Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 9. 11:59

A legnagyobb európai védelmi cég kötelékébe kerül a Netasq

A Cassidian nem nyilvános összegért felvásárolja a Netasq-ot, a hatóságok hozzájárulása esetén az ügylet néhány hónapon belül lezárulhat.

A Cassidian CyberSecurity kezébe kerül a Netasq tűzfalgyártó, jelentették be a felek a múlt héten. A legnagyobb európai fegyverszállító, az 50 milliárd eurós árbevételű EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) termékei között találni polgári (Airbus) és katonai repülőgépeket, helikoptereket, rakétákat és műholdakat. Az EADS leányvállalata a Cassidian, amely védelmi elektronikai berendezésekben utazik, többek között gyárt radarokat, repülőgép-fedélzeti elektronikai eszközöket, pilóta nélküli repülőgépeket is, illetve kommunikációs megoldásokat a védelmi szféra számára. A Cassidiannak egyik célja egy erős IT-biztonsági termékportfólió és kompetencia kiépítése annak érdekében, hogy ne függjön külföldi technológiától ezen a területen, ennek a folyamatnak a része a Netasq felvásárlása.

Az EADS egyik büszkesége az Eurofighter Typhoon repülőgép

A Netasq 1998-ban jött létre Franciaországban, a vállalatnak mára ügyfele számos kormányzati és katonai szervezet és vállalat (pl. NATO, Galileo, Európai Védelmi Ügynökség), illetve maga az EADS is. A tűzfalgyártó idáig kockázati tőkebefektetők kezében volt, az EADS, illetve a nagy Netasq-felhasználó európai védelmi és kormányzati szervek számára ez pedig kockázatot jelentett: nem lehettek biztosak benne, hogy a csupán 120 fős cég túléli a piaci versenyt vagy nem kerül külföldi kézre. A ZTE és a Huawei amerikai kanosszajárása is jól mutatja, hogy a hálózati eszközök piacán mennyire felértékelődött egy-egy gyártó nemzeti hovatartozása. Egy külföldi szállítót könnyen kockázatossá és a rendszerben nem kívánatossá nyilváníthatnak  - egy információs művelet során kulcsfontosságú az IT-eszközök megbízhatósága és ellenőrizhetősége.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Uniós kormányzati nyomásra az EADS tehát a Netasq "hóna alá nyúlt" és a Cassidian leányvállalatán keresztül megszerezte azt, ezzel házon belülre került a vállalat és több európai biztonsági szervezet informatikai infrastruktúrájának védelmében kulcsfontosságú szerepet betöltő gyártó. A Cassidian egyébként idén tavasszal tűzte célul maga elé, hogy meghatározó szereplővé válik az IT-biztonsági piacon, ennek első lépéseként jött létre a Cassidian CyberSecurity, amely fejlesztések és akvizíciók révén a nagy külföldi (pl. Cisco, Fortinet, Check Point) IT-biztonsági cégeknek kíván európai konkurense lenni. A Cassidian CyberSecurity kitűzött célja 2017-re az 500 millió eurós árbevétel elérése az IT-biztonsági piacon.

A mindössze 120 főt foglalkoztató Netasq számára a biztonságos háttér mellett nagy kiugrási lehetőséget is jelent a Cassidian. A tűzfalgyártó továbbra is önálló entitásként dolgozik tovább, azonban maga mögött tudhatja az 5,8 milliárdos árbevételű Cassidian anyagi hátterét, ismertségét és elismertségét, amely megnyithatja a vállalat számára az utat a még nagyobb üzletek felé. "A megállapodás aláírása nagyszerű hír a vállalatnak, mivel így egy nemzetközileg elismert hátteret és jelentős támogatást kapunk a piaci pozícióink erősítéséhez" -mondta Francois Lavaste, a Netasq elnöke. "Ügyfeleink számára pedig hosszú távú garanciát nyújt a csatlakozás az EADS-csoporthoz."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról