Szerző: Dojcsák Dániel

2012. november 7. 14:53

Nem állt le a Twitter az amerikai választás alatt

Általában hír szokott lenni, hogy egy-egy fontosabb közéleti esemény közben vagy után bizonyos online szolgáltatások nem bírják a terhelést és rövidebb-hosszabb időre kifekszenek. Rekordok tegnap az amerikai elnökválasztáskor is voltak, de úgy tűnik a Twitter felnőtt a feladathoz.

A Twitter saját magát hosszú ideje úgy definiálja, mint a világ leggyorsabb és leghatékonyabb információs hálózata, ami képes percek alatt híreket közvetíteni a teljes populációnak. A probléma az volt eddig, hogy a legfontosabb pillanatokban az internetezők ad hoc DDoS támadásokat intéznek a webes szolgáltatók elle- éppen amiatt, hogy mindenkinek volt véleménye és meg akarta osztani, vagy kíváncsi volt másokéra.

Tegnap este, a Twitter számára egyébként is fő hazai pályát jelentő Egyesült Államokban az elnökválasztás hajrája volt olyan néhány óra, amikor záporoztak az üzenetek. Elképesztő mennyiségű twitt született, de a rendszer bírta a gyűrődést. Amikor a tévécsatornák bejelentették Barack Obama újraválasztását, másodpercenként 5458 üzenet került be a rendszerbe, ami azt jelenti, hogy percenként 327 ezernél is több. Az Oscar gálán volt hasonló csúcs, amikor másodpercenként 18 ezer twitt született, igaz ott sokkal rövidebb ideig tartott a roham. A választás már eleve emelt szinten tartotta a Twitter-forgalmat napokkal, hetekkel korábban is. Csak a keddi napon az eredmény bejelentése előtti óráig 20 millió választással kapcsolatos üzenet született.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mindez pedig nem párosult lassulással, elérhetetlen oldalakkal vagy egyéb hibákkal. A Twitter vezetői, illetve stábja büszkén nyilatkozott az eredményről, ami valójában elvárható egy olyan szolgáltatástól, ami kommunikációs közmű szerepet akar betölteni. A fiatal webes startupok legnagyobb problémája éppen a hirtelen megugró népszerűség és a követhetetlen növekedés.

A háttérrendszereket sokszor nem képesek olyan tempóban fejleszteni, ami szükséges lenne a nagyobb terheléshez, vagy az üzleti modell nélkül, még a fejlődési szakaszban lévő cégek egyszerűen nem tudják finanszírozni a több hardvert és kénytelenek elszenvedni a leállásokat. A következő évek sikerei a webes térben valószínűleg arról szólnak majd, hogy a 2009-től felhúzott, mára sokmilliós közösségek mennyire tudnak megbízható, kiszámítható infrastruktúraként viselkedni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról