Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 26. 12:51

Eltűnt a Safari for Windows

A windowsos Safarira vonatkozó összes utalás eltűnt az Apple weboldaláról, a böngészőt ráadásul letölteni sem lehet mától. Ez azt jelenti, hogy a Safari 6.0 csak OS X Lion és Mountain Lion operációs rendszereken fut.

A Safari 6.0 tegnap jelent meg az OS X Mountain Lionnal egyetemben, az előző verziót, a Liont használók pedig a rendszerszintű szoftverfrissítéssel kaphatják meg - a korábbi operációs rendszerek egyáltalán nem támogatottak. Az Apple weboldaláról időközben eltűnt a Safari for Windows letöltési linkje, sőt, az oldalról minden utalást eltávolítottak arra vonatkozóan, hogy ez a szoftver valaha létezett. A böngésző windowsos verziójának fejlesztése valószínűleg teljesen leállt, a WebKit windowsos verziójából azonban még ma reggel is készült "nightly", a fejlesztés tehát azon az ágon folyik tovább egyelőre.

A Safari 6.0 újdonságai elsősorban az Apple-ökoszisztémával való szorosabb integrációt célozzák. Az iCloud Tabs például az Apple eszközei között szinkronizálja a megnyitott böngészőfüleket, amelyeket így gyorsan elérhetünk a mobilos és az asztali Safariból is, az oldalakat pedig offline olvasásra is félretehetjük, szintén a felhőbe. A másik újdonság a megújult megosztás funkció, amellyel gyorsan lehet Twitterre vagy Facebookra posztolni a megnyitott weboldal címét. A Safari megjelenítőmotorja is sokat fejlődött, a hardveres gyorsítás és a 2D-s rajzolás hatékonyabbá vált - a retinás MacBook Pro felhasználói szerint a Safari korábbi verziója például görgetés közben már beszaggatott, miközben a 6.0-s kiadás már teljesen folyékonyan dolgozik.

Tab View - egy új Safari 6.0 funkció

A találgatások szerint a Safari for Windows eltűnését a Windows 8 és az új Metro felület indokolja, amelyre az Apple már nem akarta portolni a böngészőt, így inkább leállította a fejlesztést. Ha ez igaz, akkor felvetődik a kérdés, hogy az iTunes esetében elkészül-e a metrós változat, amely futna a Windows RT-t futtató tableteken is. Ellenkező esetben a felhasználók csak a "nagy" Windows 8-ból szinkronizálhatják iEszközeiket.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Magyarországon egyébként a Safari gyakorlatilag nem létezik, a Gemius Rankings adatai szerint 0,76 százalékos részesedéssel rendelkezik, a 2009 végi 0,53 százalékról tehát érdemben nem sikerült elmozdulni. A Safari részesedése egyébként még az OS X 1,08 százalékos részesedésénél is számottevően alacsonyabb. Eközben a szintén WebKit-alapú Google Chrome nulláról 30 százalékra tört előre, ezzel a 43 százalékos Firefox mögött a második pozíciót foglalja el.

A Safari 5 legutolsó változata közvetlen linken még elérhető az Apple weboldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról