Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 31. 09:18

Böngészőben élednek újjá az Atari klasszikus játékai

A Microsoft és az Atari együttműködésének köszönhetően több tíz éves klasszikus videojátékok váltak elérhetővé a neten, élvezetükhöz csupán egy modern böngésző szükséges.

1972 nyarán, azaz éppen negyven éve jelent meg a Pong, amelyet sokan minden videojátékok ősatyjának tartanak. A szoftvert fejlesztő Atari azóta számos felejthetetlen játékot adott a világnak, ezeknek a mai szemmel nézve kezdetleges játékoknak a hátán lett a vállalat a konzolpiac egykori vezetője. Az olyan klasszikusok mint az Asteroids vagy a Missile Command egész generációk első számítógépes élményei voltak.

A vállalat most a Microsofttal állt össze, hogy néhány klasszikust a webre vigyen. Az Atari Arcade oldalon jelenleg nyolc Atari-játék felújított verziója érhető el, köztük az Asteroids, a Missile Command, a Lunar Lander és a Super Breakout, de a lista folyamatosan bővülni fog az IE blogban olvasható bejegyzés ígérete szerint. A Microsoft célja ezzel a technológiai bemutatónak is beillő, ugyanakkor szórakoztató húzással, hogy a webböngészőjét, az Internet Explorert, valamint a HTML5 és JavaScript képességeit demonstrálja.

04:54
 

Atari Arcade - Behind the Scenes

Még több videó

Az Atari Arcade játékok bármilyen modern böngészőben futnak, de Internet Explorer kivételével minden esetben reklámok is megjelennek mellettük. A Microsoft közleménye szerint a szoftverek érintéses vezérlésre is fel vannak készítve, így ha valaki érintőképernyős eszközről játszik, többujjas (multitouch) irányítást is használhat. Többjátékos üzemmódra is fel vannak készítve egyes programok, ismerőseinknek csak egy URL-t kell elküldeni, és csatlakozhatnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"Negyven évvel ezelőtt a videojátékok dedikált konzolt igényeltek, de ma már a web olyan gazdag platformmá vált, amely képes játékok futtatására és lehetővé teszi, hogy egészen új módokon, például érintéssel lépjünk interakcióba a játékokkal. Ez még néhány éve sem volt lehetséges " - mondta az együttműködés kapcsán Nolan Bushnell, az Atari alapítója. "A webes játékban az a legizgalmasabb, hogy óriási elérést biztosít. Nem néhány ezer vagy néhány millió, hanem több milliárd ember tud hozzáférni a játékokhoz és élvezni őket."

A vállalat nem csak a játékokat tette elérhetővé, hanem magát az Atari Arcade platformot is, amelyre bárki fejleszthet: az Atari oldalán megtalálható a szoftverfejlesztői készlet, az IE GitHub repositoryból pedig letölthetők a felhasznált JavaScript-könyvtárak, valamint HTML5 játékok létrehozását bemutató segédletek.

a címlapról