Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 5. 18:27

Bemutatkozott a Nokia új windowsos csúcsmobilja

Egy New York-i eseményen bemutatkozott a Nokia új csúcsmodellje, a Windows Phone 8-at futtató Lumia 920, valamint kistestvére a Lumia 820.

A finnek a korábban már megszokott receptet követték, a Windows Phone 8-ra építve egyedi telefont akartak létrehozni, ehhez a formatervet, a saját hardveres innovációkat, valamint a szoftvereket vetették be.

Az új csúcsmodell

Formaterv tekintetében a Lumia 920 (az első képek és videók alapján) nem sok eltérést mutat az N9-hez és a Lumia 800-hoz képest, egyedül a méretek növekedtek, amely a 4,5 hüvelykes kijelzőnek köszönhető. A PureMotionHD+ fantázianevű megjelenítő valójában egy 1280x768 pixeles IPS LCD, a vállalat szerint rendkívül alacsony válaszidővel, a korábbiaknál is mélyebb feketékkel, valamint extra karcállósággal - a készülék érdekessége, hogy a környezeti fényviszonyoktól függően nem csak a fényerőt, hanem a színezettséget is képes változtatni, valamint hogy a kijelzőt akár kesztyűben is lehet nyomogatni. A Lumia 920 háza polikarbonát unibody, az elődnél egyesek által kritizált oldalgombokat pedig kerámiából készítették, ami igényességet sugároz és nehezebben is kopik mint a Lumia 800 műanyag gombjai.

A telefonban a kijelző alatt 1,5 GHz-es kétmagos Qualcomm S4 ("Krait") processzor dolgozik Adreno 225 grafikus egységgel. A RAM 1 gigabájtos, a flash háttértár pedig 32 gigabájt, de minden felhasználónak rendelkezésére áll alapból 7 gigabájt ingyenes online tárhely a Windows Phone-ba integrált SkyDrive-on. Annak érdekében, hogy a nagyobb kijelző és az erőteljesebb processzor ne húzza le a Lumia 920 akkumulátoros üzemidejét, egy 2000 mAh kapacitású lítiumpolimer áramforrást építettek be a házba a Nokia mérnökei.

PureView kamerát is kapott az új csúcsmodell, azonban itt nem a Nokia 808 41 megapixeles monstrumával van dolgunk, csak egy 8 megapixeles érzékelő van a házban, amely előtt viszont optikai képstabilizálóval kiegészített Carl Zeiss lencse dolgozik. A cég különösen büszke a Lumia 920 képkészítési képességeire, gyenge fényviszonyok között is használható fotókat és 1080p videókat lehet készíteni vele, állítják a Nokiánál. Ebben partner a Windows Phone 8, amely a bemutató alapján a kamerát is képes platformként használni és külső alkalmazásokkal bővíthetők annak képességei.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Nokia is készített a Lumia 920-hoz ilyen alkalmazásokat, az egyikkel például mozgó objektumokat tüntethetünk el egy fotóról (például egy tájképről embereket), a másikkal pedig egy statikus képből állíthatunk elő animációt. A lehetőségek tárháza széles, maga a Windows Phone 8 is több beépített "Lens" alkalmazást tartalmaz, de az API-khoz a külső fejlesztők is hozzáférnek, így tetszőleges képességekkel ruházhatják fel a Windows Phone 8-at futtató mobilokat.

Vezeték nélküli töltő

A Lumia 920 érdekessége a vezeték nélküli akkutöltés lehetősége, amely hasonló a Palm Pre megoldásához  - a telefont nem kell kábellel csatlakoztatni, elég ráhelyezni a töltőre. A Lumia 920-at nem csak a gyári töltő tudja tölteni, hanem bármely Qi szabványnak megfelelő megoldás, az esemény során a cég egy JBL hangszórót is bemutatott, amely a telefon hozzáérintése után átvette a zenelejátszó szerepét, és egyébként tölteni is tudta a Lumia 920-at. Az érintéses információátadás természetesen NFC technológiával történik, az antenna része a mobilnak és a Windows Phone 8 is támogatja az NFC-t.

Az operációs rendszer legfontosabb újdonságait már korábban ismertette a Microsoft, így ezekről részletesen most nem esett szó - Joe Belfiore a cég részéről elmondta, Redmnd a közeljövőben szolgál további részletekkel a negyed órás blokk csak a legfontosabb újdonságok érintésére volt elé. A Windows Phone 8 a Windows RT kernelére épül, jelentősen kibővült a hardvertámogatás, megjelent az NFC támogatása és új fizetési platformot is kapott a rendszer. Kifogástalanná vált a VoIP-hívások támogatása és újraszabták az innovatív Start képernyőt is. A Windows Phone piacterén elérhető mintegy 100 ezer alkalmazás továbbra is fut az új verzión, így a már megvásárolt szoftvereket nem kell kidobni, a régi készülékeket azonban nem lehet Windows Phone 8-ra frissíteni. A korábban megvásárolt windowsos készülékekre a Windows Phone 7.8 érkezik, ami az új szoftver kozmetikai újdonságait hozza el.

Saját alkalmazásait sem felejtette el megmutatni a Nokia, a telefonnal érkezik a finnek offline navigációs szoftvereinek, a Drive-nak és a Mapsnek az új változata, valamint többek között a kamera és a Nokia térképadatbázis képességeit kombináló City Lens nevű "augmented reality" szoftver. Az utóbbi idők egyik legnépszerűbb mobilos játéka, az Angry Birds sem maradhatott ki a repertorárból az Angry Birds Roost révén. A Lumia 920 kezdetben szürke, sárga, fekete, fehér és piros színben lesz kapható, azonban hogy mikor és mennyiért, azt egyelőre nem árulta el a Microsoft. A HWSW úgy tudja, már idén meglesz a hazai bemutató is, vagyis feltehetően a karácsonyi szezonban már a magyar szolgáltatók kínálatában is elérhető lesz az új csúcsmodell.

A kistesó

A Lumia 920 kisebb testvére a Lumia 820, amely csak 4,3 hüvelykes WVGA (800x480 pixel) AMOLED ClearBlack kijelzőt kapott és a báty több okos képességétől is megfosztották. Ebben a telefonban is 1,5 GHz-es kétmagos Qualcomm S4 processzor működik 1 gigabájt memória társaságában, beépített háttértára azonban csak 8 gigabájtos, viszont microSD-kártyával bővíthető. A kistesóban is 8 megapixeles a kamera és Carl Zeiss szálltja a lencsét, kimaradtak viszont a PureView képjavító trükkök. Az NFC-t és a vezeték nélküli töltést szerencsére a Lumia 820 is támogatja.

Ennek a modellnek az áráról és megjelenési idejéről sem árult el még részleteket a Nokia, de feltehetően ez is 2012 folyamán megérkezik a boltokba. A telefon több színben (piros, sárga, kék, lila, fehér, fekete) is kapható lesz és a hátlapja otthon is cserélhető.

A pénzügyi elemzők hiányolták a bejelentésből a kereskedelmi megjelenéssel kapcsolatos részleteket, az árakat, a premier dátumát, valamint az (amerikai) mobilszolgáltató partnereket. A Nokia-részvények árfolyama tegnap közel 16 százalékkal zuhant.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról