Szerző: Dojcsák Dániel

2012. november 7. 14:53

Nem állt le a Twitter az amerikai választás alatt

Általában hír szokott lenni, hogy egy-egy fontosabb közéleti esemény közben vagy után bizonyos online szolgáltatások nem bírják a terhelést és rövidebb-hosszabb időre kifekszenek. Rekordok tegnap az amerikai elnökválasztáskor is voltak, de úgy tűnik a Twitter felnőtt a feladathoz.

A Twitter saját magát hosszú ideje úgy definiálja, mint a világ leggyorsabb és leghatékonyabb információs hálózata, ami képes percek alatt híreket közvetíteni a teljes populációnak. A probléma az volt eddig, hogy a legfontosabb pillanatokban az internetezők ad hoc DDoS támadásokat intéznek a webes szolgáltatók elle- éppen amiatt, hogy mindenkinek volt véleménye és meg akarta osztani, vagy kíváncsi volt másokéra.

Tegnap este, a Twitter számára egyébként is fő hazai pályát jelentő Egyesült Államokban az elnökválasztás hajrája volt olyan néhány óra, amikor záporoztak az üzenetek. Elképesztő mennyiségű twitt született, de a rendszer bírta a gyűrődést. Amikor a tévécsatornák bejelentették Barack Obama újraválasztását, másodpercenként 5458 üzenet került be a rendszerbe, ami azt jelenti, hogy percenként 327 ezernél is több. Az Oscar gálán volt hasonló csúcs, amikor másodpercenként 18 ezer twitt született, igaz ott sokkal rövidebb ideig tartott a roham. A választás már eleve emelt szinten tartotta a Twitter-forgalmat napokkal, hetekkel korábban is. Csak a keddi napon az eredmény bejelentése előtti óráig 20 millió választással kapcsolatos üzenet született.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindez pedig nem párosult lassulással, elérhetetlen oldalakkal vagy egyéb hibákkal. A Twitter vezetői, illetve stábja büszkén nyilatkozott az eredményről, ami valójában elvárható egy olyan szolgáltatástól, ami kommunikációs közmű szerepet akar betölteni. A fiatal webes startupok legnagyobb problémája éppen a hirtelen megugró népszerűség és a követhetetlen növekedés.

A háttérrendszereket sokszor nem képesek olyan tempóban fejleszteni, ami szükséges lenne a nagyobb terheléshez, vagy az üzleti modell nélkül, még a fejlődési szakaszban lévő cégek egyszerűen nem tudják finanszírozni a több hardvert és kénytelenek elszenvedni a leállásokat. A következő évek sikerei a webes térben valószínűleg arról szólnak majd, hogy a 2009-től felhúzott, mára sokmilliós közösségek mennyire tudnak megbízható, kiszámítható infrastruktúraként viselkedni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról