:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 10. 10:09

Kínos beégés után magyarázkodik a Nokia

Hatalmas PR-pofonba futott bele a Nokia: a múlt héten kiderült, hogy a Lumia 920 kamerájának képességeit bemutató fotók és videók nem a telefonnal készültek. A vállalat elnézést kért, azt állítja, senkit sem akart megtéveszteni. Pedig a kamera tényleg jó.

A múlt héten New Yorkban mutatta be a Nokia következő csúcskategóriás okostelefonját, a Windows Phone 8-at futtató Lumia 920-at, amely 8 megapixeles, optikai képstabilizátorral rendelkező kamerát tartalmaz. A vállalat az eseményen több fotót és videót is bemutatott, amelyek a kamera képességeit voltak hivatottak demonstrálni, ezekről azonban kiderült, nem a telefonnal készültek.

Hamis videók és fotók

Először az optikai képstabilizátor működését demonstráló videó "bukott le". A film egy kerékpározó párt mutat, ahol a férfi egy Lumiával videózza a partnerét, az elkészült filmen azonban jól látható (0:27-nél) egy lakókocsi ablakában tükröződő kisbusz, amelynek ajtajában egy operatőr áll egy kamerával - a képek alapján feltehetően egy tükörreflexes fényképezővel készült a film. Az átverésről néhány órával a bemutató után már beszámolt a The Verge, a Nokia pedig beismerte, nem a Lumia 920-at használták a filmezés során. "Elnézést, ha félreértést okoztunk" - mondta a cég szóvivője.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A Nokia nemrég elnézést kért, amikor kiderült, hogy az optikai képstabilizátor működését demonstráló videóból nem derül ki egyértelműen, hogy ez csak szimuláció, és nem a Lumia 920-ban található PureView kamerával készült" - szól a cég közleménye. "Nem volt szándékunk a félrevezetés, de nyilvánvalóan hiba volt nem felhívni a figyelmet erre a videóban. Elnézést kérünk az okozott félreértésért."

A második PR-pofont a hét második felében kapta a Nokia, amikor kiderült, a Lumia 920 kamerájának rossz fényviszonyok melletti működését bemutató fotók sem a telefonnal készültek. A Helsinkiben készült képekről egy, a várost jól ismerő fotós írta le, nem készülhettek okostelefonnal - később pedig nyilvánosságra is kerültek azok a képek, amelyek a professzionális stábot ábrázolták munka közben. Nokia Lumia 920 okostelefon nem volt náluk, vagy legalábbis a képek készítéséhez nem azt használták. A Nokia ismét elnézést kért és beismerte: a képek nem a Lumia 920-szal készültek.

Pedig nem rossz a kamera

A saját szoftverrel és ökoszisztémával nem rendelkező, más gyártóktól függő telefongyártók számára éppen az olyan egyedi képességek jelenthetnek versenyelőnyt a piacon mint a kamera - nem csoda, hogy a Nokia rengeteg erőforrást öl ennek a fejlesztésébe és hogy a Lumia 920 bemutatásakor annyit időzött a fényképez képességeinek domborításával. Ezért is fájhat a cégnek különösen a lebukás, hiszen éppen az új csúcsmodell egyik megkülönböztető képességének piacai vonzereje került veszélybe - valószínűleg nem a botrány révén akarták ráirányítani a figyelmet.

A vállalat kétségbeesetten próbálja meg kiköszörülni a hírnevén esett csorbát, ennek jegyében lehetővé tette a kerékpáros videót lebuktató Verge számára, hogy kipróbálja a Lumia 920 prototípusát gyenge fényviszonyok között. A lap szerint a telefon igen jó képeket készít ilyen körülmények közepette, és a felvonultatott versenytársak (Nokia 808, HTC One X, Samsung Galaxy S III, iPhone 4S) közül egyik sem ér a közelébe.

"A Lumia 920 prototípusának kamerája mindenképp rászolgált a felhajtásra, nagy kár, hogy a Nokia hazudott eközben. Reméljük, hogy a videós optikai képstabilizátor a végleges változatban is ilyen lenyűgöző lesz, de a közelmúltbeli történések miatt ezt nehezebb elhinni mint korábban. Ami nagy kár, mert a múlt éjszaka alapján tapasztaltak alapján az a véleményünk, a Nokia hardvere nem azt érdemelte, amit a marketingcsapat művelt vele" - összegez a cikk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.