:

Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 14. 12:24

Ezúttal a 4K köphet az OLED levesébe

A vártnál jóval lassabban terjedhetnek el a piacon a szerves technológiára épülő kijelzőpanelekkel ellátott tévékészülékek, hiába az OLED-panelek döbbenetesen kontrasztos képe és a vékony kialakítása, a szakma most inkább a felbontás növelésére koncentrál - ez pedig sokkal olcsóbban megoldható.

Az év elején még biztatónak tűnő jelek ellenére mégsem várható a szerves fénykibocsátó diódákra, vagy más néven OLED-ekre épülő kijelzőt tartalmazó tévékészülékek gyors terjedése a következő években. A Samsung és az LG már piacra dobta első, nagyméretű (55 hüvelykes képátlójú) OLED-tévéit, a tömeggyártás azonban a DisplaySearch információi szerint még mindig nem indult meg teljes gőzzel. Az okok közt a továbbra is rendkívül magas fogyasztói árat, illetve a panelgyártók által preferált új, nagyobb felbontást biztosító 4K térhódítását említik a szakemberek.

Az OLED tévék tömeges elterjedése márpedig a nagy panelgyártók támogatása nélkül bizonyosan nem fog bekövetkezni, ekkora méretben ilyen technológiájú panelt jelenleg egyedül csak a két koreai gyártó készít. A szkeptikus vélemények szerint a mai gazdasági helyzetben irreális elképzelés, hogy valaki tízezer dollárt fizessen egy tévéért, amit ugyanakkora méretben és szinte ugyanolyan vékony panellel, LED háttérvilágítású technológiával az ár tizedéért is megkap.


A Sony első 4K-felbontású tévéje

A DisplaySearch kutatói szerint a piac működése és a technológiai szempontok együttesen predesztinálják az Ultra HD, vagy más néven 4K felbontású tévék előretörését, ami tovább hátráltatja az OLED készülékek térnyerését. Ennek egyik oka, hogy ugyan a 4K-s felbontásra képes készülékek eleinte várhatóan nem lesznek olcsóbbak az OLED-eknél, viszont sokkal nagyobb képátlót biztosíthatnak, ez pedig a vásárlók számára sokszor kézzelfogható(bb) előny azoknál a képi paramétereknél, amelyeket az OLED kínál.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 4K-s panelek gyártása ráadásul sokkal egyszerűbb az OLED-nél, hiszen "mindössze" kisebb pixeleket kell előállítani, nem kell az egész megjelenítőrendszert teljesen új alapokra helyezni és új gyártósorokba beruházni. Mindez lehetővé teszi a viszonylag egyszerű profitnövelést a kijelzőgyártásban érdekelt cégek számára. Nem véletlen, hogy a 4K-s panelek gyártására a Samsung és az LG mellett az összes jelentős gyártó fel van már készülve, így a két koreai piaci szereplő mellett már most is gyárt, illetve a közeli jövőben gyártani fog Ultra HD felbontású kijelzőket a Sharp, az AUO és a Chimei Innolux. A tévégyártók közül a Sharp és a Sony már be is mutatott 4K-s készüléket, melyek már kaphatók is.

A full HD-nél négyszer nagyobb felbontású panelek elsősorban nagy, 50-80 hüvelykes, vagy még nagyobb képátlójú tévékbe kerülnek, melyeket a tévégyártók egyelőre natív 4K-s tartalom híján a fejlett felkonvertáló algoritmussal igyekeznek eladni. Ez azt jelenti, hogy a tévék képesek a HD-jeleket 4K-felbontásra konvertálni, méghozzá az eddigi tapasztalatok alapján igen meggyőző minőségben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.