Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 31. 09:18

Böngészőben élednek újjá az Atari klasszikus játékai

A Microsoft és az Atari együttműködésének köszönhetően több tíz éves klasszikus videojátékok váltak elérhetővé a neten, élvezetükhöz csupán egy modern böngésző szükséges.

1972 nyarán, azaz éppen negyven éve jelent meg a Pong, amelyet sokan minden videojátékok ősatyjának tartanak. A szoftvert fejlesztő Atari azóta számos felejthetetlen játékot adott a világnak, ezeknek a mai szemmel nézve kezdetleges játékoknak a hátán lett a vállalat a konzolpiac egykori vezetője. Az olyan klasszikusok mint az Asteroids vagy a Missile Command egész generációk első számítógépes élményei voltak.

A vállalat most a Microsofttal állt össze, hogy néhány klasszikust a webre vigyen. Az Atari Arcade oldalon jelenleg nyolc Atari-játék felújított verziója érhető el, köztük az Asteroids, a Missile Command, a Lunar Lander és a Super Breakout, de a lista folyamatosan bővülni fog az IE blogban olvasható bejegyzés ígérete szerint. A Microsoft célja ezzel a technológiai bemutatónak is beillő, ugyanakkor szórakoztató húzással, hogy a webböngészőjét, az Internet Explorert, valamint a HTML5 és JavaScript képességeit demonstrálja.

04:54
 

Atari Arcade - Behind the Scenes

Még több videó

Az Atari Arcade játékok bármilyen modern böngészőben futnak, de Internet Explorer kivételével minden esetben reklámok is megjelennek mellettük. A Microsoft közleménye szerint a szoftverek érintéses vezérlésre is fel vannak készítve, így ha valaki érintőképernyős eszközről játszik, többujjas (multitouch) irányítást is használhat. Többjátékos üzemmódra is fel vannak készítve egyes programok, ismerőseinknek csak egy URL-t kell elküldeni, és csatlakozhatnak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

"Negyven évvel ezelőtt a videojátékok dedikált konzolt igényeltek, de ma már a web olyan gazdag platformmá vált, amely képes játékok futtatására és lehetővé teszi, hogy egészen új módokon, például érintéssel lépjünk interakcióba a játékokkal. Ez még néhány éve sem volt lehetséges " - mondta az együttműködés kapcsán Nolan Bushnell, az Atari alapítója. "A webes játékban az a legizgalmasabb, hogy óriási elérést biztosít. Nem néhány ezer vagy néhány millió, hanem több milliárd ember tud hozzáférni a játékokhoz és élvezni őket."

A vállalat nem csak a játékokat tette elérhetővé, hanem magát az Atari Arcade platformot is, amelyre bárki fejleszthet: az Atari oldalán megtalálható a szoftverfejlesztői készlet, az IE GitHub repositoryból pedig letölthetők a felhasznált JavaScript-könyvtárak, valamint HTML5 játékok létrehozását bemutató segédletek.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról