vonatkozik, ugyanis a Mozilla közel 10 éve kínálja már az internetezőknek böngészőjét. Az első béta 2002-ben jelent meg, akkor még Phoenix néven, majd a bétateszt után, 2004-ben kapta a Firefox nevet.

A Mozilla nyílt forráskódú böngészője akkor lépett a piacra, amikor böngészős világ valójában egyet jelentett az Internet Explorer 6-tal. A Netscape időknek már vége volt, a Chrome még egy halvány ötlet sem lehetett, sőt, még a Safari is akkoriban jelent meg. A Firefox-szal nagyjából egy ritmusban jött az Apple böngészője, Steve Jobs 2003-ban jelentette be januárban a Macworld-ön, majd júniustól használhatta bárki.

A Firefox béta ekkor már elérhető volt, igaz a végleges a Mozilla azóta is jellemző cammogó sebessége miatt csak 2004 végére lett készen. A stílus azonban sikeresnek látszik, hiszen az évek során a Firefoxnak sikerült jelentős piaci részesedést szereznie, Európában a legnépszerűbb böngészővé vált évekre. A csúcson 2010 környékén volt a termék, Magyarországon akkoriban 53 százalék feletti részesedése volt, miután az Internet Explorert 2009-ben elhagyta. A királyságát csak a Google böngészője tudta komolyan veszélyeztetni, a Chrome hirtelen fejlődése, gyorsasága, minimalizmusa sok Firefox felhasználót csábított el.

Hazánkban a Firefox ennek ellenére még mindig az első számú szereplő a böngészőpiacon, globálisan viszont csak a harmadik a Chrome és az IE mögött. Érdekes, hogy földrajzilag hogyan szegmentálódik a három vetélytárs: Míg Észak-Amerikában továbbra is tartja magát az Internet Explorer, és a Firefox meg sem kapaszkodott igazán (USA 14%), addig Ázsiában és Dél-Amerikában már egyértelmű Chrome dominancia van, a Firefox pedig főként Nyugat- és Közép-Európában erős továbbra is, illetve Afrikában.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Mozilla böngészője az elmúlt években a szélsőségesen nyílt forráskódokat támogató szerepet vette magára, sokszor elutasítva fontos mulitmédia kompatibilitást is. Bizonyos felhasználóknak ez biztosan értéket jelent, de a többség valamilyen más termékhez kapcsolódóan választ böngészőt is, ami a Google és a Microsoft malmára hajtja a vizet. A Mozilla rengeteg energiát ölt mobilos verziókba, illetve tervben van a Windows 8-ra optimalizált verzió is, sőt, olyan ötletek is csőben vannak, mint a Social API, ami a közösségi hálózatokat integrálná teljesen a böngészőbe. A korábbi, hasonló projektek azonban nem váltották be eddig a reményeket, a Firefox-ot inkább a lendülete, meglévő bázisa tartja még pozíciójában.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról