Szerző: Koi Tamás

2012. október 2. 15:33

A méhek agyát kölcsönözhetik a jövő robotjainak

Önállóbb cselekvésre, elsősorban tájékozódásra képes robotok fejlesztését segítheti egy kutatási projekt, mely a közönséges háziméhek agyának és idegrendszerének a szimulációjára épít.

A méhek látását és szaglását szimulálja az az egyetemi kutatási projekt, melynek célja, hogy a robotika számára olyan áttörést hozzon, ami segítheti a mesterséges intelligencia által vezérelt gépek önállóbb döntéshozatalát. Az angol Sheffield és Sussex egyetemek által közösen végzett szimulációs projektet a kutatók szerint leginkább arra lehet majd eredményesen használni, hogy a repülő robotok biztonságosan és pontosan tájékozódjanak, ne kizárólag előre tervezett programok alapján, vagy távirányítással repüljenek.

A kutatások végeztével a várakozások szerint olyan, fejlett(ebb) intelligenciával rendelkező robotok készíthetők majd, melyek aktív részt vállalhatnak életmentő küldetésekben, valamint akár magukat a rovarokat is helyettesíthetik a termény beporzásánál. Dr. James Marshall, a projekt vezetője a BBC-nek elmondta, a robotikában az eddigi legnagyobb kihívást a mesterséges intelligencia megalkotása jelentette, illetve jelenti, ám eddig többnyire emlősök agyát próbálták szimulálni a különböző projektekben, ami rendkívül számításigényes.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A rovarok agyműködésének és érzékelő rendszerének tanulmányozása során a kutatók rájöttek, hogy a méhek, illetve általában a rajban repülő rovarok kognitív képességei rendkívül fejlettek, ráadásul sokkal egyszerűbb is a működésüket lemodellezni, mint egy ember, majom, vagy egér agyát. A projekt többek közt a háziméhek jellemző tájékozódási szokására, a nap állása alapján kalkulált útvonalmeghatározásra épít - ez alapján a méhek olykor kilométerekről is képesek visszatalálni a kasba.

Az egymillió angol fontos kutatási projekthez a számítási clustert részben az NVIDIA biztosítja, a szimuláció a cég több tucatnyi, összekapcsolt grafikus processzorán fut. A két angol egyetem egyébként nem az egyedüli, mely a termények beporzására (is) alkalmas robotok fejlesztését célzó kutatási projektet futtat: hasonló a célja annak a kutatási projektnek (Robobee), melyet a National Science Foundation támogatásával végez a Harvard Egyetem.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról