Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 17. 09:29

Novembertől nem támogatja az Internet Explorer 8-at a Google

Novemberben befejezi az Internet Explorer 8 támogatását a Google, olvasható a vállalat pénteki blogbejegyzésében. Aki 2012. november 15-ét követően IE8 alól látogatja meg a Google Appset, egy figyelmeztető üzenetet kap, hogy ideje más böngészőre váltani. A változás a Gmail, a Calendar és a Docs felhasználóit is érintheti.

A Google hivatalosan kommunikált politikája szerint minden böngészőből csak két utolsó verziót támogatja. Mivel október 26-án hivatalosan is elrajtol a Windows 8, benne az Internet Explorer 10-zel, ettől fogva csak az IE10-et és az IE9-et támogatja hivatalosan a Google. Az IE6 és az IE7 támogatását már korábban beszüntette a cég.

"Ahogy azt tavaly már bejelentettük, támogatjuk a Chrome legújabb verzióját (amely automatikusan frissül, amennyiben új verzió elérhető), valamint a Firefox, az Internet Explorer és a Safari legfrissebb és eggyel korábbi kiadását. Amint ezen böngészők valamelyikéből új verzió érkezik, azt elkezdjük támogatni és beszüntetjük a támogatást a harmadik legrégebbi verzióhoz" - olvasható a Google Apps blogban. "Az Internet Explorer 10 2012. október 26-án jelenik meg, ezért nem sokkal később, 2012. november15-én beszüntetjük az Internet Explorer 8 támogatását. E dátum után a Google Appset Internet Explorer 8 alól elérő felhasználók figyelmezető üzenetet kapnak, hogy frissítsék böngészőjüket."

A netezők közel harmada IE8-at használ

Az IE8-cal történő szakítás nem csak az Apps, hanem az annak részét képező egyéb Google-szolgáltatások, például a Gmail, a Calendar és a Docs felhasználói számára is problémát okozhat. A Google ugyanis bevallottan úgy fejleszti ezeket, hogy a támogatott böngészőkben működjenek, így előfordulhat, hogy a böngészőben futó levelező, naptár és dokumentumkezelő nem fog Internet Explorer 8 alatt megfelelően működni. Ezeknek a felhasználóknak nem lesz más választása, mint újabb böngészőre váltani.

Az IE8 támogatásának megszüntetése több szempontból korai lehet a Google részéről. Egyrészt jelenleg ez a legelterjedtebb böngésző a világon, amennyiben az egyes böngészők verzióit külön vesszük figyelembe. A NetMarketShare augusztusi adatai szerint az IE8-at az internetezők 29 százaléka használja világszerte, második az IE9 18 százalékkal, a harmadik legnépszerűbb böngésző pedig a Chrome 21.0 14 százalékos részesedéssel, némileg megelőzve a 12 százalékon álló Firefox 14.0-t.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az IE8-az használóknak újabb verzióra kell majd átállniuk, ha továbbra is szeretnék a Google említett szolgáltatásait használni, azonban problémát jelenthet, hogy Windows XP-n nem érhető el ennél újabb Internet Explorer: az IE9 telepítéséhez és futtatásához legalább Windows Vista vagy Windows 7 szükséges. A Windows XP pedig a második legelterjedtebb operációs rendszer a netezők körében, a NetMarketShare globális statisztikái szerint a felhasználók 42,5 százaléka futtatja.

Windows XP-n nincs újabb

A NetMarketShare szerint az IE8-használók 73 százaléka Windows XP-t futtat, ez az összes netezőnek a 21 százaléka, vagyis több mint ötöde. Nekik november közepén új böngésző után kell néznie, ha továbbra is el szeretnék érni a Google Appset és ez biztosan nem egy újabb IE-verzió lesz, hanem valamilyen alternatív böngésző, például Chrome vagy Firefox (a windowsos Safari fejlesztését csendben megszüntette az Apple, a Safari 6 már meg sem jelent a Microsoft platformjára). Feltehetően kevesen lesznek, akik az Apps kedvéért operációs rendszert cserélnek, hogy átállhassanak az Internet Explorer újabb verziójára.

Magyarországon feltehetően nem okoz akkora problémát majd az IE8 támogatásának beszüntetése, mivel itthon csak az internetezők 10 százaléka használja ezt a böngészőt a Gemius Rankings legfrissebb, szeptember eleji adatai szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról