Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 26. 12:51

Eltűnt a Safari for Windows

A windowsos Safarira vonatkozó összes utalás eltűnt az Apple weboldaláról, a böngészőt ráadásul letölteni sem lehet mától. Ez azt jelenti, hogy a Safari 6.0 csak OS X Lion és Mountain Lion operációs rendszereken fut.

A Safari 6.0 tegnap jelent meg az OS X Mountain Lionnal egyetemben, az előző verziót, a Liont használók pedig a rendszerszintű szoftverfrissítéssel kaphatják meg - a korábbi operációs rendszerek egyáltalán nem támogatottak. Az Apple weboldaláról időközben eltűnt a Safari for Windows letöltési linkje, sőt, az oldalról minden utalást eltávolítottak arra vonatkozóan, hogy ez a szoftver valaha létezett. A böngésző windowsos verziójának fejlesztése valószínűleg teljesen leállt, a WebKit windowsos verziójából azonban még ma reggel is készült "nightly", a fejlesztés tehát azon az ágon folyik tovább egyelőre.

A Safari 6.0 újdonságai elsősorban az Apple-ökoszisztémával való szorosabb integrációt célozzák. Az iCloud Tabs például az Apple eszközei között szinkronizálja a megnyitott böngészőfüleket, amelyeket így gyorsan elérhetünk a mobilos és az asztali Safariból is, az oldalakat pedig offline olvasásra is félretehetjük, szintén a felhőbe. A másik újdonság a megújult megosztás funkció, amellyel gyorsan lehet Twitterre vagy Facebookra posztolni a megnyitott weboldal címét. A Safari megjelenítőmotorja is sokat fejlődött, a hardveres gyorsítás és a 2D-s rajzolás hatékonyabbá vált - a retinás MacBook Pro felhasználói szerint a Safari korábbi verziója például görgetés közben már beszaggatott, miközben a 6.0-s kiadás már teljesen folyékonyan dolgozik.

Tab View - egy új Safari 6.0 funkció

A találgatások szerint a Safari for Windows eltűnését a Windows 8 és az új Metro felület indokolja, amelyre az Apple már nem akarta portolni a böngészőt, így inkább leállította a fejlesztést. Ha ez igaz, akkor felvetődik a kérdés, hogy az iTunes esetében elkészül-e a metrós változat, amely futna a Windows RT-t futtató tableteken is. Ellenkező esetben a felhasználók csak a "nagy" Windows 8-ból szinkronizálhatják iEszközeiket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Magyarországon egyébként a Safari gyakorlatilag nem létezik, a Gemius Rankings adatai szerint 0,76 százalékos részesedéssel rendelkezik, a 2009 végi 0,53 százalékról tehát érdemben nem sikerült elmozdulni. A Safari részesedése egyébként még az OS X 1,08 százalékos részesedésénél is számottevően alacsonyabb. Eközben a szintén WebKit-alapú Google Chrome nulláról 30 százalékra tört előre, ezzel a 43 százalékos Firefox mögött a második pozíciót foglalja el.

A Safari 5 legutolsó változata közvetlen linken még elérhető az Apple weboldalán.

a címlapról